Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi

Tekst i foto Bietka 21-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki oleju,
- ok. 3/5 szklanki wody,
- sól.

Jak przyrządzić:

Należy zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.
Ja tak robię ciasto na pierogi, ale słyszałam, że lepsze wychodzi z ciepłym mlekiem, bez jajka.
Może ktoś zna inną wersję?
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2003 Bietka

To ja jeszcze słyszałam w jakims programie o cieście robionym z wody i mleka, pół na pół.

A w gazecie byla sugestia o ruskich z dodatkiem fety lub bryndzy.

Zgłoś 19.04.2003 krysta

witam.

ciasto pierogowe robię następująco:

duży kefir ,w moim mieście jest świetny sokólski i mąka ile się wgniecie. Ciasto jest miękkie nie trzeba podsypywać mąką nie przywiera do... Pokaż więcej

witam.

ciasto pierogowe robię następująco:

duży kefir ,w moim mieście jest świetny sokólski i mąka ile się wgniecie. Ciasto jest miękkie nie trzeba podsypywać mąką nie przywiera do wałka .Polecam Jako nadzienie jeszcze może być kasza gryczana i biały twaróg oraz przesmażona cebulka. Smacznego

Zgłoś 24.01.2003 Niunia

Moi domownicy jedzą to ze stopionym boczkiem. Bomba kaloryczna, myślę że sos mógłby być OK

Zgłoś 24.01.2003 Bietka

Dzięki, to ja takie dzisiaj zrobię.

Jeszcze mi się marzy jakiś akcent wiosenny, w postaci sosu?

Zgłoś 24.01.2003 Bietka

Pierogi, to są pierogi, a nie żadne dyrdymały,

...takie cieplutkie, soczyste...

I proszę, ktoś chciałby być mną.

Zgłoś 01.01.2003 Bietka

...a potem wystarczy tylko rozkoszować się tym cudownym ciastem :))

Zgłoś 01.01.2003 Alek

Zręcznym ruchem ręki znaleźć ten cudowny punkcik ciasta drożdżowego..później delikatnie go gnieść i gnieść aż do maksymalnie dużych rozmiarów

Zgłoś 02.12.2002 Bietka

Może ktoś zna ciekawsze nadzienia niż:

jagodowe

płuckowe

ruskie

bryndzowe

z kapusty z grzybami

Zgłoś 29.11.2002 mordka

Inny sposob jaki znam od mojej mamy to po prostu maka z letnia woda bez jajka!! Ciasto jest mieksze jezeli nie ma jajka.

Zgłoś 22.11.2002 dana

Ja ciasto pierogowe przygotowuję tylko z mąki i gorącej wody. Jest wtedy miękkie.

Zgłoś 10.10.2003 mąż

Są dwie szkoły ciasta na pierogi:

-ciasto maksymalnie cienkie i, jasna rzecz, twarde. W ten sposób pierożek może być mały (syberyjskie pielmenie) lub duży z farszem np. jagodowym;

... Pokaż więcej

Są dwie szkoły ciasta na pierogi:

-ciasto maksymalnie cienkie i, jasna rzecz, twarde. W ten sposób pierożek może być mały (syberyjskie pielmenie) lub duży z farszem np. jagodowym;

-ciasto maksymalnie pulchne i miękkie by sił "łączyło" z farszem np. ziemniaczano - jakimś... Pierożek tylko duży.

Oto cała tajemnica pierogologii. Smacznego!:-)))

Zgłoś 15.10.2003 violka

ciasto na pierogi przygotowywuje z przesianej maki i goracej wody. Nie dodaje zadnych jaj. Zawsze mi wychodzi miekkie, a pierogi nie rozklejaja mi sie

Zgłoś 13.10.2004 monik

Violu!Jak dodajesz gorącą wodę do mąki nie poparzysz sobie łapek?

