Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczone cebule

Tekst i foto agatulek669 25-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-prosty45 min.-

Składniki:

6 białych cebul,
świeży rozmaryn (gałązki),
ząbek czosnku,
6 plastrów wędzonego boczku,
mała śmietana,
2 garście startego żółtego sera (teoretycznie parmezan ale może być inny),
oliwa, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Cebule obieramy (całe), gotujemy 15 minut w nieosolonej wodzie. Odcedzamy. W środku cebul wycinamy stożki ( tak by powstało miejsce na nadzienie). Siekamy wydrążone środki,dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany rozmaryn ( 4-5 gałązek). Smażymy to na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 6-8 łyżek śmietany i ok 3/4 żółtego sera. Ugotowane cebule obwijamy dookoła plastrami boczku i spinamy gałązkami rozmarynu ( bądź wykałaczką). Napełniamy cebule farszem, posypujemy serem i do piekarnika na jakies 20-25 min. Gotowe!

Jak podawać?

Fantastyczne jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięsiwa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.06.2009 DEADMAN,

I tu Cie mam xD