Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki panierowane

Tekst i foto Paweł 03-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
Zależy, jak podzielisz :)ok.5 złprosty15- 20 min.Raczej niska

Składniki:

Pieczarki (ilość w zależności od upodobań, najlepiej nieduże), bułka tarta, jajko, olej

Jak przyrządzić:

Pieczarki myjemy i taplamy w roztrzepanym jajku z pieprzem i solą (może być wegeta), obtaczamy w bułce tartej (odradzam wsypywania bułki do kapelusza, bo jeśli olej nie będzie dosyć głęboki to zrobi się nam mącznej konsystencji bułkowa ciapka w środku). Od razu po opanierowaniu wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przewracając, aż będą brązowo-złote. Odsączamy przed wyłożeniem na talerz.

Potrzebne przybory:

Średniej wielkości patelnia, ponieważ zbyt dużą ilość smażących się pieczarek trudno opanować :)

Jak podawać?

Na przykład na liściach sałaty. Można traktować te pieczarki jako przystawkę, dodatek do drugiego dania, lub danie samodzielne. Polecam także ćwiartki pieczarek smażone na masełku, z dodatkiem wegety. Są naprawdę pyszne...!

Uwagi:

Najlepiej przed zjedzeniem posypać odrobiną soli, bo jak wiemy same w sobie pieczarki są dość mdłe, choć w panierce już nabieraja innego smaku. Ja lubie z solą, ale lepiej zjeść na początek jedną bez soli a potem jedną z solą i wtedy wybrać, która lepiej smakuje.

Czas przygotowania:

Czas smażenia trudno ocenić - po prostu muszą być przysmażone. Pamiętajmy, że jeśli w kuchni podczas smażenia otworzymy okno aby wywietrzyć przykry zapach oleju, to pieczarki będą się smażyć dłużej... Tak samo jest z innymi potrawami: kotletami itd.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.03.2005 agiwhite

a ja na taka panierowana pieczarke, pod koniec smazenia, klade jeszce plasterek zoltego sera i czekam az sie troche rozpusci. podaje takie danko swoim panom jako samodzielne danie w czasie mecz... Pokaż więcej

a ja na taka panierowana pieczarke, pod koniec smazenia, klade jeszce plasterek zoltego sera i czekam az sie troche rozpusci. podaje takie danko swoim panom jako samodzielne danie w czasie meczow pilkarskoch. pycha!

Zgłoś 01.04.2005 laguna30

powiem wam szczeze ze to musi byc dobre jeszcze nie jadlam takich pieczarek ale z tego co widze musi byc dobre.a sprubujcie od pieczarek odciąć trzonki isam kapelusz umyc i posolic i połozyc na ... Pokaż więcej

powiem wam szczeze ze to musi byc dobre jeszcze nie jadlam takich pieczarek ale z tego co widze musi byc dobre.a sprubujcie od pieczarek odciąć trzonki isam kapelusz umyc i posolic i połozyc na płyte od maszynki elektrycznej i podsmazyc i w srodku wtedy jest dobry soczek a pieczarka ojjj mniam mniam

Zgłoś 02.04.2005 kocia721

A trzeba przekroic te pieczarki jakoś przed panierowaniem?? Bo jakos sobie nie wyobrażam opanierować całej pieczarki !

Zgłoś 05.04.2005 as

jak są duże to wystarczy na pół przekroić, a jak małe to nietrzeba

Zgłoś 21.04.2005 Autor

To ja- Paweł. Czekałem na pokjazanie się tego przepisu chyba ze 3 miesiące. Wstyd mi, ale zapomniałem o istotnej rzeczy, a mianowicie... odcięciu nóżki. Trzeba je odciąć, bo inaczej nie usmażymy... Pokaż więcej

To ja- Paweł. Czekałem na pokjazanie się tego przepisu chyba ze 3 miesiące. Wstyd mi, ale zapomniałem o istotnej rzeczy, a mianowicie... odcięciu nóżki. Trzeba je odciąć, bo inaczej nie usmażymy... Przepraszam za błąd, i proszę o wyrozumiałość.

Zgłoś 30.11.2005 _Mała

Takie pieczareczki sa mniamuśne, a jeżeli komuś uda się :) usmażyc ich za duzo proponuje włożyć je do słoika i zalac marunata taką jak do papryczki marynowanej czy korniszonków. Za 2- 3 dni mamy... Pokaż więcej

Takie pieczareczki sa mniamuśne, a jeżeli komuś uda się :) usmażyc ich za duzo proponuje włożyć je do słoika i zalac marunata taką jak do papryczki marynowanej czy korniszonków. Za 2- 3 dni mamy pyszne pieczareczki marynowane. Polecam

Zgłoś 09.01.2006 Kwiatuszek

pieczarki ja robie podobnie, ale w talarki odrazu na patekle i po pewnym czasie dopiero bulka tarta, tak samo smakuja oczywiscie przyprawy itd. ale ogolnie to jest strasznie pyszne mnia mnia

Zgłoś 06.09.2008 KlaudiiK

te pieczarki są pyszne :)

Zgłoś 13.10.2010 Aniolek

Ja te pieczarki wypatrzyłam u mnie w mieście w pewnej karczmie... ja je podaje z sosem majonezowo-czosnkowym.... pychotka nabijam pieczarke na widelec i mocze w sosiku... mniam:)