Zgłoś 05.01.2005 Patek

A moja mama tak robi ciasto na pierogi: gotuje wodę i do wrzątku wsypuje mąkę i sól, robi się z tego taka kluska gdy wystygnie wyrabiamy dodając mąki aż do momentu uzyskania własciwej konsystenc... Pokaż więcej

A moja mama tak robi ciasto na pierogi: gotuje wodę i do wrzątku wsypuje mąkę i sól, robi się z tego taka kluska gdy wystygnie wyrabiamy dodając mąki aż do momentu uzyskania własciwej konsystencji ciasta - niektórzy wolą twardsze, ja robie w proporcjach 1 szkl. wody i 2 szklanki mąki. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam jajko ale były trochę zbyt twarde jak dla mnie

Zgłoś 11.01.2005 bkm

TAJEMNICA DOBREGO CIASTA PIEROGOWEGO

mąka

1 żółtko

dobrze ciepłe mleko /ale nie gorące/

W mące zrobić dołek,wbić żółtko,roztrzepać lekko z mlekiem i dolewać resztę... Pokaż więcej

TAJEMNICA DOBREGO CIASTA PIEROGOWEGO

mąka

1 żółtko

dobrze ciepłe mleko /ale nie gorące/

W mące zrobić dołek,wbić żółtko,roztrzepać lekko z mlekiem i dolewać resztę mleka wg potrzeby. Przypominam, że ma być miękkie !

Po zlepieniu w kulę b.dobrze wyrobić - sprawdzimy to przecinając ciasto nożem, w przekroju ma być jednolicie gladkie,bez smug.Trzeba go przykryć salaterką,garnkiem,aby nie obsychało.

Zgłoś 03.03.2005 piorunica

zrobilam zaciekawiona przepisem z kefirem.zawsze ciasto mi nie wychodzilo a to jest naprawde super dla niewprawionego laika pierogowego, dzieki!

Zgłoś 01.04.2005 pierogi

Polecam wszystkim smakoszom pierogi z firmy PIEROŻEK. Naprawdę warto spróbować pierogi domowe

Zgłoś 06.05.2005 piekna

a ja robie pierogi nastepujaco

woda, mleko w takich samych proporcjach, jajko szczypta soli i oczywiscie maka palce lizac:)

Zgłoś 04.07.2005 Bietka

Teraz mi się śnią podpowiedziane przez koleżankę pierogi z mąki gryczanej ( w moim rejonie gryka to tatarka, chleb-tatarczuch) z nadzieniem z dyni; z pewnością niezły efekt wizualny i smakowy...... Pokaż więcej

Teraz mi się śnią podpowiedziane przez koleżankę pierogi z mąki gryczanej ( w moim rejonie gryka to tatarka, chleb-tatarczuch) z nadzieniem z dyni; z pewnością niezły efekt wizualny i smakowy...

Na marne efekty, może próby z kimś?;)

Zgłoś 11.07.2005 Patrycja

Ja całkiem niedawno odważyłam sie zrobić ciasto na pierogi wg.przepisu mojej znajomej- i cieszę sie bardzo. Jej przepis: nasypać na stolnicę (bądż do miski) mąkę. Sypiesz taką ilość jaką uważasz... Pokaż więcej

Ja całkiem niedawno odważyłam sie zrobić ciasto na pierogi wg.przepisu mojej znajomej- i cieszę sie bardzo. Jej przepis: nasypać na stolnicę (bądż do miski) mąkę. Sypiesz taką ilość jaką uważasz ze wystarczy do wyrobienia całego farszu. Do mąki wlewasz gorącą wodę i ugniatasz. Oczywiście uważajac by sie nie poparzyć!!. Wody potrzeba jest tyle ile "zabierze" mąka. Do ciasta dolewamy jeszcze niewiele oleju, by ciasto było bardziej "jedwabiste".Nie potrzebne zadne jajko ani żadne inne składniki. Nie przejmuj sie ze nie pisze ilości ale naprawdę wystaczy robić wszystko "na oko" i tak będzie pyszne. Ugniatamy całość do chwili kiedy będziemy widzieli ze ciasto ładnie się wyrobiło i nie jest za suche bądź za lepkie. Jeśli tak sie zdaży to albo dolewamy nieco wody, lub dostypujemy mąkę. No i tradycyjnie wałkujemy ciasto na cienki "placek", wycinamy (najlepiej zwykłą szklanką) małe kułeczka, na każde z nich kładziemy farsz i zaklejamy. Ten przepis na ciasto nie wymaga zadnych "sztuczek" aby zakleić pierożki.... Gotujemy w lekko osolonej wodzie (można dolać kilka kropel oleju). Jeśli ciasto jest cienko rozwałkowane wystarczy gotować pierożki do momentu całkowitego ich wypłynięcia. Najlepiej smakują mi pierogi ruskie "okraszone" samą przysmażoną cebulką na smalcu. W razie pytań pisać na gg: 2555286

