Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki zapiekane po toskańsku

15.12.2010

Włoski akcent w świątecznej scenerii. Tak przygotowane pieczarki urozmaicą świąteczny stół. Podobno we Włoszech stanowią standard podczas świątecznej kolacji. A wiadomo, Włosi umieją gotować. Sycące i pyszne mogą pełnić funkcję jarzyny do obiadu albo przystawki. Warto spróbować.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty20 min.średnia

Składniki:

8 dużych pieczarek,
1/2 czerwonej papryki,
1 cebula,
4 żółtka,
1 szklanka śmietany 22%,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pieczarki myjemy, odcinamy im nóżki, a kapelusze nacieramy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.

W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, czosnek i paprykę, aż składniki zmiękną.

Wyjmujemy pieczarki z pieca i nakładamy do nich masę warzywną.

Żółtka mieszamy ze śmietaną i polewamy nimi grzyby.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy jako przystawkę lub jarzynkę do dania głównego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2011 Wanda

Mniam,mniam!Jeśli tak smakuje jak wygląda,to mogę jadać to codziennie,uściski dla kuchareczki-pieczareczki.

Zgłoś 15.12.2010 Carmen

Istotnie...przepis może byłby i nie najgorszy, gdyby nie podciąganie go pod "włoski".Pieczarki na sposób włoski to uduszone na oliwie , pokrojone w plasterki z czosnkiem i zieloną pie... Pokaż więcej

Istotnie...przepis może byłby i nie najgorszy, gdyby nie podciąganie go pod "włoski".Pieczarki na sposób włoski to uduszone na oliwie , pokrojone w plasterki z czosnkiem i zieloną pietruszką.. tzw. triffolate. Nie zgadzam się też z ostatnią opinią,że gotować to potrafią włoszki... właśnie faceci mają niesamowite zdolności kulinarne i prawie każdy włoch potrafi dobrze gotować. Cordiali saluti dalla toscana.

Zgłoś 15.12.2010 ja :)

Oj ludzie czepiacie sie byle czego :/ może to i po włosku może i nie ale za to smaczne bo przepis wyprobowałam :) więc polecam jak najbardziej!

Zgłoś 16.12.2010 bluemay

patrzac na świateczna ofertę Zuzy, Danki to zorganizujmy swiateczny stół zastawiony barszczem słynnej firmy, oczywiście z papierka, muszelki haliny, ser camember z migdałami i pieczary Bedzie me... Pokaż więcej

patrzac na świateczna ofertę Zuzy, Danki to zorganizujmy swiateczny stół zastawiony barszczem słynnej firmy, oczywiście z papierka, muszelki haliny, ser camember z migdałami i pieczary Bedzie mega tradycyjnie i swiatecznie HOŁ HOŁ HOŁ

ps zacni goscie bedą rzecz jasna zachwyceni

ps nie zapominajmy o tradycyjnym bimberku!!!!!!

Zgłoś 16.12.2010 Emilia

Nie byłam w Toskanii ale coś podobnego jadłam w Hiszpanii

Zgłoś 17.12.2010 beata

włoskie nie włoskie, wygląda smakowicie :)).Na pewno wypróbuję

Zgłoś 10.07.2013 bluemay

same świeżynki, nie ma co!

Zgłoś 11.07.2013 Capsel

Wystarczy wpisac ze wloskie I juz mniam, mniam. Nie ma to jak nasze polskie dania !!!

Zgłoś 11.07.2013 Capsel

bluemay: Wspolczuje tym co to beda musieli zrec !!! (wigilia)

Zgłoś 10.07.2013 gość

we Wloszech robi sie takze funghi ripieni , czyli grzyby wypelnione masa przygotowana z chleba, z dodatkiem jajka,pietruszki,sera pokrojonego w kosteczki,sol,pieprz,olej i do piekarnika :)

Zgłoś 12.07.2013 knockoff oakleys

Leaf, Qin Sao, saw all at full cock products. knockoff oakleys http://www.luminasupercharged.com

Zgłoś 09.05.2014 cheap beats by dr dre

dr Morgan. cheap beats by dr dre