Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieróg z warzywani

Tekst i foto Ewa 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni80-90 min.średnia

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, woda, sól.
Farsz: kalafior (może być mrożony), marchewka, groszek, czerwona fasola z puszki, 2 ziemniaki,
przyprawy: słodka papryka, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ciasto zagniatamy tak jak na pierogi, dodając jajko i osoloną wodę.
W tym czasie gotujemy warzywa: kalafior, marchew, groszek i ziemniaki.
Po ugotowaniu warzyw czerwoną fasolę opłukujemy na sitku i mieszamy z pozostałymi warzywami i przyprawami. Rozwałkowujemy ciasto na dwie cienkie części. Na pierwszą rozlewamy odrobinę oliwy z oliwek bądź roztopionego masła i nakładamy drugi cienki placek. Wykładamy warzywa i zawijamy jak roladkę. Układamy na blasze, po wierzchu smarujemy oliwą i pieczemy około 30 min, aż się zarumieni.

Potrzebne przybory:

blacha do zapieczenia bądz naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Na ciepło z piekarnika, można polać pieróg sosem pomidorowym.

Uwagi:

Warzywa mogą ulegać zmianie zależnie od pory roku i upodobań.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2007 KATIE

swietny przepis! na pewno wyprobuje juz jutro! (bo dzisiaj juz mam obiadek) :D pzdr! :*