Zgłoś 19.07.2005 Olcija

przepraszam bardzio, jestem kompletnym cieciem jesli chodzi o gotowanie...ale jaką mąkę mam wziąć do tych pierogów?? (bo ostatnio wzieły mnie ambicje na pobawienie się trochę w kuchni...:P)

... Pokaż więcej

przepraszam bardzio, jestem kompletnym cieciem jesli chodzi o gotowanie...ale jaką mąkę mam wziąć do tych pierogów?? (bo ostatnio wzieły mnie ambicje na pobawienie się trochę w kuchni...:P)

Zgłoś 17.08.2005 ania

Ja znam swietny farsz na pierogi: proporcje wg uznania

-mięsko moze byc wieprzowe

-soja

-soczewica

-ziemniaki

to wszystko gotujemy, przekrecamy przez maszynke... Pokaż więcej

Ja znam swietny farsz na pierogi: proporcje wg uznania

-mięsko moze byc wieprzowe

-soja

-soczewica

-ziemniaki

to wszystko gotujemy, przekrecamy przez maszynke dodajemy sol i pieprz

Zgłoś 06.10.2005 m.

1 kg mąki

1 jajko

700 ml wrzącej wody

Zgłoś 19.10.2005 ja

zeby ciasto bylo puszyste 1/3 mąki ziemniaczanej

Zgłoś 30.10.2005 janusz

lubie bardzo gotowac ale nie umiem sam zrobic pierogow .CZy ktos moze mi dac jakas dobra i prosta rade na swojskie PIEROGI. ... Pokaż więcej

lubie bardzo gotowac ale nie umiem sam zrobic pierogow .CZy ktos moze mi dac jakas dobra i prosta rade na swojskie PIEROGI. januszklaja@interia.pl

Zgłoś 02.11.2005 Blondi

A ja wam dziewczyny proponuje nastepujacy farsz:

mięsko wołowe-mielone, podsmażone na patelni z cebulką i przyprawione przyprawą do mielonego albo przyprawą meksykańską

Zgłoś 05.11.2005 halina

Informuję osobę obawiającą "poparzenia łapek" ,że woda gorąca do piergów to wg prawdeł sztuki powoduje ciągliwość ciasta dzięki glutenowi - białku mąki a potraktowanie mąki zimną wodą ... Pokaż więcej

Informuję osobę obawiającą "poparzenia łapek" ,że woda gorąca do piergów to wg prawdeł sztuki powoduje ciągliwość ciasta dzięki glutenowi - białku mąki a potraktowanie mąki zimną wodą spowodujeż e pierogi będą twarde. Ani jaj i ani oleju.Mąka,woda i to wszystko.

Zgłoś 29.11.2005 Ori

Ja zrobiłam dzisiaj z gorącą wodą i sporym dodatkiem mąki ziemniaczenej, bez jajka - wyszło super :D Bardzo mięciutkie po ugotowaniu - ropływa się w ustach i bardzo szybko gotuje :>

Zgłoś 22.12.2005 Archi

Zrobiłem wersję:

- Mąki bez liku

- Woda wrzątek z czajnika

- Trochę soli

(Do tej pory robiłem: mąka, jajko, sól, woda - za twarde były).

Spostrzeżenia i wniosk... Pokaż więcej

Zrobiłem wersję:

- Mąki bez liku

- Woda wrzątek z czajnika

- Trochę soli

(Do tej pory robiłem: mąka, jajko, sól, woda - za twarde były).

Spostrzeżenia i wnioski:

0. Poparzyłem rękę - tak mnie ciekawiła wersja z jak najbardziej ciepłą wodą :)

1. Ciasto baardzo inaczej się zachowuje tzn. bez wzgl. na ilość mąki potrafi być lepkie i miękkie. (Przy wersji z jajkiem po dodaniu pewnej ilości mąki dalej było już tylko twardziej)

2. Trudniej jest je rozwałkować, klei się bardzo - trzeba obficie podyspywać mąką (czego się bałem początkowo po doświadczeniach z jajkiem)

3. Żeby zalepić pieroga - obsypuję stronę zewn. (bo inaczej trudno złapać i zacisnąć - ciasto się klei do rąk), do wewn. nakładam farsz - łatwo się zakleja

4. Gotuję przez chwilę (ok. 2-3 min) bo chcę je "na później" - ale i tak są od razu bardzo mięciutkie i dobre, ciasto rozpływa się w ustach.

