Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczona biała kiełbasa

Tekst i foto zbir 25-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty75 min.dużo

Składniki:

- 4 kawałki białej kiełbasy surowej,
- 2 cebule,
- łyżka masła.

Jak przyrządzić:

- kiełbasę obmyć w ciepłej wodzie,
- włożyć do żaroodpornego naczynia - nie przykrywać,
- wlać do połowy wysokości kiełbasy zimną wodę,
- w środek pęta kiełbasy dać kopiastą łyżkę masła,
- włożyć do piekarnika - piec w 200 st.C, przez pół godz.,
- wyjąć, kiełbasę nakłuć, by puścił sok, przewrócić na drugą stronę, dodać pokrojoną w piórka cebulę,
- piec jak poprzednio - pół godz., 200 st.C.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, nóż, deska do krajania, widelec do przekłuwania.

Jak podawać?

W zależności od ilości wytworzonego sosu podawać w płaskich lub głębokich talerzach z pieczywem białym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2004 łasuch

hmm, jesli to to samo co moja ciocia podaje na wielkanoc, a na to wygląda, no to polecam :)

Zgłoś 10.01.2005 kama2301

Proponuje włożyć na dno naczynia pokrojone w ćwiartki ziemniaczki. Niebo w gębie !!!!!

Zgłoś 02.02.2005 Benita

Po co ta woda ??Wystarczy jak do naczynia zaroodpornego wlejemy troche oleju.!! A pod koniec zapiekania dodamy ugotowane ziemniaki i popieczemy .Pycha !!

Zgłoś 24.03.2006 alaaa

DZIWNY PRZEPIS... WSZYSTKO FAJNIE,T YLKO TO CHYBA BEDZIE BEZ SMAKU. JA BYM TAM DODAŁA PIEPRZU, SOLI, KMINKU I SŁODKIEJ PAPRYKI.... SMACZNEGO!!!