Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczarki tanio nadziane

Tekst i foto Daria 24-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

Duże pieczarki, masło, ser topiony (w kostce lub trójkącie).

Jak przyrządzić:

Z pieczarek wyjąć nóżki, nóżki rozdrobnić (pociąć, połamać drobno w palcach). Każdą pieczarkę najlepiej za pomocą łyżeczki posmarować od wnętrza kapelusza masłem, nadziać serkiem topionym, dodając posiekaną/ pokruszoną nóżkę. Kłaść na rozgrzany grill nadzianą stroną do góry.

Potrzebne przybory:

nóż (scyzoryk), łyżeczka (niekoniecznie), grill lub ruszt do ustawienia nad ogniskiem, coś do przełożenia pieczarek zdjętych z ognia

Jak podawać?

Koniecznie na gorąco, z kiełbasą z rusztu lub smażoną na patyku nad ogniskiem i tak samo upieczonymi grzankami z chleba, posmarowanymi czosnkiem i masłem. Również z ziemniakami pieczonymi w popiele.

Uwagi:

Proste, ale do niedawna na to nie wpadłam - przepis kolegi. Najlepsze z ogniska, z tym że nad ogniem trzeba zamontować ruszt, pilnować drewna (podczas przygotowania czegoś jadalnego nie dodaje się drewna iglastego, chyba że ktoś lubi posmak żywicy) i ognia, aby nie był ani zbyt duży, ani mały.

Czas przygotowania:

Oczywiście czas jest czysto teoretyczny. Nigdy nie sprawdzałam, jak szybko to się robi :).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2007 kociczek,

Fajne, proste i tanie:) Dobra jest opcja posmarowania masłem ziołowym- kerrygold robi swietne, wtedy pieczarki będą aromatyczniejsze.

Zgłoś 06.09.2008 rene,

pychotka

ja dodatkowo użyłam tu przepisu "pieczarki na grilu" i kapelusiki zanurzałam w oleju wymieszanym z vegetą

Były wyśmienite