Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pielmienie

Tekst i foto bromba 02-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

Ciasto:
- ok. 40 dkg mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 1/2 szkl. wody.

farsz:
- 1,5 - 2 kg mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Mięso drobno posiekać - nie mielić w maszynce! Cebulę równiez drobno posiekać, połączyć z mięsem, doprawić przyprawami, wymieszać.
Z podanych składników zagniatamy ścisłe ciasto, które musimy cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy farsz, zlepiamy jak pierogi (lub jak robi moja znajoma - zwijamy w sakiewki) Pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 - 15 minut.
Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 40 pielmieni.

Jak podawać?

Ja podaję pielmienie z podsmażoną cebulką i surówką z kiszonej kapusty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2004 renatka

pielmienie czyli pierogi... ale przepis smakowity:)

Zgłoś 17.08.2004 ww

Droga Renatko, pielmienie to absolutnie nie są pierogi. Droga Brombo dzięki za przepis.Mój mąż na pewno będzie zachwycony. Pozdrawiam :)

Zgłoś 03.10.2004 lou-lou

To nie są pielmieni.Fakt, że tak można nazwać co się chcę dannej osobie.Proporcje nieodpowiednie,aż strach!Czosnek-koniecznie do mięsa,a mięso koniecznie mielone wieprz.-woł!Z 1.5-2 kg mielonego... Pokaż więcej

To nie są pielmieni.Fakt, że tak można nazwać co się chcę dannej osobie.Proporcje nieodpowiednie,aż strach!Czosnek-koniecznie do mięsa,a mięso koniecznie mielone wieprz.-woł!Z 1.5-2 kg mielonego będzie 150-200 sztuk.A podawać ze śmietaną!Przepis oryginalny jest gdzieś na forum.

Zgłoś 07.10.2004 bromba

Moim zdaniem farsz z mięsa mielonego kwalifikuje to danie do nazwy "pierogi z mięsem".

Zgłoś 10.10.2004 rossjanka

Zgadzam się z LOU-LOU.Bromba,nie zaprzeczysz chyba,że "PIELMIENI" to dannie kuchni Rossyjskiej?Mam 35 lat i ile siebie pamiętam jadłam pielmieni zrobione podobnie jak podała LOU-LOU.
<... Pokaż więcej

Zgadzam się z LOU-LOU.Bromba,nie zaprzeczysz chyba,że "PIELMIENI" to dannie kuchni Rossyjskiej?Mam 35 lat i ile siebie pamiętam jadłam pielmieni zrobione podobnie jak podała LOU-LOU.

I jeszcze,picce też można nazwać "plackiem drożdżowym zapiekanym zwarzywami i z serem".:)

Zgłoś 07.11.2004 prababcia Ania

Moja znajoma repatriantka z Kazachstanu robiła pielmienie podobnie jak BROMBA podaje. Siekała mięso wieprzowe (karkówka) i mięso wołowe (antrykot lub rozbeft) oraz dodawała cebulkę. Robiła małe ... Pokaż więcej

Moja znajoma repatriantka z Kazachstanu robiła pielmienie podobnie jak BROMBA podaje. Siekała mięso wieprzowe (karkówka) i mięso wołowe (antrykot lub rozbeft) oraz dodawała cebulkę. Robiła małe pierożki i podawała je skropione cytryną.

Ja natomiast pierwszy raz robiłam z surowej polędwicy wołowej, bo wydawało mi się, że inne mięso bedzie wewnątrz niedogotowane.

Potem już robiłam z miesa mieszanego.

Czy to są pielmienie? Nie wiem! Ale robię je już wiele lat, mnie smakują bardzo, mojej rodzince również.

Tylko ja nie zawsze skrapiam cytryną, ale zawsze okraszam skwarkami. I zawsze podaję surówkę:-) :-) :-)

Zgłoś 30.09.2005 VALA

PIELMIENI PODAJE SIĘ ZROZTOPIONYM MASEŁKIEM I KETCZUPEM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CZARNEGO PIEPRZU.

Zgłoś 12.11.2005 DUSZKA

czytam przepisy i komentarze na temat PIELMIENI, i oczom nie wierze , ja wlasnie robie PIELMIENI, ale moje sa zupelnie inne . zanim zaczelam je robic zasiegnelam informacji od rosyjskiej gospody... Pokaż więcej

czytam przepisy i komentarze na temat PIELMIENI, i oczom nie wierze , ja wlasnie robie PIELMIENI, ale moje sa zupelnie inne . zanim zaczelam je robic zasiegnelam informacji od rosyjskiej gospodyni , poza tym poszperalam w fachowych ksiazkach kucharskich. ciasto jest jak na pierogi , ale farsz jest ze smazonych grzybow (moga byc pieczarki )i gotowanych jajek na twardo .przyprawiamy sola i pieprzem . to sa wlasnie PIELMIENI ROSYJSKIE ,. podaje je ze stopionym maslem i bulka tarta ....sa pyszne , sprobujcie !!!! ZYCZE SMACZNEGO !!!!