Next: spróbuję z mąką ziemniaczaną, potem z kefirem...

Zgłoś 05.03.2006 Bietka

Nowa wersja farszu z Biłgorajskiego smaku p Makłowicza:

gąski(nasze zieleniatki), kasza gryczana, cebula, jajka na twardo, jajko.

Z pierogowym pozdrowieniem

Zgłoś 10.03.2006 k8

Moja dobra rada jest taka.....

żeby się bardzo dobrze lepiły pierożki moja mama mi poradziła żeby brzegi posmarować białkiem!!!!

jak to zrobić? ...maczamy palec w białku i samrujem... Pokaż więcej

Moja dobra rada jest taka.....

żeby się bardzo dobrze lepiły pierożki moja mama mi poradziła żeby brzegi posmarować białkiem!!!!

jak to zrobić? ...maczamy palec w białku i samrujemy krawędzie:)

i gotowe :)))

nie rozpadną się podczas gotowania!!!!!

GWARANTUJĘ!!!!

Zgłoś 07.06.2006 beatakaw

Mój przepis na pierogi to 3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju i szklanka ciepłej wody. Wyrobić sprężyste ciasto i cienko rozwalkować. Zawsze wychodzi idealne. A co do nadzienia do polecam z kaszy gry... Pokaż więcej

Mój przepis na pierogi to 3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju i szklanka ciepłej wody. Wyrobić sprężyste ciasto i cienko rozwalkować. Zawsze wychodzi idealne. A co do nadzienia do polecam z kaszy gryczanej z twarogiem (pół na pół) ze smażoną cebulką.

Zgłoś 15.06.2006 gosposia

najlepsze pierogi wychodza gdy do ciasta dolejemy jogurtu naturalnego!gwarantuje pyszne

Zgłoś 19.06.2006 Katarzyna

Jeżeli ciasto nie ma być twarde ( ja np. nie lubie twardego), nie dodawać jajka lub ewentualnie tylko żółtko. Jeżeli sa to pierogi z owocami lub twarogiem, zalecam dodanie do ciasta podczas wyra... Pokaż więcej

Jeżeli ciasto nie ma być twarde ( ja np. nie lubie twardego), nie dodawać jajka lub ewentualnie tylko żółtko. Jeżeli sa to pierogi z owocami lub twarogiem, zalecam dodanie do ciasta podczas wyrabiania, jednego, sprasowanego, ugotowanego ziemniaka. Takie pierogi są bardzo smaczne. Polecam

Zgłoś 20.07.2006 alek

Proponuję spróbować zrobić pierogi z czereśniami - tymi późniejszymi, ciemnopomarańczowymi. Ciasto - cienko rozwałkowane, do jednego pierożka wkładać po dwie czereśnie (z pestkami). gotować aź w... Pokaż więcej

Proponuję spróbować zrobić pierogi z czereśniami - tymi późniejszymi, ciemnopomarańczowymi. Ciasto - cienko rozwałkowane, do jednego pierożka wkładać po dwie czereśnie (z pestkami). gotować aź wypłyną i jeszcze chwileczkę, potem ostudzić do temperatury pokojowej i podawać polane osłodzoną śmietanką z dodatkiem soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego. Pyszności, zjadam każdą ilość! Smacznego!

Zgłoś 21.08.2006 Bietka

Nadzienie z botwiny, bryndzy i szczypiorku

Zgłoś 23.08.2006 Gosia

Zrobiłam właśnie pierożki z ciasta z kefirem są poprostu BOSKIE:) Dzięki i wielki :* dla Krysty.

