Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczone ziemniaki

Tekst i foto nenna 01-12-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-10 złśredni90 min.-

Składniki:

15 ziemniaków, 1,5 kg cebuli, 7 łyżek stołowych tymianku, 100 g słonecznika łuskanego, 1 mała łyżka kminku, pieprz.

Jak przyrządzić:

15 ziemniaków czyścimy w wodzie, po czym kroimy na pół i kładziemy na blachę, na której jest pergamin i na nim rozsmarowany olej. Obieramy cebulę i kroimy na grubsze kawałki średnio na 4-6 kawałków i kładziemy je na ziemniaki, na całej blaszce;] Słonecznik kroimy na małe kawałeczki, ponieważ duże kawałki po przypalają się. Do głębszego talerzyka dodajemy tymianek, kminek, pieprz i słonecznik. Dokładniej mieszamy. Ziemniaki z cebulą polewamy olejemy, by przyprawy mogły się przykleić. Posypujemy ziemniaki połową przypraw. Po czym wkładamy na 30 min do piekarnika. Po 30 minutach wyjmujemy i posypujemy kolejną porcją przypraw nasze ziemniaki. Znów wkładamy na kolejne 30 min. Najlepiej smakują z kefirem ;). Ale kto co lubi. Pozdrawiam

Potrzebne przybory:

Masz w kuchni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.