Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki w śmietanie

Tekst i foto Stanislaw 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
27-9 złprosty20 min.średnia

Składniki:


200-300 g pieczarek, około 40g masła, śmietana - 2 łyżki stołowe, mąka, Vegeta, kostka rosołowa, 1 cebula

Jak przyrządzić:

Wstawić około pół litra wody, wrzucić 1/2 kostki rosołowej, łyżeczkę Vegety i postawic do zagotowania. Pieczarki umyć (lub obrać jak kto woli), pokroić w kawałki i wrzucić do wywaru. Gotować około 15 minut. Cebulę podsmażyć na maśle. Jak się lekko zrumieni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Połączyć z wywarem. Zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i gotowe.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Sos można podawać jako samodzielną jarską potrawę z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Jest też znakomity do różnych mięs a szczególnie do kotletów mielonych, które można podgrzać właśnie w tym sosie. Szczypta posiekanej zieleniny podkreśli estetykę i smak potrawy.

Uwagi:


Podobno jest zasada, aby w relacji zasmażka-wywar, jeden ze składników był chłodny by uniknąć powstawania grudek. Ale jeśli się chce prędko coś przyrządzić, to w tym wypadku można sobie poradzic w ten sposób, że do gotowej zasmażki na patelni powoli dodajemy wywar z pieczarkami i energicznie mieszamy. Na pewno bedzie prawidłowa konsystencja. Gęstość potrawy można zwiększać lub zmniejszać w zależności od ilości zasmażki (wtedy odpowiednio regulujemy ilość masła i mąki).

Czas przygotowania:


Jeśli chcemy krócej gotować, to możemy pieczarki lekko podsmażyć. Wtedy też potrawa będzie intensywniej pachniała.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2009 magda

super. zrobilam wedlug tego przepisu i wyszly bardzo smaczne. pozdrawiam

Zgłoś 02.09.2011 siwy

robilem wlasnie wyglada i smakuje bardzo dobrze polecam!!