Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ruskie

Tekst i foto Miś 21-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złprosty90 min.wysoka

Składniki:

Farsz: 2,5 kg ziemniaków, 1 kg twarogu (półtłusty lub jaki kto lubi), 1 średnia cebula, czarny pieprz, sól. Ciasto: 1 kg mąki lux, 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, wrzątek.

Jak przyrządzić:

Najlepiej zacząć od ciasta, ponieważ powinno trochę poleżeć w lodówce. Zagotować wodę, na stolnicę wsypać 1 kg mąki, odsypując niecałą szklankę (do posypywania stolnicy), dodać margarynę (lub olej) i dużym nożem siekać margarynę z mąką. Dodać 3 żółtka (można dodać zamiast żółtek 2 całe jajka, ale wtedy ciasto będzie twarde). Po wymieszaniu dolewać powoli wrzątek, stale siekając nożem. Gdyby ktoś przesadził z wodą, to dodać trochę mąki. Po przestygnięciu ciasto dość długo wyrabiać, aż zacznie ładnie odchodzić od stolnicy. Uformować wałek, zwinąć na talerzu, owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce. Obrać ziemniaki, ugotować i dobrze ugnieść, po lekkim przestudzeniu dodać ser, doprawić pieprzem i solą - farsz powinien być dosyć wyrazisty w smaku. Posiekać bardzo drobno cebulę i podsmażyć ją na lekko brązowy kolor (ma intensywnie pachnieć), dać ją do farszu i wymieszać. Rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm, wycinać większym kubkiem kółeczka i napełniać farszem. Zagotować w garnku wodę, dodać do wody oleju lub masła (żeby pierogi się nie sklejały), osolić wodę. Na gotującą się wodę wrzucać, delikatnie mieszając, pierogi i gotować aż do wypłynięcia na wierzch i jeszcze 1 min.

Potrzebne przybory:

wałek do ciasta

Jak podawać?

Wykładać na duże talerze, można dodatkowo okrasić skwarkami lub masłem. Podawać z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem. Można też polewać śmietaną.

Uwagi:

Uwaga: potrawa kaloryczna, ale jaka pyszna. Życzę smacznego.

Czas przygotowania:

Oczywiście ktoś może robić pierogi dłużej lub krócej, wszystko zależy od wprawy i organizacji.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2007 iwona36

Ostatnio z takim własnie farszem jadłam naleśniki, polane beszamelowym sosem- PYCHOTA, POLECAM!!!

Zgłoś 10.07.2007 Dim

Farsz ok... ciasto srednie... robie pierogi wiele lat... i dodanie jajka.... chocby jednego sprawia ze ciasto jest twarde po ugotowaniu.... najlepsze wychodzi maka sol goraca woda...

Zgłoś 02.12.2008 wielbicielka pierogów

Ja robię pierogi z mąki krupczatki i zawsze są mięciutkie i pyszne . Mąkę zalewam wrzątkiem i ok. 2 łyżek oleju. Polecam krupczatkę.

Zgłoś 30.05.2010 nv

do Dim, wcale nie jest peawdą, że dodając jajko, pierogi będą twarde. Są miękkie, pulchniutkie, ciasto bardzo plastyczne. Jest wiele sposobów robienia ciasta pirogowego, niemal w każdym domu jes... Pokaż więcej

do Dim, wcale nie jest peawdą, że dodając jajko, pierogi będą twarde. Są miękkie, pulchniutkie, ciasto bardzo plastyczne. Jest wiele sposobów robienia ciasta pirogowego, niemal w każdym domu jest inne, co nie znaczy, że ma być mniej smaczne. ja wypróbowałam jakieś pięć sposobów i pozostaję przy dodawaniu jajka i gorącego mleka