Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczarki faszerowane

Tekst i foto Basia 29-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

40 dag piersi indyka, 20 dag chudego wędzonego boczku, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, po 4 łyżki sosu sojowego i octu winnego, 12 dużych pieczarek, przyprawa do mięs, sól, pieprz (z młynka), trochę oleju, ewentualnie kilka listków świeżych ziół do dekoracji.

Jak przyrządzić:

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Mocno rozgrzej olej na patelni, podsmaż na nim mięso z boczkiem i cebulą, dodaj przyprawę do mięs, wymieszaj. Pieczarki oczyść, trzonki wytnij, pokrój w kostkę. Ocet, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj. Sos przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj do mięsa, wrzuć posiekane trzonki pieczarek, smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kapelusze pieczarek wypełnij przygotowanym farszem mięsnym. Tacki aluminiowe posmaruj olejem, umieść na nich faszerowane pieczarki. Skrop sosem. Całość ustaw na rozgrzanym grillu, upiecz na złoty kolor. Podawaj na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.05.2007 Lila

to chyba muszą być bardzo duże pieczarki,żeby zmieściło się tyle farszu