Zgłoś 21.11.2005 amik

Pielmieni, robi się tak, jak podano w tym przepisie,ale mięso musi być zmielone, wieprz-wołowe. I nie ma tam czosnku! Można je podawać i z masłem i ze śmietaną, jak kto woli, zazwyczaj podawane ... Pokaż więcej

Pielmieni, robi się tak, jak podano w tym przepisie,ale mięso musi być zmielone, wieprz-wołowe. I nie ma tam czosnku! Można je podawać i z masłem i ze śmietaną, jak kto woli, zazwyczaj podawane są z rosołem w którym się gotują i trochę cebulki. Jestem z Kazachstanu i wiem jak to się robi.Pozdrawiam

Zgłoś 06.01.2006 Kama

Faktycznie przepisów na PIELMIENIE jest dużo.

Należy zwrócić uwagę na pochodzenie PIELMIENI. Najwcześniej robiono je na Syberii potem zaczeły docierać do reszty regionów Rosji. Przepisy b... Pokaż więcej

Faktycznie przepisów na PIELMIENIE jest dużo.

Należy zwrócić uwagę na pochodzenie PIELMIENI. Najwcześniej robiono je na Syberii potem zaczeły docierać do reszty regionów Rosji. Przepisy były więc modyfikowane według potrzeb i kubków smakowych gospodyń.

Prawdziwe pielmienie są malutkie (mięso wołowo-wieprzowe) i podawane w rosole wołowym z odpowiednimi przyprawami - przepis z Kazanki.

Pozdrawiam

Kama

Zgłoś 24.01.2006 zajechana

pochodze z ukrainy i pielmieni ZAWSZE robi sie z miesa siekanego z czosnkiem mozna je nazwac pierogami z miesem ale ta nazwa nie jeat adekwatna pozdrawiam i zycze smacznego pyszne jest tez z czy... Pokaż więcej

pochodze z ukrainy i pielmieni ZAWSZE robi sie z miesa siekanego z czosnkiem mozna je nazwac pierogami z miesem ale ta nazwa nie jeat adekwatna pozdrawiam i zycze smacznego pyszne jest tez z czystym barszczem pa

Zgłoś 30.01.2007 nena1

wszycy macie po części rację.Jak przebywałam w gościach na terenach Związku Radzieckiego poczęstowano mnie tymi pierożkami,byly to male pierożki 1/2 tego co robi sie w naszym kraju w srodku mięs... Pokaż więcej

wszycy macie po części rację.Jak przebywałam w gościach na terenach Związku Radzieckiego poczęstowano mnie tymi pierożkami,byly to male pierożki 1/2 tego co robi sie w naszym kraju w srodku mięso wołowe mielone ale wiem ,ze mozna dodać mieszanego podali mi z tłuszczykiem .Smaczne wdomu tez robie juz jakiś czas.

Należy je trochę dłużej gotować na wolnym ogniu.

Ciasto takie jak na pierogi.

Napewno ktoś doda coś innego -coż moje też byly PIEMIENIE

:)

Zgłoś 23.03.2007 Nemain

Moja rodzina pochodzi z Ukrainy, a pielmieni uczono mnie robić z ciasta drożdżowego. Farsz natomiast składa się z wysmażanych jabłek, cynamonu, cukru i cukru waniliowego (czyli jak na jabłecznik... Pokaż więcej

Moja rodzina pochodzi z Ukrainy, a pielmieni uczono mnie robić z ciasta drożdżowego. Farsz natomiast składa się z wysmażanych jabłek, cynamonu, cukru i cukru waniliowego (czyli jak na jabłecznik). Piergi smażę na głębokim tłuszczu i sypię cukrem pudrem.

Zgłoś 29.04.2013 gość

Pielemienie a pierogi to właściwie różnią się nadzieniem. W naszym kraju robi się pierogi z farszów , które przysmażamy lub robimy z gotowanego mięsa. Pielemienie nadziewamy surowym mięsem i tr... Pokaż więcej

Pielemienie a pierogi to właściwie różnią się nadzieniem. W naszym kraju robi się pierogi z farszów , które przysmażamy lub robimy z gotowanego mięsa. Pielemienie nadziewamy surowym mięsem i trochę dłużej gotujemy. Często podaje się z czystymi zupami.

Zgłoś 29.04.2013 gość

Pielemienie a pierogi to właściwie różnią się nadzieniem. W naszym kraju robi się pierogi z farszów , które przysmażamy lub robimy z gotowanego mięsa. Pielemienie nadziewamy surowym mięsem i tr... Pokaż więcej

Pielemienie a pierogi to właściwie różnią się nadzieniem. W naszym kraju robi się pierogi z farszów , które przysmażamy lub robimy z gotowanego mięsa. Pielemienie nadziewamy surowym mięsem i trochę dłużej gotujemy. Często podaje się z czystymi zupami.