Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieróg z kaszą gryczaną

Tekst i foto julia 20-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo12 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 2 łyżki kwaśnej śmietany, odrobina cukru i soli, 1 kostka masła, 1 jajo całe, 1 żółtko.
Nadzienie:
4 średnie ziemniaki, 2 szkl. kaszy gryczanej, 1/2 kostki margaryny, 1/2 kg sera, 1 kostka masła, 2-3 łyżki śmietany (kwaśnej)

Jak przyrządzić:

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, zrobić z podanych składników ciasto.
Nadzienie:
Ziemniaki obrać, zalać wodą, aby w niej pływały. Ugotować, wody nie odlewać po ugotowaniu. Do uduszonych ziemniaków dodać kaszę, 1/2 kostki margaryny, wypiec ją w piekarniku, aż kasza będzie miękka (ok. 30 min w 180 st.).
Do wypieczonej, lekko wystudzonej kaszy dodać ser, masło, śmietanę, dobrze wymieszać i przyprawić do smaku.
Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Jedną część dać na natłuszczoną blaszkę, na to dać farsz i przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować białkiem. Piec 1 godzinę i 40 minut.

Potrzebne przybory:

stolnica lub blat, duży garnek na kaszę, wałek do ciasta, łyżka

Uwagi:

Pieróg można jeść na ciepło, na zimno jako przystawkę do wędlin. Można również zimny odsmażyć i zjeść jako ciepłe drugie danie. Bardzo ładnie wygląda (i smakuje wyśmienicie) na półmisku z wędlinami. Można nim błysnąć na rodzinnym przyjęciu, a co najważniejsze - zawsze się udaje, choć wymaga trochę pracy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2006

może być pysznota, spróbuję na Święta....

Zgłoś 18.01.2007 monika

a jaki ser? Zolty czy bialy? Nie wiadomo ..

Zgłoś 30.01.2008 iwona

Oczywiście ze biały ser. Pieróg jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco