Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczony schab z warzywami

Tekst i foto apers 07-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Ok. 2 kg schabu (dobrze, jeśli jest szeroki), zioła prowansalskie lub inna mieszanka, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule - dobrze dodać czerwoną cebulę, 2 marchewki, sól, pieprz, vegeta do smaku, słonina, 1 szkl. bulionu z kostki rosołowej.

Jak przyrządzić:

Schab umyć, natrzeć solą, ziołami i innymi przyprawami, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na noc w zimne miejsce. Nazajutrz obłożyć mięso cienko pokrojoną słoniną. Wystarczy kilka plastrów, nie musi być owinięty w całości. Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec ok. godziny w głębokim naczyniu żaroodpornym, po czym wyjąć z rękawa lub folii. Mięso podlać bulionem. Dołożyć cebulę i marchew pokrojone w talarki. Piec jeszcze około godziny.

Jak podawać?

Podawać z zapiekanymi ziemniakami i sosem, który powstał w czasie pieczenia.

Uwagi:

Zamiast bulionu do podlania możemy użyć białego wina. Smacznego:)

Czas przygotowania:

Na każdy kilogram mięsa trzeba liczyć ok. godziny pieczenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.02.2007 milka 24

bardzo pyszne!!!godne polecenia!!!

Zgłoś 28.02.2007 milka 24

bardzo pyszne!!!godne polecenia!!!

Zgłoś 30.01.2009 ALEXA