Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Piccata z kurczaka

Tekst i foto Zuza Gałuszka 08.03.2013

Piccata to sposób przygotowania mięsa w sosie polegający na osobnym upitraszeniu kotlecików w ziołowej panierce i kwaskowego sosu, którym się je polewa. Danie super szybkie i nieskomplikowane. Polecam odwagę przy panierowaniu mięsa, powinno być pokryte grubą warstwą ziół. Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni12 min.średnia

Składniki:

2 łyżki mąki,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
½ łyżeczki soli,
4 kotlety z piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
2 łyżeczki kaparów,
1 łyżka zimnego masła,
kilka gałązek natki pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cytrynę myjemy bardzo dokładnie, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Mieszamy mąkę z szałwią, rozmarynem i solą.

Starannie obtaczamy w nich lekko rozbite kotlety i smażymy je na 1 łyżce oliwy z każdej strony przez 2-3 minuty.

Po usmażeniu odkładamy kotlety na bok, a na patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz kapary.

Całość dusimy przez 1-2 minuty, stale mieszając.

Po odstawieniu z ognia dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy.

To powinno uczynić sos bardziej kremowym i złagodzić jego smak.

Jak podawać?

Kotleciki podajemy osobno, sosem polewamy dopiero tuż przed jedzeniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2011 hasia

A ja tego jeżyka upiekłam na Boże Narodzenie,był pyszny.Tylko zamiast baranka postawiłam Mikołaja.Wszystkim się podobało i smakowało.Ja w zalewie trzymałam 4 godziny,można i całą noc,czy dzień. ... Pokaż więcej

A ja tego jeżyka upiekłam na Boże Narodzenie,był pyszny.Tylko zamiast baranka postawiłam Mikołaja.Wszystkim się podobało i smakowało.Ja w zalewie trzymałam 4 godziny,można i całą noc,czy dzień. Może być tylko bardziej intensywny smak. Dziękuję za oryginalny przepis.

Zgłoś 30.03.2010 Anna

Ciekawa jestem czy "SPIRALA HAM" piecze sie w ten sam sposob czy mozna zrobic inna polewe

Zgłoś 30.03.2010 Zocha

Tyle gożdzików w sznce one mają tak intensywny zapach napewno zabiją smak szynki

Zgłoś 30.03.2010 ola

Gozdziki tutaj pasuja, ale jak dla mnie to takze za duzo. Fajne takie meisko pieczone. Smakowitych Swiat ze sloneczkiem koniecznie))))

Zgłoś 31.03.2010 Do Anna

Co to takiego? Jak to się robi?

Zgłoś 31.03.2010 ja

troche zmieniony przepis nigelli... wole glazure z porzeczek niż z miodu

Zgłoś 01.04.2010 daro73

Przepis sprawdzony-polecam, tylko ilość gozdzków proponuję

trochę zmniejszyć (chyba że ktoś je lubi). A pan Obserwator

skoro nie ma bladego pojęcia o kuchni to niech lepiej zachowa <... Pokaż więcej

Przepis sprawdzony-polecam, tylko ilość gozdzków proponuję

trochę zmniejszyć (chyba że ktoś je lubi). A pan Obserwator

skoro nie ma bladego pojęcia o kuchni to niech lepiej zachowa

bzdurne komentarze dla siebie. SMACZNEGO !!!

Zgłoś 31.03.2010 Anna

"SPIRALA HAM" czyli szynka z koscia pocieta wzdluz kosci.Chodzi o polewe do pieczenia. ktora by nie zawierala cukru.

Zgłoś 31.03.2010 Obserwator,

"Odstawiamy na noc (minimum 2 godziny)."

Buhahaha, a to co ma być? Przepis na szynkę pieczoną w Petersburgu tuż przed białymi nocami ?? Co to w ogóle za pomysły ze świni robić j... Pokaż więcej

"Odstawiamy na noc (minimum 2 godziny)."

Buhahaha, a to co ma być? Przepis na szynkę pieczoną w Petersburgu tuż przed białymi nocami ?? Co to w ogóle za pomysły ze świni robić jeża??

Zgłoś 19.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 18.09.2014 Ksandra

Świetny przepi, wielokrotnie sprawdzony przeze mnie. Szynka wychodzu pyszna, tylko też używam mniej goździków.