Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki w piwnym cieście

Tekst i foto Alicja26 24-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.niska

Składniki:

300 g pieczarek,
130 g mąki tortowej,
1/8 l jasnego piwa,
2 jaja (oddzielić białka),
50 g masła,
szczypta soli

Jak przyrządzić:

Mąkę wymieszać z solą. Dodać piwo i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, ciągle mieszając, i odstawić na 15 min. Rozpuścić masło i trochę ostudzić. Masło dodać do ciasta i mikserem dobrze wymieszać. Ubić na sztywno pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Świeże pieczarki obetrzeć miękką ściereczką (nie myć!!!).
Rozgrzać frytkownicę do 170° (lub inne głębokie naczynie z tłuszczem).
Pieczarki maczać w cieście i ostrożnie kłaść na tłuszcz. Smażyć ok. 5 min na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

frytkownica (bez koszyczka) lub garnek

Jak podawać?

Smakuje z sosem pomidorowym, białym pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2006 ifff

jeszcze nie robilam , ale pomysl chyba swietny - jutro sprobuje.

Zgłoś 19.03.2006 Martana

Dziewczyny, nie probujcie i nie myslcie o probowaniu, poprostu zrobcie - to latwe danie jest pyszneeeeeeeeee!

Zgłoś 03.03.2006 Anna

Zapowiada się świetnie. Dziś to wypróbuję i naskrobie wam opinię:)

Zgłoś 07.04.2006 Asema

A może być zwykła mąka pszenna?

Zgłoś 28.09.2006 kerad

Dziewczyny nie próbujcie !!! :(((((((, a skąd taka pewność że tylko dziewczyny pichcą w kuchni - akurat to ja w domu gotuję a nie żona hehe - no a do tego w cieście piwnym hmmm, spróbujemy, spr... Pokaż więcej

Dziewczyny nie próbujcie !!! :(((((((, a skąd taka pewność że tylko dziewczyny pichcą w kuchni - akurat to ja w domu gotuję a nie żona hehe - no a do tego w cieście piwnym hmmm, spróbujemy, spróbujemy..........