Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczeń w warzywach

Tekst i foto Jurek 26-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty210 min.?

Składniki:

1/2 kg świeżej szynki, 4 marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2-3 pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny (cały), sól, 2-3 łyżki masła.

Jak przyrządzić:

Mięso oczyszczamy z błonek i wykrawamy tłuszcz. Następnie zbijamy rączką noża (nie rozbijać tłuczkiem, żeby nie miażdżyć włókien) i nacieramy solą. Mięso wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na 24 godz.). Rozgrzewamy masło i obsmażamy ze wszystkich stron mięso, tak żeby się zrumieniło. Warzywa (oprócz pomidorów) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smażącego się mięsa, dosypujemy przypraw i dusimy na bardzo małym ogniu. Nie dolewamy wody - warzywa puszczą sok. Gdy mięso będzie miękkie (po 2,5-3 godzinach duszenia), dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy mięso, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Warzywa przecieramy przez sito i tym sosem polewamy mięso. Gotowe.

Jak podawać?

W kuchni staropolskiej ziemniaki raczej się nie pojawiały. Nawet w czasach nam bliższych, czyli XIX stulecie, były one pomijane. Zamiast nich do mięs podawano kasze wszelkiego rodzaju, makarony i kładzione kluski oraz różnego rodzaju warzywa - smażone tarte buraczki, duszoną marchewkę i tak dalej. Dlatego jako dodatki polecam właśnie kaszę lub kładzione kluski.

Uwagi:

Przypraw dodajemy, ile kto lubi. Ponieważ to dość stary przepis, powinno być ich dużo - staropolska kuchnia była bardzo korzenna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.07.2008 znikomka

bya bardzo korzenna, bo nie znali lodówek ;-)