Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi

Tekst i foto olka37 24-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-----

Składniki:

1/2 kg mąki, 1/2 kostki masła, 3 żółtka, woda, szczypta soli.

Jak przyrządzić:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, masło rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a żółtka w 3 łyżkach zimnej wody. Żółtka rozpuszczone wlewamy do mąki i mieszamy, potem gorącą wodę z masłem i sól, zagniatamy, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, to dolewamy wody, jeżeli luźne to dosypujemy mąki. Zagniatamy chwilkę. Wałkujemy, ciasta nie trzeba podsypywać mąką, bo się nie klei do stolnicy.
Farsz wedle upodobań. Gotujemy 8-10 minut od chwili wypłynięcia pierogów na górę. Woda lekko osolona.

Uwagi:

Jet to pewno kolejny przepis na pierogi, ale warty uwagi. Ciasto jest zawsze miękkie i smaczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.01.2010 EDYTA

To przepis na ciasto pierogowe ,a nie na pierogi......

Zgłoś 26.01.2010 lili

o matko !! a co to zbrojone ciasto?

8-10 od wypłyniecia toż to bedzie paćka!!!!

albo to ciasto jest tak okropnie twarde

Zgłoś 27.01.2010 ;)))

...wpierw zróbcie a potem komentujcie złosliwie, dla niektórych to lepiej kupic w sklepie gotowe pierogi bo sie nie znaja na przepisach, ciasto to zrobilam i jest rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

...wpierw zróbcie a potem komentujcie złosliwie, dla niektórych to lepiej kupic w sklepie gotowe pierogi bo sie nie znaja na przepisach, ciasto to zrobilam i jest rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!