Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczona karkówka

Tekst i foto maja 16-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni120 min.-

Składniki:

1,4 kg karkówki, Vegeta, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, czerwona papryka ostra i słodka, 2 duże ząbki czosnku, sos sojowy, ocet winny, olej.

Jak przyrządzić:

Karkówkę moczymy w wodzie pół godziny, osuszamy. Robimy pastę: do miseczki wsypujemy 2 łyżeczki Vegety, po pół łyżeczki wszystkich ziół, pieprz i paprykę do smaku, mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugniatamy widelcem aż czosnek zwiąże pastę w gęstą papkę. Wlewamy sos sojowy, ocet winny i trochę oleju. Mieszamy. Karkówkę nacieramy z każdej strony pastą. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Folię odwijamy, ale nie wyjmujemy z niej mięsa. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, do folii wlewamy pół szklanki wody i skrapiamy mięso kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 40 minut. Po tym czasie polewamy karkówkę wytworzonym sosem. Po godzinie nakłuwamy mięso. Ostatnie pół godziny pieczemy bez pokrywki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2014 Cheap nike air max Australia

http://www.everythingit.net/shop/Nike-roshe-air-max.html Nike roshe air max

Cheap nike air max Australia http://www.mutek.co.uk/air/Cheap-nike-air-max-Australia.html