Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi kresowe

Tekst i foto Andrzej 18-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-prosty40 min.-

Składniki:

Ciasto na pierogi
Farsz:
1 kg ziemniaków, woreczek kaszy gryczanej, 15 dkg wędzonego boczku, 2 średnie borowiki, duża cebula, ząbek czosnku, oliwa, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę łączymy z ziemniakami i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane składniki, podsmażamy. Cebula i grzyby powinny być miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku. Łączymy z ziemniakami i kaszą. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gdy pierogi wypłyną, wyławiamy je układając dość luźno, by się nie posklejały. Podajemy ze skwarkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.