Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki faszerowane

Tekst i foto sloneczkojasne 15-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:

- pieczarki, możliwie, jak największe, co zdecydowanie ułatwi nam pracę, 2,3 szt. na osobę,
- jajka (na 10 pieczarek 3 szt.),
- ser żółty, ostrzejszy jakiś,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania, ale bez przesady,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

pieczarki myjemy, odcinamy ogonki (odkładamy) i teraz rzecz najtrudniejsza - małą łyżeczką, w miarę ostrą(są takie bardziej zaookrąglone i takie bardziej szpiczaste - ta 2 lepsza) wydrążamy pieczarki uważając, by ich nie uszkodzić.
Po wydrążeniu te śroki + ogonki drobno siekamy (nie radzę ulatwiać sobie sprawy i wrzucać do melaksera, czy używać podobnych wynalazków, robi się ciapa i puszczają sok) nożykiem, posiekane wrzucamy do miski, dodajemy 1 sparzone surowe jajko, starty żółty ser(wg uznania), przyprawy i trochę bulki tartej jeżeli masa jest za rzadka. Nadziewamy pieczarki(masę trzeba trochę "uklepać"), a następnie panierujemy w jajkach i bułce tartej,smażymy najlepiej w głębokim tłuszczu, najpierw stroną z farszem do dołu.

Potrzebne przybory:

Łyżeczka, nóż, deska, miska, patelnia.

Jak podawać?

Na obiad lub kolację SMACZNEGO.

Uwagi:

Bardzo smaczna alternatywa dla kotletów i innego mięcha ;-)
Ja podaję do tego ziemniaczki+kalafiorek lub fasolka szparagowa, a w chwilach szaleństwa jedno i drugie + suróweczka = smaczny obiad
dobre też na zimno do chleba.

Czas przygotowania:

Kwestia wprawy z tym wydrążaniem, ale jak pomarudzicie w warzywniaku i pani wybierze największe pieczarki, to idzie o wiele sprawniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.11.2003 Marcinek

Hmmmm calkiem niekiepska alternatywa dla miecha. Mniaaaaaaaaam

Zgłoś 22.12.2003 Czaja

Ten przepis jest naprawdę fajny, teraz pozostaje przystąpić do działania!!!

Zgłoś 27.12.2003 anka

myślę, jestem niemalże pewna, że mi wywalił by sie farsz na patelnię ;-))))ale przepis do wypróbowania:)

Zgłoś 27.01.2004 Ruda

Fajny przepis jadlam kiedys u znajomej pychota.Dzis sprobuje sama zrobic zyczcie powodzenia:)))))

Zgłoś 18.02.2004 Marek

Sprobowałem zrobic wedle przepisu. Wyszło super, smakowało jeszcze lepiej

Zgłoś 13.04.2004 Sali di Maga

Robię takie pieczarki od dawna, bo mój mąż za nimi przepada. Robię je troszeczkę inaczej. Jako nadzienie do środka daję granulat sojowy z jajkiem surowym, pietruszką drobno posiekaną lub czymkol... Pokaż więcej

Robię takie pieczarki od dawna, bo mój mąż za nimi przepada. Robię je troszeczkę inaczej. Jako nadzienie do środka daję granulat sojowy z jajkiem surowym, pietruszką drobno posiekaną lub czymkolwiek innym, co akurat mam (np. papryka, oliwki). Do nadzienia dodaję starty żólty ser, który fajnie to wszystko skleja. Pieczarki wkładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam. Nie muszę się wtedy martwić, że farsz mi wyleci na patelnię. Naczynie trzeba przykryć, bo inaczej peczarki się zeschną. Smacznego!!!

Zgłoś 16.07.2004 Dziadek

Potrawa kapitalna, ale to nie oznacza że nie może być podawana jednocześnie z mięsem. Natomiast zamiast niezdrowych olei proponuję masełko z osełki, dodaje niebiański zapach i smak.

Zgłoś 06.08.2004 Basia

Przepis naprawdę super, polecam!!!!