Zgłoś 26.08.2006 As

Moi drodzy Przepis na idealne pierogi jest taki że dodaje sie makę jajko iśmietanę, wtedy pierogi są wystarczajaco twarde a jednocześnie delkiatne

Zgłoś 12.09.2006 Marynia

Często robie pierogi, i często też mam problemy z twardością ciasta. wypróbuje podane rady. Podaję farsz moich ulubionych pierogów , naprawde pyszne : główka kapusty świeżej , pokroi i ugotowac ... Pokaż więcej

Często robie pierogi, i często też mam problemy z twardością ciasta. wypróbuje podane rady. Podaję farsz moich ulubionych pierogów , naprawde pyszne : główka kapusty świeżej , pokroi i ugotowac /10 minut na małym ogniu po zagotowaniu/ po wystygnięciu zmielic - bardzo mocno odcisnąc / ja robię to w ścierce/. Dodać 2 kostki twarogu białego i przesmażoną cebulke , dosolic, popierzyć. FARSZ jest super. Smacznego

Zgłoś 12.09.2006 Marynia

Acha , kapuste do gotowania wystarczy pokroic w duże kawałki, tak żeby tylko zmieściła się do garka , ja kroje na jakieś 8 kawałków.

Zgłoś 15.09.2006 holland polland

ja robie pierogi z kurczakiem szpinakiem i imbirem. wszystko podsmarzam w odpowiedniej kolejnosci i tyle, potem lepie pierogi. pozdrawiam!

Zgłoś 21.09.2006 aska1

dzis robie pierogi pierwszy raz trzymajcie kciuki

Zgłoś 04.10.2006 Molly22

Szukajcie a znajdziecie.... zobaczymy jak to będzie z tą gorącą wodą. Jakby co zaopatrzyłam się w większe ilości mąki i kefir na drugą opcje jakby pierwsza nawaliła... Jestem ciekawa efektów

... Pokaż więcej

Szukajcie a znajdziecie.... zobaczymy jak to będzie z tą gorącą wodą. Jakby co zaopatrzyłam się w większe ilości mąki i kefir na drugą opcje jakby pierwsza nawaliła... Jestem ciekawa efektów

Zgłoś 06.10.2006 wisienkaaaa

Dziś robię pierogi!! dotychczas nie robiłam. a wszystko przez mojego męża, zrobiłabym mu krokiety z mięskiem i byłoby dobrze, a ten pierogi wymyślił... niech go... trzymajci kciuki... napisze cz... Pokaż więcej

Dziś robię pierogi!! dotychczas nie robiłam. a wszystko przez mojego męża, zrobiłabym mu krokiety z mięskiem i byłoby dobrze, a ten pierogi wymyślił... niech go... trzymajci kciuki... napisze czy wyszły... a może ktoś zrobi za mnie??? :-)

Zgłoś 19.10.2006 ALICJA

Mój przepis na pierogi:

2,5 szklanki maki

1 szklanka wrzatku

sól

Mąkę i sól zalewam wrzatkiem w misce i wyrabiam. Jak ciasto wystygnie można dodać żółtko i oliwę. Cia... Pokaż więcej

Mój przepis na pierogi:

2,5 szklanki maki

1 szklanka wrzatku

sól

Mąkę i sól zalewam wrzatkiem w misce i wyrabiam. Jak ciasto wystygnie można dodać żółtko i oliwę. Ciasto doskonałe, a farsz wg uznania.

Zgłoś 19.10.2006 Oregano

ja robie ciasto na pierogi tylko z mąki i z mleka. I jest duzo lepsze niż to robione z jajkiem.

Zgłoś 14.11.2006 as

ja bym niedodawala oliwy

Zgłoś 29.10.2006 alka

Ja ciasto piergowe robię z mąki,wody,jajka i tochę ciepłego mleka,wychodzą super

Zgłoś 31.10.2006 Adam

Najlepsze ciasto na pierogi to to, które zrobiłem po raz pierwszy, właśnie przed chwilą. Na 60 pierogów tylko jeden się rozleciał. To wynik lepszy od mojej babci.

2 szklanki mąki (typ 500... Pokaż więcej

Najlepsze ciasto na pierogi to to, które zrobiłem po raz pierwszy, właśnie przed chwilą. Na 60 pierogów tylko jeden się rozleciał. To wynik lepszy od mojej babci.

2 szklanki mąki (typ 500)

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka soli

wody tyle, ile trzeba żeby ciasto było miękkie. Powinno się nieco 'kleić'.

