Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki w cieście naleśnikowym

Tekst i foto Keera 12-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złśredni? min.?

Składniki:

Pieczarki małe ok. 20 szt.,
majeranek,
sól,
pieprz,
kwasek cytrynowy.

Ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka,
mąka,
jajko,
sól.

Jak przyrządzić:

Pieczarki umyć, niekoniecznie osuszać. Przełożyć do miski i posypać sporo majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać i dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Tak przygorowane odstawić w chłodne miejsce. Jak się da, to nawet na całą noc.

Ze szklanki mleka, mąki, jajka, soli przygotować ciasto naleśnikowe. Musi byc gęste, żeby nie spływało z pieczarek.

Każdą pieczarkę zanurzać w cieście i wkładać na głęboki olej do smażenia. Poczekać, aż się zbrązowi i wyciągnąć.
Gotowe.

Jak podawać?

Podawać gorące. Najsmaczniejsze podawane do barszczu czerwonego, najlepiej niezabielanego.

Uwagi:

Pieczarki mocno posolić.

Ostrożnie z kwaskiem cytrynowym, bo mogą być za kwaśne po upieczeniu.

Ciasto naleśnikowe powinno być gęste. Jeśli zostanie, można samo usmażyć w oleju (u mnie właśnie te "odpadki" znikają najszybciej).

Czas przygotowania:

Smażenie około 30 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2006 relko

ja to robi9łem z pieczarkami przekrojonymi w poprzek.Pieczarki posoliłem i wkładałem do ciasta i na małej ilosci oleju smażyłem ,jako surówkę dajcie ogórki kiszone.Mniam mniam

Zgłoś 07.05.2006 Tysssia

Ja tez robie czesto te pieczarki alez zamiast sypac majerankiem i innymi przyprawami to sypie je wegetą i pieprzem (naja lepszy smak)i odstawiam na pół godziny ale odłamuje też ogonki (wtedy le... Pokaż więcej

Ja tez robie czesto te pieczarki alez zamiast sypac majerankiem i innymi przyprawami to sypie je wegetą i pieprzem (naja lepszy smak)i odstawiam na pół godziny ale odłamuje też ogonki (wtedy lepiej sie smażą) i smaże aż się ładnie zrumienią. Polecam bo są pycha do drugiego dania :)

Zgłoś 13.05.2006 Bursztynek

Ja z kolei najbardziej lubię pieczarki smażone w panierce, czyli obtoczone najpierw w (doprawionym vegetą i pieprzem) jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli ktoś lubi, to panierka może być pod... Pokaż więcej

Ja z kolei najbardziej lubię pieczarki smażone w panierce, czyli obtoczone najpierw w (doprawionym vegetą i pieprzem) jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli ktoś lubi, to panierka może być podwójna, wtedy są bardziej chrupiące. Spróbujcie, pycha...

Zgłoś 30.01.2008 tunia

Ja do ciasta dodaję posiekaną zieloną pietruszkę. Zdrowo, smaczne, estetycznie.

Zgłoś 02.11.2008

U nas czesto moja mama robi takei dania na święta:) więc z tym własnie mi się one kojarza:) ahh.. musze niedługo sama takie upichcić:)