Zgłoś 25.04.2010 mbk

Wlasciciel strony powinien rzucic okiem na nia od czasu do czasu,

mam wrazenie ze taka reklama z Serenady na waszej stronie kwalifikuje sie do sadu .

Przepis dobry ,farsz mozna uro... Pokaż więcej

Wlasciciel strony powinien rzucic okiem na nia od czasu do czasu,

mam wrazenie ze taka reklama z Serenady na waszej stronie kwalifikuje sie do sadu .

Przepis dobry ,farsz mozna urozmaicac.

Co do pieczarek to puste wrzucam do osolonej wody na pare minut i potem z farszem nie trzeba smasyc w duzej ilosci tluszczu i nie trzeba obtaczac dodatkowo jajkiem i bulka.

Wrzuc do piekarnika lub opiekacza sa pyszne.

Zgłoś 19.09.2004 darnok

Przepis super, wlasnie jestem po jego konsumcji - ja zmienilem ze zamiast sera, dalem serek topiony (bo sera akurat nie mialem) i wyszlo super, bo w srodku bylo wszystko ladnie sklejone serkiem,... Pokaż więcej

Przepis super, wlasnie jestem po jego konsumcji - ja zmienilem ze zamiast sera, dalem serek topiony (bo sera akurat nie mialem) i wyszlo super, bo w srodku bylo wszystko ladnie sklejone serkiem, ktory sie ladnie ciagnal.

Zgłoś 08.05.2005 Malutka

Dobra, dobra... pewnie to pyszne bedzie, spróbuję to zrobić... :) ... ale co to jest "1 sparzone surowe jajko"?? nie słyszałam o czymś takim... i zastanawiam sie czy to pomyłka, a może... Pokaż więcej

Dobra, dobra... pewnie to pyszne bedzie, spróbuję to zrobić... :) ... ale co to jest "1 sparzone surowe jajko"?? nie słyszałam o czymś takim... i zastanawiam sie czy to pomyłka, a może ja jestem zacofana??

Zgłoś 01.08.2005 Agnieszka

Robiłam na imprezkę urodzinową.

PYCHAAAAAAA!!!!

Zrobiłam 30 dużych pieczarek i zamiast 3 jajek na 10 szt dałam na całość do farszu 3 jajka, w zupełności wystarczyły.

Dzięki ... Pokaż więcej

Robiłam na imprezkę urodzinową.

PYCHAAAAAAA!!!!

Zrobiłam 30 dużych pieczarek i zamiast 3 jajek na 10 szt dałam na całość do farszu 3 jajka, w zupełności wystarczyły.

Dzięki wielkie za ten przepis!!

Zgłoś 02.05.2006 Andrzej

Zrobiłem i odziwo mi wyszło i było całkiem zjadliwe:)

Zgłoś 19.12.2008 pawel

ale kupa

Zgłoś 27.11.2006 Milka

Świetny przepis-polecam!! Mój facet się tym zachwyca.Ja dodaję do farszu odrobinke boczku pokrojonego w małą kosteczkę i podsmażonego

Zgłoś 04.02.2007

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.02.2007 Huśtawka

bleeeeeeeeeeeeeeeee

Zgłoś 24.12.2006

pycha mniam !!!!

Zgłoś 13.01.2007 ela

Nie polecam tych naprawdę dużych pieczarek,farsz wypada,a kapelusze są surowe.Robię już trzeci raz i tylko za pierwszym razem mi się udało, bo nie mogłam nigdzie dostać dużych i kupiłam małe. Po... Pokaż więcej

Nie polecam tych naprawdę dużych pieczarek,farsz wypada,a kapelusze są surowe.Robię już trzeci raz i tylko za pierwszym razem mi się udało, bo nie mogłam nigdzie dostać dużych i kupiłam małe. Pozdrowionka

Zgłoś 16.03.2007 Kaśka

Na komunię córki gospodynia robiła,pychotka z sórówką.

