Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczeń Kawalerska

Tekst i foto cwiklia 29-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji30 złprosty60 min.mało

Składniki:

- wołowe na pieczeń - 1kg,
- cebula - 1,5kg,
- żółty ser - wedle uznania,
- majonez - słoik,
- przyprawy: pieprz, sól, warzywko lub coś w tym guście.

Jak przyrządzić:

Wołowe kroimy jak na schabowy a następnie lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso układamy na blasze (najlepiej od ciasta czyli dużej a płytkiej w sumie ilość potrzebnego mięsa zależy od rozmiarów blachy), i przyprawiamy sporą ilością pieprzy i soli. Na mięso układamy pokrojoną w talarki cebulę tak aby całe mięso było przykryte. Na cebulę kładziemy potarty na tarce ser, tak aby przykryć dokładnie cebulę, na to wszystko znowu kładziemy cebulę. Całość doprawiamy warzywkiem, pieprzem i solą. I teraz najlepsze na to wszystko wylewamy majonez i rozsmarowujemy go tak aby kładnie przykryć cebulę. Całość ląduje w gorącym piekarniku 150 - 200 stopni i siedzi tam tak długo aż majonez nie nabierze złotego koloru.

Potrzebne przybory:

Blacha, nóż, deska, tłuczek do mięsa.

Jak podawać?

Najlepiej z frytkami i surówką z czeronej papryki.

Uwagi:

Nie używać żadnych dodatkowych tłuszczów, np. do smarowania blach.

Czas przygotowania:

Trochę roboty to wymaga ale efekt jest tego warta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2003 Kleo

Pychotka... a jaki zapach. Z mięska wieprzowego też jest dobre a po dodaniu kilku ząbków czosnku...mniam paluszki lizać :)

Zgłoś 19.03.2011 jorgoll

wyszlo w miare dobre przesadzilem z cebula i za dlugo bylo w piekarniku trzymalem 0,5kg 30 mim dwa ciulety schabowe 2 cm

dalem 4 glowki cebuli i na przemian jak w przepisie . na poczatku ... Pokaż więcej

wyszlo w miare dobre przesadzilem z cebula i za dlugo bylo w piekarniku trzymalem 0,5kg 30 mim dwa ciulety schabowe 2 cm

dalem 4 glowki cebuli i na przemian jak w przepisie . na poczatku miesa obsmarzylem na patelni pozniej cebula ser cebula majonez, troche pietruszki i odrobina sera

Zgłoś 21.01.2004 Mycha

Zrobiłam to wczoraj wieczorem, żeby było dziś na obiad, no to było na kolację.PYCHA!!!! Tylko ja robiłam z mięsa wieprzowego, konkretnie z łopatki. Jeszcze raz polecam przede wszystkim z powodu ... Pokaż więcej

Zrobiłam to wczoraj wieczorem, żeby było dziś na obiad, no to było na kolację.PYCHA!!!! Tylko ja robiłam z mięsa wieprzowego, konkretnie z łopatki. Jeszcze raz polecam przede wszystkim z powodu szybkości wykonania.

Zgłoś 11.02.2004 Dorota

Ludziska! Extra jedzonko. Ale jednak najlepsze z chudej wołowinki.

Mam zamiar wybróbować też kurze piersi, bo chude. Tylko trzeba by doprawić bardziej po "kurzemu". Jak wypróbu... Pokaż więcej

Ludziska! Extra jedzonko. Ale jednak najlepsze z chudej wołowinki.

Mam zamiar wybróbować też kurze piersi, bo chude. Tylko trzeba by doprawić bardziej po "kurzemu". Jak wypróbuję, to dam znać.

Zgłoś 17.09.2004 pscola1

cześć - wczoraj zrobiłam pieczeń zgodnie z przepisem i byla po prostu ... bardzo, bardzo dobra. Polecam wszystkim!

Zgłoś 24.10.2004 Piotr

Ładnie mi to na 6 osób! Cała moja rodzina się tym daniem zajadała, a i dla sąsiadów starczyło. Osobiście dodałem jeszcze pomiędzy cebulę pokrojone w plasterki pieczarki, też bardzo dobre.

... Pokaż więcej

Ładnie mi to na 6 osób! Cała moja rodzina się tym daniem zajadała, a i dla sąsiadów starczyło. Osobiście dodałem jeszcze pomiędzy cebulę pokrojone w plasterki pieczarki, też bardzo dobre.

