Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczony boczek

Tekst i foto Danka Daniłowska 05.05.2010

Wiosną, a zwłaszcza na weekend majowy zabieramy prowiant, grilla i całą rodziną lub z przyjaciółmi wyjeżdżamy za miasto na majówkę. Możemy przygotować pieczony boczek, który będzie doskonałym dodatkiem do chleba przypieczonego na grillu. I choć pogoda na weekend nie dopisała, z nadzieją na słońce podaję przepis, który przyda się na kolejne weekendowe wypady na łono natury. Boczek doprawiony ziołami i aromatycznymi przyprawami smakuje dużo lepiej niż wędlina ze sklepu, jest naturalny, bez jakichkolwiek poprawiaczy smaku. To po prostu świeże mięso i przyprawy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
819 złprosty100 min.wysoka

Składniki:

1 kg świeżego boczku,
3 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki,
cebula,
sól, pieprz,
tłuszcz do formy.

Jak przyrządzić?

Boczek ponacinać.

W nacięcia włożyć kawałki czosnku i kawałki liści laurowych.

Ziele angielskie rozgnieść, dodać majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz.

Mieszaniną przypraw natrzeć ze wszystkich stron boczek.

Cebulę pokroić w krążki i obłożyć nią mięso.

Boczek zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego tłuszczem.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny.

Jeżeli wierzch będzie dobrze przypieczony, przykryć naczynie folią aluminiową i piec do miękkości mięsa.

A jeśli grillujesz, połóż boczek po prostu na grilla i przewracaj od czasu do czasu na drugą stronę, aż tłuszcz się stopi, a boczek będzie ładnie przyrumieniony na wierzchu i miękki w środku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2010 Nina

Wygląda świetnie i nie jest tłusty, taki lubię najlepiej.

Zgłoś 05.05.2010 Olo

No wreście coś dla mnie. Lubię takie konkretne jedzonko. Tylko kto mi to przygotuje, mamusia daleko?

Zgłoś 08.05.2010

Po upieczeniu - trzeba poczekac 20 min zanim sie pokroi...

Zgłoś 12.05.2010 Wojo

Boczuś a do tego kiszony ogórek, albo małosolny.

Zgłoś 12.05.2010 Adam

Boczek pieczony, boczek z grilla, gotowany to jest to.

Zgłoś 12.05.2010 Ika

Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy, muszę spróbować upiec, nigty tego nie robiłam

Zgłoś 13.05.2010

lepiej najpierw 10 minut obgotować boczek a potem doprawić i upiec (1.10 max.)

Zgłoś 06.06.2010 NONEZ

UWIELBIAM GRILLOWAĆ WIĘC BOCZEK ZIMNE PIWO

Zgłoś 24.05.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 24.05.2014 gość

zapraszam na żeberka w kapuście

http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/zeberka-w-kapuscie.html

Zgłoś 25.05.2014 patyk

Efekt - na zdjęciach OK, ale tyle roboty, czasu i 1,5 godz. płatnej energii :-O . Nie polecam. Szkoda czasu i tej forsy.

Zgłoś 25.05.2014 Tukan

Potwierdzam pyszność takiego boczku. Jednak przed samym pieczeniem ja boczek obsmażam krótko ze wszystkich stron dlatego, że wówczas w czasie pieczenia boczek mniej obsycha. Podsmażenie powoduje... Pokaż więcej

Potwierdzam pyszność takiego boczku. Jednak przed samym pieczeniem ja boczek obsmażam krótko ze wszystkich stron dlatego, że wówczas w czasie pieczenia boczek mniej obsycha. Podsmażenie powoduje, że sok (woda) z boczku mniej wycieka w czasie pieczenia i nie jest taki "skurczony" jak gnat.

Zgłoś 25.05.2014 Kris

Czas przygotowania 100min (Boczek zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin) plus piekarnik i przyprawy to robi się 1000min .

Zgłoś 26.05.2014 gość

Za dużo chrząstek-beee!