Zgłoś 17.03.2007 kika

Po odcięciu nóg kapelusze i nóżki sparzam wtedy siekam nóżki i przyprawiam robiąc z tego farsz. po napełnieniu kapeluszy zapiekam w piekarniku. podaję z białym pieczywem i czerwonym barszczem ... Pokaż więcej

Po odcięciu nóg kapelusze i nóżki sparzam wtedy siekam nóżki i przyprawiam robiąc z tego farsz. po napełnieniu kapeluszy zapiekam w piekarniku. podaję z białym pieczywem i czerwonym barszczem

Zgłoś 15.03.2011 rycho

wezcie tego loreala bo rozwale laptopa

Zgłoś 04.04.2007 Kaśka

Dlaczego nie komentujecie tego przepisu?

Zgłoś 16.01.2009 Edyta

Pieczarki sa super ale ja troche zmodyfikowałam przepis.Przesmażyłam cebulke na oliwie,dodałam starte korzonki i pare małych pieczarek,troche ,papryki i czosnku.Tym nadziewałam kapelusze które w... Pokaż więcej

Pieczarki sa super ale ja troche zmodyfikowałam przepis.Przesmażyłam cebulke na oliwie,dodałam starte korzonki i pare małych pieczarek,troche ,papryki i czosnku.Tym nadziewałam kapelusze które wtedy można krócej smażyc.

Zgłoś 15.02.2009 dupa

dupa,dupa,dupa

do dupyy!!

Zgłoś 08.05.2009 darek

powiem .....zaje.......te

Zgłoś 02.07.2009 brak słów

przepisu nie mogę ocenić, bo nie da się go przeczytać... strona ogólnie do kitu, wrzucając tak beznadziejne reklamy tylko odstraszacie użytkowników serwisu... ja tu więcej nie zajrzę, GRATULACJE... Pokaż więcej

przepisu nie mogę ocenić, bo nie da się go przeczytać... strona ogólnie do kitu, wrzucając tak beznadziejne reklamy tylko odstraszacie użytkowników serwisu... ja tu więcej nie zajrzę, GRATULACJE POMYSŁOWOŚCI... mam nadzieję, że dużo na tej reklamie zarobiliście, bo wiele odwiedzających osób przez nią stracicie...

Zgłoś 16.05.2009 MY

Bardzo dobre!

Polecam

dokonaliśmy paru zmian i po prostu $uperr! ;)

Zgłoś 26.11.2009

nie jestem w stanie przeczytac przepisu bo jakas durna reklama szamponu zaslania mi okno i 'biegnie' za mna i nie ma krzyzyka, zeby zamknac :(

Zgłoś 09.09.2009 Asieńka

kurcze, zajęło mi to dużo czasu...ale wynik niezły..smaczne..jednak co zrobić z farszem bo wyszło go zbyt dużo..dużo za dużo;) no to wbiłam w to 2 jaja..dodałam bułkę tartą i zapiekłam na pateln... Pokaż więcej

kurcze, zajęło mi to dużo czasu...ale wynik niezły..smaczne..jednak co zrobić z farszem bo wyszło go zbyt dużo..dużo za dużo;) no to wbiłam w to 2 jaja..dodałam bułkę tartą i zapiekłam na patelni na chrupiąco!! palce lizać!! polecam przepis ;)

Zgłoś 02.01.2010 DoMci@

Będę robic i nawet nawet niezły :D

Zgłoś 29.12.2009 evela

wszystko super, tylko po co ta natretna reklama activi???

Zgłoś 29.12.2009 bo

fajny przepis tylko szkoda, że przez tą reklamę nie da się go przeczytać.

Zgłoś 23.01.2010

hej,wystarczy sobie kliknąć na wersję do wydruku i mozna spokojnie przeczytać bez skaczącej reklamy:))

Zgłoś 26.02.2010 mloda

sparzone jajko= jajko ktore chile polezy w wrzatku :)

Zgłoś 27.02.2010 rafi

pokosztuje czy aby nie mdłe