Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi podlaskie

Tekst i foto Agnieszka 11-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złśredni10 min.?

Składniki:

FARSZ:
- 1/2 szkl kaszy jęczminnej średniej grubości,
- 6 dużych ziemniaków,
- 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy,
- pieprz,
- sól.

CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szkl ciepłej wody,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić:

FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiłbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.
Zagnieść ciasto i uformować pierogi.

Jak podawać?

Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbaską, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.
Jeśli wszystkie nie zostaną skonsumowane, można na drugi dzień pokroić w plasterki średniej grubości i podsmażyć na chrupko na patelni.

Czas przygotowania:

Pierogi wrzucać na wrzątek i od razu lekko zamieszać drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.03.2003 Kyoko

Dzis zrobiłyśmy pierogi podlaskie z mamą na obiad. Danie jest naprawde palce lizać, niby pierogi, ale zupełnie coś innego...naprawde polecam!!!! Zastanawiałam sie tylko, czy do farszu nie dodać ... Pokaż więcej

Dzis zrobiłyśmy pierogi podlaskie z mamą na obiad. Danie jest naprawde palce lizać, niby pierogi, ale zupełnie coś innego...naprawde polecam!!!! Zastanawiałam sie tylko, czy do farszu nie dodać troszkę podsmażonej cebuli, spróbuję tak może następnym razem.

Zgłoś 12.01.2003 Agnieszka

Małe sprostowanie odnośnie czasu przygotowania. Pierogi są dość pracochłonne. 7-10 min, to czas jaki jest potrzebny na ich ugotowanie. Gorąco polecam bo są naprawdę pyszne.

Zgłoś 27.09.2003 mniam

Ale czy ziemniaki maja byc uprzednio ugotowane czy surowe zetrzec ?

Zgłoś 27.09.2003 mniam

Ale czy ziemniaki maja byc uprzednio ugotowane czy surowe zetrzec ?

Zgłoś 12.11.2003 Madlen

Agnieszko, dzięki za ten przepis. Wczoraj zrobiłam te pierogi, są przepyszne. Zajadały się nimi moje dzieci, które nie lubią kaszy.

Zgłoś 02.12.2003 Agnieszka

Ziemniaki trzeba zetrzec surowe.

Zgłoś 17.12.2004 marta

moje dzieci zajadaja sie pierogami pod kazda postacia a ostatnio twoimi

Zgłoś 04.02.2005 Kasia M

Wypróbowałyśmy pierogi z koleżnką już dosyć dawno temu.

Są niesamofite, wszyscy się nimi zachwycają.

POLECAMY!!!

Zgłoś 10.03.2005 x.x

Zgłoś 10.03.2005 x.x

Mniam, dzisiaj mama zrobiła te pierogi i mówię wam...SĄ PRZEPYSZNE!!!!!!POLECAM!!!

Zgłoś 26.05.2005 Nawratil

jakie to nie dobre spróbowałem i myślałem że sie spawiuję

Zgłoś 07.08.2005 pszubart

Zamiast boczku lub kiełbasy, dodać cebulę smażoną.

Zgłoś 02.03.2012 Krysia

Przepyszne te pierożki! Lepsze niż ruskie.