Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki faszerowane tanie niesłychanie

Tekst i foto Daria 23-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

Ładne pieczarki (w całości, o już rozchylonych, ale nie płaskich kapeluszach), cebula, jajka, bułka tarta, olej, ew. masło dodatkowo, przyprawy (sól, pieprz obowiązkowo, reszta wg gustu).

Jak przyrządzić:

Pieczarki oczyścić, delikatnie usunąć nóżki tuż przy kapeluszach (nóżek nie wyrzucać!). Cebulę obrać, drobno posiekać wraz z nóżkami, krótko poddusić na maśle (kiedy w lodówce brak - oleju)dodając przyprawy (sól, pieprz) do smaku. Kiedy cebula się zeszkli, zgasić, wystudzić. Powstałą masą nadziać kapelusze, ugnieść - uważając, aby kapelusze nie pękły. Nadziane - maczać w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej, rzucać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

Potrzebne przybory:

talerz na pieczarki, deska do krojenia, patelnia duża (na smażenie kapeluszy z nadzieniem) i mniejsza (na farsz), nóż, widelec do mieszania farszu i przewracania kapeluszy, dwa talerzyki - na jajko i bułkę tartą

Jak podawać?

Dobre również na zimno, ale najlepsze na gorąco:
Z keczupem i chlebem lub grzankami jako ciepła kolacja. Jako przystawka, np. z sosem czosnkowym, sosem tzatziki, innymi wg uznania.
Jako dodatek do mięs, również zamiast ziemniaków, dodatek do ziemniaków zamiast mięsa.
Dodatek do pieczonych miniroladek z boczku, śliwek suszonych i różnych rodzajów sera (przepisy są na stronie). Jak tylko fantazja podpowie...

Uwagi:

Jeżeli używamy ziół (polecam tymianek), dodajemy również nieco do jajka. Do jajka można też utrzeć resztkę zeschniętego, żółtego sera marniejącego w lodówce. Oczywiście farsz można wzbogacać wg własnego uznania, fantazji i zamożności. Ponieważ gotuję "na oko", zwykle nie podaję dokładnej ilości składników. W razie czego proszę pytać. Cebuli powinno być o 1/3 mniej niż nóżek z pieczarek.

Czas przygotowania:

Czas bardzo "dowolny", zależy od ilości składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.