Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi lubelskie

Tekst i foto pszubart 07-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty10 min.-

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna,
woda,
olej,
sól.

Farsz:
kasza gryczana (gotowana),
ser biały (twarogowy),
cebula (smażona),
mięta (suszona lub świeża),
pieprz czarny,
sól.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wycinać kwadraty nożem lub krążki szklanką.
Farsz:
Wymieszać kaszę gryczaną z białym serem i cebulą. Dodać sporo mięty oraz pieprz czarny i sól do smaku. Do farszu można dodać surowe jajko.
Wykonanie:
Farszem nadziewać ciasto i formować pierogi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oleju. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, wyławiać.

Jak podawać?

Podawać na gorąco (z wody) lub podsmażone na oleju. Pierogi lubelskie smakują szczególnie popijane gorącą herbatą miętową.

Uwagi:

Potrawa lubelska.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2005 Ulik

często robię takie pierogi i są wysmienite. Pierwszy raz jadłam je w Nagłowicach w restauracji pod nazwą pierogi staropolskie i \od tego czasu często je robię.

Zgłoś 29.09.2005 Kaśka

Bardzo mnie ten przepis zaciekawił bo sama pochodzę z lubelszczyzny ale o pierogach z kaszy z dodatkiem mięty nie słyszałam i chętnie wypróbuję.

Zgłoś 06.12.2005 ludwika

jestem zawiedziona, że brak proporcji jakichkolwiek w przepisie.Bardzo mi samkowały i miałam ochote zrobic. a tu...

Zgłoś 22.01.2006 Mara 1

Jadłam pierogi z serem, miętą i kaszą ale jaglaną.Pycha.Można jeść ze śmietaną na słodko lub słono ,a także odsmażane.Kaszy i sera tak pół na pół.

Zgłoś 07.01.2007 Dorka

Moja teściowa robiła takie pierogi trochę inaczej. Robiła ciasto drożdżowe jak na bułki, tylko z mniejszą ilością cukru. Z ciasta robiła pierogi i piekła w piekarniku na złoty kolor, a po upiecz... Pokaż więcej

Moja teściowa robiła takie pierogi trochę inaczej. Robiła ciasto drożdżowe jak na bułki, tylko z mniejszą ilością cukru. Z ciasta robiła pierogi i piekła w piekarniku na złoty kolor, a po upieczeniu przekrajała je na pół, przekrojoną stroną układała w naczyniu żaroodpornym i do połowy wysokości(pierogów) zalewała wszystko gęstą śmietaną(30%), następnie wkładała ponownie na ok. pół godz. do piekarnika i zapiekała. Pychota, a jaki zapach.