Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczeń Iwony

Tekst i foto quqinq 16-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty80 min.?

Składniki:

- 1 kg mięsa wołowego (na pieczeń, zrazówka, antrykot),
- 2 cebule,
- 15 dkg wędzonego surowego boczku,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 marchew,
- sól,
- pieprz,
- musztarda,
- vegeta,
- 1 szklanka czerwonego wina lub szklanka wrzącej wody,
- grzybki suszone,
- mąka,
- masło (najlepiej sklarowane) do smażenia.

Jak przyrządzić:

Cały kawałek mięsa pobić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Wysmarować musztardą. Niech w lodówce stoi nawe dobę a minimum 4 godziny. Rozgrzać w rondlu masło i obsmażyć na rumiano (wrzucając sukcesywnie)wołowinę, boczek, cebulę w ćwiartkach, marchew w całości i ogórek w plasterkach, namoczone uprzednio grzybki. Posypać vegetą, podlać winem lub wrzącą wodą w takiej samej ilości. Dusić szczelnie przykryte ok. 1 godz.

Potrzebne przybory:

Brytwanna lub garnek z grubym dnem i dopasowaną przykrywką.

Jak podawać?

Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, z makaronem, kopytkami lub ostatecznie ziemniakami w towarzystwie czerwonych buraczków na ciepło.(Przepis w warzywach)

Uwagi:

Nie chcę mi się zwijać i obwiązywać rolad, to się robi szybciej a efekt chyba nawet lepszy, bo mięso kruchutkie i nie suche jak w roladach zwijanych. I rodzina nie wybiera z grymasami cebuli...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.09.2004 bz

przepis ok, tylko BRYTFANNA.........

Zgłoś 03.09.2004 quqinq

bz, przepraszam wszystkich zresztą,tak się starałam nie napisać brytwanna

a jednak napisałam, ale jaja!

Zgłoś 01.06.2005 ojojoj

wszystko super, ale ta vegeta :(

Zgłoś 02.09.2006 rob

dusić w piekarniku czy normalnie na ogniu?

Zgłoś 12.01.2010 Kasia

Iwonka napisała mi w mailu, że dusić w rondlu lub garnku