Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki faszerowane

Tekst i foto goga 26-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złśredni30 min.średnio dużo

Składniki:

- 1 kg pieczarek z lekko otwartymi kapeluszami średniej wielkości,
- sucha bułka,
- 3 jajka,
- bułka tarta,
- cebula,
- olej.

Jak przyrządzić:

Kroimy w kostę cebulę, smażymy ją na niewielkiej ilości oleju. Z pieczarek wykręcamy nóżki, kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy, dopuki nie wyparuje sok. Namaczamy małą bułkę w wodzie. Gdy będzie całkiem miękka odciskamy ja dokładnie i przekładamy do miski. Dodajemy usmażone korzonki pieczarek, sól, pieprz i jedno jajko, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek, obtaczamy je w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu z dwóch stron, pilnując by zaczynać od strony z farszem (najpierw farszem w dół, bo może wypaść, jeśli zrobimy odwrotnie).

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, patelnia, miska, łyżka do mieszania, łyżeczka do napełniania kapeluszy, talerz na bułkę tartą i talerz na jajko do obtaczania.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło jako kotlety do ziemniaków lub do pieczywa. Można też, jeśli zostaną, pokroić je w plastry na chleb.

Uwagi:

Podajemy na ciepło zaraz po przyrządzeniu lub na zimno. Odradzam podgrzewanie - tracą walory...

Czas przygotowania:

Najdłużej trwa krojenie nóżek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.05.2003 EwQś

Nie dobre to jedzenie obrzydliwe

Zgłoś 27.02.2003 elektra

ja robie podobnie tyle ze farsz mozna zrobic jeszcze z miesem i przykryc na koncu kawalkiem sera zoltego

Zgłoś 05.03.2003 goga

Ale wtedy diabli wzięli wegetarianizm, zresztą pieczarka przechodzi mięsem, więc może lepiej, jeśli ktoś lubi, niech robi kotlety mielone...

Zgłoś 27.10.2004 gosia

dopóki pisze się tak jak widać,przez "ó".A pieczarki są pyszne.

Zgłoś 12.01.2008 Aga

Robiłam pieczareczki, były przepyszne, goście byli zachwyceni:)))) PYCHOTKAAAA zrobiona w mig z bardzo zwykłych, niewydumanych produktów :)

Zgłoś 21.06.2008 mirandala

Robiłam pieczarki faszerowane z metką cebulową. To takie mielone surowe mięso, ale już doprawione. Odpada wtedy zabawa w robienie farszu. Nadziewa się tylko kapelusze grzybów metką, panieruje i ... Pokaż więcej

Robiłam pieczarki faszerowane z metką cebulową. To takie mielone surowe mięso, ale już doprawione. Odpada wtedy zabawa w robienie farszu. Nadziewa się tylko kapelusze grzybów metką, panieruje i obsmaża. Pyszne ! polecam !