Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczeń Siołkowicka

Tekst i foto Arnold 19-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty120 min.?

Składniki:

- 1-1,5 kg karkowki,
- 2-3 zabki czosnku,
- 1-1,5 lyzeczki przyprawki (vegeta),
- pieprz,
- 0,5 lyzeczki zmielonej galki muszkatolowej,
- 1 kg soli.

Jak przyrządzić:

Czosnek zmiazdzyc w prasie do czosnku i natrzec nim mieso. Oproszyc pozostalymi przyprawami(nie solic), wlozyc do porcelanowego naczynia, przykryc folia aluminiowa i wstawic na 24 godz. do lodowki.
Do naczynia zaroodpornego lub bratwanny wsypac 1 kg soli, ulozyc na niej mieso i bez przykrycia wstawic do rozgrzanego piekarnika (180-200 °C).
Po uplywie 1 godziny mieso obrocic na druga strone i piec dalej przez okres 50-60 minut.

Jak podawać?

Mieso mozna podawac z slaskimi kluskami, kopytkami lub ziemniakami i czerwona kapusta.

Uwagi:

Sos trzeba zrobic osobno (np. z polgotowego produktu, z torebki).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2004 bea

ludzie nie bójcie się tej soli-to jest pycha i wcale nie jest słone