Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczywo czosnkowe

Tekst i foto fanaberia 19-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

Chleb, masło, zioła - najlepiej świeże (oregano lub/i bazylia) bądź suszone (zioła prowansalskie lub oregano), kilka ząbków czosnku.

Jak przyrządzić:

Masło czosnkowe:
Miękkie masło mieszamy z poszatkowanymi ziołami (bądź suszonymi z torebki) - na oko, żeby było zielono). Do tego na pełną kostkę masła wyciskamy ok. 4-5 ząbków czosnku. Wszystko mieszamy widelcem. Pieczywo kładziemy na grill, po chwili obracamy i opieczoną stronę smarujemy masłem. Gdy się rozpuści, druga część zdąży się akurat wysmażyć i gotowe.

Jak podawać?

Podawać zamiast ryżu do mięsa i warzyw z grilla.
Palce lizać!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2006 sisko

Pieczywo w tym stylu do dań grilowanych np. robię też teak; biorę bagietkę, lub mala sztangierkę, nacinam jak w kromki, nie przekrawajac do końca. Następnie smaruję co drugą kromką sporządzonym ... Pokaż więcej

Pieczywo w tym stylu do dań grilowanych np. robię też teak; biorę bagietkę, lub mala sztangierkę, nacinam jak w kromki, nie przekrawajac do końca. Następnie smaruję co drugą kromką sporządzonym podobnie jak w przepisie maselkiem, lub z dodatkiem startego sera zóltego. calośc zawijam w folię aluminiową, rzucam na ruszt, lub do piekarnika. Po upieczeniu są chrupiace podwojne kromeczki.