Zgłoś 26.01.2005 Timna

zrobiłam na obiadek pewnego pięknego dnia dla całej rodzinki ;o)) wyszlo super.... ja również robiłam z łopatki, bo akurat to mialam... Dziękuje bardzo za super przepisik ;o))

Zgłoś 27.06.2006 misiakis

mam pytanko. przepis jest super... ale u mnie nikt nie lubi majonezu. czym mozne go zastapic?:)

Zgłoś 14.08.2006 jerzyk_1900

JEZUUUUUUUUUUUUUUUUUU, ale pychotka :-)

A jak przygotuje to M, to... paluszki lizać :-)

Zgłoś 19.09.2006 cwiklia

słuchaj misiakis sęk w tym że majonezu nic a nic nie czuć :)

Zgłoś 23.09.2006 EWa

Bardzo smaczne, ale następnym razem podsmarzę cebulę. Co prawda będzie to więcej pracy ale warto.

Zgłoś 30.12.2006 match106

ŚWIETNA potrawa , łatwa do zrobienia. Dzisiaj wykonałam ją po raz pierwszy z mięska wieprzowego - z kulki . "Mój pierwszy raz" smakował rodzinie !

Zgłoś 07.01.2007 JK

Przepis rewelacyjny!!! Bardzo dziękuję i wprowadzę go na stałe doswojego menu.

Zgłoś 04.04.2007 ania-c

Naprawdę WAAARRTTTOOO !!! Super przepis a do tego błyskawiczny - autorowi gratuluję pomysłu a reszcie smakoszy szczerze polecam i życzę smacznego :P

Zgłoś 05.05.2007 martika

Dzisiaj zrobiłam na obiad i mój mąż nie mógł się oderwać od talerza!Pycha!!!!!!!!!!!!!!!POLECAM

Zgłoś 11.06.2007 Dawid

R E W E L K A !!!!!!

Zgłoś 12.02.2009 :)`

oo napewno zrobie skoro wszyscy tak zachwalają;)

Zgłoś 11.11.2007 mateliper

przepis rewelacyjny! dzis wykonalem w wersje rozszerzonej, mianowicie dorzucilem pod pierwszą warstwę sera sporo pokrojonych surowych pieczarek i posiekanej papryki, po czym pod koniec pieczenia... Pokaż więcej

przepis rewelacyjny! dzis wykonalem w wersje rozszerzonej, mianowicie dorzucilem pod pierwszą warstwę sera sporo pokrojonych surowych pieczarek i posiekanej papryki, po czym pod koniec pieczenia na majonezową skorupkę nieco tartej mozzarelli i parmezanu. wyszlo naprawde rewelacyjnie. trzeba pamietac o sporej ilosci soli bo zarowno mieso jak i warzywa bardzo ją wchłaniają, no i sok ktory powstaje w trakcie pieczenia dobrze jest systematycznie acz nie w calosci usuwać, wtedy calosc jest bardziej krucha. Gorąco polecam przez wzgląd na łatwosc wykonania, pożywność i rewelacyjny smak!

Zgłoś 13.11.2007 g@dam

Wlasnie to jadlem. Naprawde pyszne jedzonko. Polecam innym

Zgłoś 22.11.2007 joanna

Mam pytanko. Czy mozna to podgrzać następnego dnia. Mam zamiar zrobić tą pieczeń w sobotę na dwa dni.

Zgłoś 05.09.2008 Aga

Super!!!!! faktycznie pyyyszności :) i do tego łatwo i szybko się przygotowuje.

Ja dodałam jeszce pieczarki i posiekaną natkę pietruszki miam mniam ;)

Zgłoś 19.11.2009 transporter

A ja w ten sposób karkóweczkę robię.... Tylko majonez daje na spód blachy, a na karkówkę ketchup pikantny bo tak lubie. A oczywiście przyprawy; oregano , zioła prowansalskie, ostra papryka sól i... Pokaż więcej

A ja w ten sposób karkóweczkę robię.... Tylko majonez daje na spód blachy, a na karkówkę ketchup pikantny bo tak lubie. A oczywiście przyprawy; oregano , zioła prowansalskie, ostra papryka sól i pieprz.....

Zgłoś 03.03.2010 aneta

Jak długo ma się piec mięsko?,wiem że do zrumienienia majonezu,ale ile na to czasu mniej więcej potrzeba?

Zgłoś 19.03.2011 jorgoll

nom ja wlasnie wrzucilem do piekarnika ten przepis zobaczymy jak wyjdzie

Zgłoś 02.06.2014 gość

a moje mięso jest twarde...dlaczego????