Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Tekst i foto Hania-Kasia 14-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- ziemniaki średniej wielkości,
- boczek wędzony w plasterkach (po jednym plasterku na każdy ziemniak),
- cebula,
- czosnek,
- przyprawa do grilla Kamis lub inne przyprawy wg uznania,
- masło,
- sól,
- folia aluminiowa do zawijania ziemniaków.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na grube plasterki. Na kawałku folii aluminiowej układać plaster wędzonego boczku, na nim po plasterku cebuli i czosnku, posmarowany lekko z obu stron masłem, posolony i posypany przyprawami ziemniak, znowu plaster cebuli i czosnku, całość zawinąć boczkiem i folią aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C lub na grillu. Przy pieczeniu na grillu odwracać ziemniaki, aby nie przypiekły się zbytnio tylko z jednej strony (odnośnie grilla trudno mi podać czas pieczenia).

Potrzebne przybory:

Grill lub kuchenka z piekarnikiem.

Jak podawać?

Ziemniaczki mogą być daniem samym w sobie lub można je podawać jako dodatek do mięs z grilla.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2004 ralf

To danie jest genialne na grill'a!!! Lecz ja to robię troszeczkę inaczej - prościej.

Male ziemniaki - najlepiej młode (nie trzeba obierać), myjemy i podgotowujemy do półmiękkości... Pokaż więcej

To danie jest genialne na grill'a!!! Lecz ja to robię troszeczkę inaczej - prościej.

Male ziemniaki - najlepiej młode (nie trzeba obierać), myjemy i podgotowujemy do półmiękkości :). Wyciągamy z wody i osuszone zawijamy w plastry boczku gotowanego (!) przypinając je do ziemniaków 2 wykałaczkami, posypujemy przypawami (czosnek gran., ziola prowansalskie, pieprz). Na grillu smażymy około 10 min, często obracając by boczek nie zamienil się w skwarka. Smacznego:)

Zgłoś 23.03.2005 dodka

ja to danie poznalam dopiero w stanach,nie wiedzialam ze to typowe jedzonko z amerykanskiego grilla.ale super jest polecam.

Zgłoś 29.07.2005 Grazyna

ziemniaczki sa wspaniałe rodzinka zajada się nimi jako saszłyczki z dodatkiem sosu serowego z czosnkiem coś podobnego do cacyków polecam naprawde warto :)

Zgłoś 10.08.2005 BeerDrinker

Jadłem nad morzem jest pyszne do tego ser żółty TYLKO BEZ CZOSNKU!!!

Zgłoś 12.09.2005 Wit M.15 Szombierki

Pychotki, grabulki lizać lekko oregano oraz maggi...

Zgłoś 24.06.2007 cool_max

Sprawdzone w piekarniku, zaprawde wyśmienite :D