Nie należy gnieść zbyt mocno, raczej trochę popieścić.

Smacznego!!!

Zgłoś 28.11.2006 Bogusia hahahaa

mysle ze Twoje pierogi sa obrzydliwe i nie maja smaku.Jaki z tego wnioskek? nie umiesz gotować:)

Zgłoś 11.12.2006 Beata

Właśnie zrobiłam pierogi wg przepisu Bietki-z kefiru i mąki.REWELACJA!!!!!Jestem absolutna noga jesli chodzi o pierogi a te wyszly po prostu super.62 szt ,delikatne,ciasto lekkie,nie lepi sie ,b... Pokaż więcej

Właśnie zrobiłam pierogi wg przepisu Bietki-z kefiru i mąki.REWELACJA!!!!!Jestem absolutna noga jesli chodzi o pierogi a te wyszly po prostu super.62 szt ,delikatne,ciasto lekkie,nie lepi sie ,buźka za taki przepis,podam dalej ,niech inni tez wiedzą,pozdrawiam

Zgłoś 16.12.2006 porogi

porogi mam co nie ale podimie

Zgłoś 20.12.2006 iza

Pierogi z kefirem są SUPERANCKIE!! Wielkie dzieki za przepis. A moze ktos chciałby mi podesłać sprawdzony przepisik na jakies fajne ciasto??? POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Zgłoś 14.03.2007 Misi@

a ja zrobilam takie piergi ze chlopaki tak sieu objadali ze teraz ich brzuchi bola...:)

Zgłoś 22.03.2007 magda

ja dodaje cieplej wody, sa w tedy bardziej elastyczne

Zgłoś 28.06.2007 ewelina

Ja też robię ciasto na pierogi z samej maki, gorącej wody i szczypty soli. Według mnie najprostszy i jednocześnie najlepszy przepis. Żeby się nie poparzyć w mące robię "dziurę" do któr... Pokaż więcej

Ja też robię ciasto na pierogi z samej maki, gorącej wody i szczypty soli. Według mnie najprostszy i jednocześnie najlepszy przepis. Żeby się nie poparzyć w mące robię "dziurę" do której wlewam wodę a potem za pomocą noża łącze oba składniki, jak już trochę się połączą ugniatam rękoma (ciasto nie jest już wtedy takie gorące).

Zgłoś 09.07.2007 Soczewinka

może to trochę z innej beczki, ale zaproponuję przepis na sos do pierogów z mięsem (mięso z cebulką i dużą ilością ziół prowansalskich):

jogurt naturalny mały + trochę majonezu + ząbek cz... Pokaż więcej

może to trochę z innej beczki, ale zaproponuję przepis na sos do pierogów z mięsem (mięso z cebulką i dużą ilością ziół prowansalskich):

jogurt naturalny mały + trochę majonezu + ząbek czosnku + pieprz i sól + zioła (mogą być znów prowansalskie, ale nada się też bazylia, tymianek, co komu smakuje) + koperek (niekoniecznie) ...

sos bardzo dobrze smakuje też z naleśnikami (gdy są z farszem z mięsa, sera żółtego, fety warzyw, itd. - ogólnie "wykwintne", a nie "na słodko"), potrawami typu: kebap, zapiekanka, pizza. POLECAM !!!

Zgłoś 20.11.2008 Dominika

Mi się wydaje, że "nielepienie się" i wyrabiania ciasta, to tylko kwestia wprawy. Uwielbiam robić pierogi, a jeszce bardziej je jeść. Kocham wyrabiać i ugniatać ciasto, ponieważ mnie ... Pokaż więcej

Mi się wydaje, że "nielepienie się" i wyrabiania ciasta, to tylko kwestia wprawy. Uwielbiam robić pierogi, a jeszce bardziej je jeść. Kocham wyrabiać i ugniatać ciasto, ponieważ mnie to odpręża. Naprzemienne stosuję dwa przepisy: mąka+ gorąca wosda+sól+pieprz lub mąka+jajko+gorąca woda+sól+pieprz. Jak robię, to zależy od mojego humoru i od tego ile zostało mi pieniędzy do końca miesiąca. Pierogi kiedyś były jedzeniem dla biedaków więc zawsze myślałam, że nie ma co wydziwiać. Mój jedyny problem to jest lepienie. Nie lubię lepić pierogów. Rzadko mi się rozpadają..., ale wychodzą takie ogromne i czasami mam wrażenie, że mogłam więcej farszu włożyć do środka, ale kiedy je lepie.. to wydaje mi się, że ich nie zlepię... kto lepi pierogi ten chyba wie o co chodzi.. jakie macie sposoby na zalepianie pierogów? Próbowałam już tradycyjnego, że po prostu dotykam opuszkami palców dookoła, rozgwiazdy i warkocza.....

