Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczone pierogi wigilijne XXL

21.12.2010

Królują na każdym wigilijnym stole, są przysmakiem numer jeden. Przyrządzamy je z różnego rodzaju ciast: francuskiego, drożdżowego, kruchego oraz tradycyjnego jak na makaron. Ja wybrałam ciasto drożdżowe z nadzieniem z grzybów suszonych, z dodatkiem pieczarek (jeśli tych suszonych nie mamy zbyt dużo), no i oczywiście z kiszoną kapustą. Pokaźnych rozmiarów pierogi są mniej pracochłonne i lepiej prezentują się na talerzu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
628 złśredni90 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

pół kg mąki,
35 g drożdży,
2 jajka,
szklanka ciepłego mleka, + 4 łyżki,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
dwie łyżki stopionego masła.

Farsz:

10 dag suszonych grzybów,
10 dag pieczarek,
pół kg kiszonej kapusty,
cebula,
kilka ziarenek kminku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego.

Tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Z drożdży zrobić rozczyn, dodając łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 4 łyżki ciepłego mleka.

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Z mąki, jajek, wyrośniętego rozczynu, mleka, szczypty soli zagnieść ciasto i wyrabiać je przez 15 minut.

Do ciasta dodać masło i jeszcze kilka minut wyrabiać.

Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy około 20 cm.

Grzyby suszone moczyć około 2 godzin.

Następnie pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.

Kapustę przepłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna, i gotować w wodzie, która pozostała po moczeniu grzybów.

Po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wody.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby suszone i pieczarki, smażyć około 10 minut.

Następnie dodać kapustę i kminek, smażyć jeszcze kilka minut, aż wyparuje woda.

Przyprawić solą i pieprzem.

Na kołach z ciasta ułożyć farsz i zlepić dokładnie brzegi.

Pierogi układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.

Pierogi muszą mieć złoty kolor.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.12.2010 bluemay

koperek oczywiscie świezo zerwany, jako tradycyjna przyprawa wigilijna do nabycia nigdzie indziej, tylko u pobliskiego gospodarza..

Zgłoś 26.12.2010

a te suszone grzybki nieopodal - to w ramach zagrychy? eko-czipsy? czy co?

Zgłoś 22.12.2010

Myślę, że mogą być niezłe z keczupem ( szloch ).

Zgłoś 04.03.2011 a.

dzięki za przepis!!! wszędzie takowego szukałam :)

Zgłoś 21.12.2010 najlepsza zona na swiecie

zadne pierogi, nie daje rady z tym ciastem i z klejeniem pozniej tego ciasta:(((((

Robie zwyczajne krokiety, a jak sie komus nie podoba, no coz????

Nie maja innego wyjscia, musi sie ... Pokaż więcej

zadne pierogi, nie daje rady z tym ciastem i z klejeniem pozniej tego ciasta:(((((

Robie zwyczajne krokiety, a jak sie komus nie podoba, no coz????

Nie maja innego wyjscia, musi sie podobac:))))

Acha, kupilam dzisiaj karpia TRUPA, masakra jaks, wole zywego, lub mrozonego. NIGDY WIECEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!