i jakie macie propozycje na farsz? Dzisiaj sobie robiłam z twarogiem na słodko (wyszły rewelacyjnie), a mój chłopak chciał ze szpinakem i tu improwizowałam (Szpinak na patelni go rozmroziłam + cebulka, masło, sól + pieprz, potem zdjęłam z ognia dodałam trochę sera żółtego.. dobre, ale lejące)

Zgłoś 05.11.2007 kucharz

nie mam jajka a do sklepu bardczo daleko coi mam zrobi ( prosze o jakies opcje) mam wielka ochote na pierozka!

Zgłoś 05.11.2007 milena

czy to jes dobre?

Zgłoś 24.02.2008 basia

moje ciasto na pierogi wychodzi super wszyscy sie zachwycaja smakiem do tego potrzeba chęci i wytrwałosci w wyrabianiu . Kiedys wyrobienie ciasta z 1 kg maki zajmowało mi pół godziny dziś mam ci... Pokaż więcej

moje ciasto na pierogi wychodzi super wszyscy sie zachwycaja smakiem do tego potrzeba chęci i wytrwałosci w wyrabianiu . Kiedys wyrobienie ciasta z 1 kg maki zajmowało mi pół godziny dziś mam ciasto wyrobione w 10min.

skład:

1 kg maki

sól

tylko1-2 żółtko (przy dodaniu białka ciasto jest twarde)

olej (odrobinę)

woda

dobrze wyrobic i nałożyć farszu

Zgłoś 15.04.2008 daria

Cześć, wczoraj wypróbowałam przepis Krysty - drugi komentarz, i ku mojemu zdziwieniu po raz pierwszy moje pierogi się nie rozleciały!! - wielkie dzięki Krysta za przepis

ps. jestem tutu... Pokaż więcej

Cześć, wczoraj wypróbowałam przepis Krysty - drugi komentarz, i ku mojemu zdziwieniu po raz pierwszy moje pierogi się nie rozleciały!! - wielkie dzięki Krysta za przepis

ps. jestem tutuaj po raz drugi i bardzo mi się podoba ta strona - pozdrawiam wszystkich utalentowanych i tych o mniejszym talencie też :-)))

aha jakby ktoś zamieścił fajne przepisy na farsze do pierogów - na słono - to będę wdzięczna - ja spróbowałam dać farsz ze smażonych pieczarek i cebulki, ale nie polecam bo wychodzą za mdłe papa

Zgłoś 01.07.2008 Bietka

Na II Festiwalu Sztuku Kulinarnej w Czwie zwycieżyły pierogi:

z ciasta z koncentratem pomidorowym, z nadzieniem z sera pleśniowego typu lazur, na szpinaku z dodatkiem koktajlowych pomidor... Pokaż więcej

Na II Festiwalu Sztuku Kulinarnej w Czwie zwycieżyły pierogi:

z ciasta z koncentratem pomidorowym, z nadzieniem z sera pleśniowego typu lazur, na szpinaku z dodatkiem koktajlowych pomidorów

Zgłoś 20.07.2009 asiunia

moje ciasto na pierogi,opinia zjadaczy: doskonałe

80dag mąki, tak około 5 dag masła jedno jajko dokładnie posiekac nozem. teraz dolewmy wrzatek z czajnika i wyrabiamy .farsz wg uznania
Pokaż więcej

moje ciasto na pierogi,opinia zjadaczy: doskonałe

80dag mąki, tak około 5 dag masła jedno jajko dokładnie posiekac nozem. teraz dolewmy wrzatek z czajnika i wyrabiamy .farsz wg uznania

dosskonale sie skleja, jest mieciutkie i mozna je rozwałkowac b.cienko.smacznego