Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ruskie

Tekst i foto iwosia 08-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:
- mąka
- woda
- sól

Farsz:
- 0,5 kilo białego sera
- 2 cebule
- 0,5 kilo ziemniaków
- kiełbasa zwyczajna lub boczek
- sól, pieprz
- olej

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Na stolnicę lub stół wysypać mąkę (ilość zależy od tego, ile chcemy mieć ciasta i czy chcemy mieć cienkie ciasto, czy grube). W kupce maki zrobić dziurkę, na tyle dużą, by zmieściło sie do niej - na początek - 3/4 szklanki wody. Rozrabiamy mąkę z wodą rękami, sypiąc do tego ok. 2 łyżeczki soli. Jeśli ciasto po kilku minutach rozrabiania jest za lepkie - dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za suche i nie chce się kleić - dolewamy troszkę wody. Urabiamy aż to konsystencji jednolitej (jak miękka plastelina).

Farsz:
Ziemniaki dobrze wczesniej ugotować i ostudzić, bo farsz z ciełych ziemniaków wyjdzie za rzadki. Rozgniatamy ziemniaki, (żeby było łatwiej mieszać z innymi składnikami).
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę, z pokrojoną w kosteczki kiełasą lub boczkiem. Troszeczkę można dosolić. Usmażone - wrzucamy do tych ziemniaków. Ser rozdrabniamy, (też żeby było łatwiej wymieszać z resztą), wrzucamy do ziemniaków. Solimy, pieprzymy i mieszamy wszystko razem dopóki nie znikną większe grudki sera, ziemniaków, aż stworzy sie stała, jednolita masa, (żeby nie bylo tak, że połowa farszu to sam ser a połowa to np. ziemniaki z kiełbasą).
Z ciasta wałkiem formujemy duży placek z grubości średnio 5 mm. Szklanką wycinamy z niego kółka na pierogi. Masę zawijamy w kółka.
Wrzucamy wszystkie (ale po kolei) na wrzątek - gotujemy aż wszystkie nie wypłyną na wierzch, czasem mieszając, (by nie przywarły do dna).

Potrzebne przybory:

Patelnia, wałek do ciasta, stolnica, duży garnek, jeśli posiadamy robota kuchennego, to cały farsz mozna zrobić własnie w nim w kilka sekund, wrzucając doń wszystkie składniki na farsz. Podobnie z ciastem.

Jak podawać?


Uwagi:

Pierogi najlepiej podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem/kiełbaską na wierzchu, (warto więc na początku usmażyć więcej i nie zużywac wszystkiego do farszu).

Można to wszystko, już na talerzu, polać śmietaną i lekko posolić.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.12.2009 Basia

pierożki pyszne i z cebulką i z boczusiem,

ale jak zrobić pierogi wcześniej, żeby po zamrożeniu nie były popękane, żeby sie nie rozlazły w gotowaniu albo żeby sie nie skleiły w zamrażarce... Pokaż więcej

pierożki pyszne i z cebulką i z boczusiem,

ale jak zrobić pierogi wcześniej, żeby po zamrożeniu nie były popękane, żeby sie nie rozlazły w gotowaniu albo żeby sie nie skleiły w zamrażarce. Biorąc pod uwagę mało miejsca w zamrażarce a sporo pierogów.

Zgłoś 10.08.2011 Paweł Ilnicki

Pamiętam czasy kiedy chodziło się w koszulkach z napisem nie lubię ruskich. To był front, a na plecach pierogów. Ale kto nielubi ruskich pierogów. Ja uwielbiam. Przepis ekstra. Zapraszam na www... Pokaż więcej

Pamiętam czasy kiedy chodziło się w koszulkach z napisem nie lubię ruskich. To był front, a na plecach pierogów. Ale kto nielubi ruskich pierogów. Ja uwielbiam. Przepis ekstra. Zapraszam na www.kuchniafaceta.pl

Zgłoś 11.09.2005 Wegetarian

pirogi ruskie są bez mięsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.11.2005 ALA

do farszu nie dodaje się żadnej kiełbasy ani boczku!!!!!!!

Zgłoś 28.12.2005 Mi

Jak kto lubi. Moja cioccia do farszu dodaje jeszcze 2-3 listki swiezej, drobno posiekanej miety, pyyyyycha.

Zgłoś 24.01.2006 Jolkazamiast

zamiast kielbasy lepiej dodac bryndze rzeczywiscie ruskie z kielbasa to zbrodnia kulinarna

Zgłoś 02.03.2006 salt_pepper

a mnie sie przepis podoba- jasno opisany i rzeczowo- laik jak ja poradzi sobie od dzis nawet i z pierogami. dzieki :)

a to czy farsz z miechem czy nie ..... kazdy z nas zrobi i tak jak b... Pokaż więcej

a mnie sie przepis podoba- jasno opisany i rzeczowo- laik jak ja poradzi sobie od dzis nawet i z pierogami. dzieki :)

a to czy farsz z miechem czy nie ..... kazdy z nas zrobi i tak jak bedzie uwazal.

Zgłoś 23.03.2006 Ewcia

do ciasta najlepiej dodac gorącą wodę i litosci żadnej kiełbasy, bo to już nie ma nic wspólnego z ruskimi pierogami. I tak najlepsze pierogi robi moja Mama:)

Zgłoś 31.03.2006 fiona

A nie bo moja babcia:)

Zgłoś 20.04.2006 pszczoła

odrobina boczku w farszu jest berdzo potrzebna -dodaj mu wyrazu ismaku i nie rozumiem co za bzdury poprzednicy pisza ze ruskie sa bez miesa!

Skwareczki na pierogach to jednak podstawa!PYC... Pokaż więcej

odrobina boczku w farszu jest berdzo potrzebna -dodaj mu wyrazu ismaku i nie rozumiem co za bzdury poprzednicy pisza ze ruskie sa bez miesa!

Skwareczki na pierogach to jednak podstawa!PYCHA!!!!

Uwielbiam pierogi dla tych właśnie skwareczek!

Zgłoś 23.05.2006 piotrus

mam takiego kolege co jest zywym przykładem pieroga ruskiego az mu farsz bokami wychdzi!!!!

Zgłoś 07.06.2006 Jenny

ale poco ta kiełbasa ? fuj

Zgłoś 06.07.2006 diaboł

e wytam sie nie znacie i wogole wszyscy głupoty piszecie bo najlepsze to są gotowe w restauracii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ale i tak wole bober:P:P:P:P

Zgłoś 27.02.2007 Niewolnica Ruskich Pierogów

Kochani- to jest tak: rację mają Ci, którzy uparcie podają wersję nadzienia "ruskiego" BEZ boczku, kiełbasy itd..Ziemniaki, ser, cebulka "na złoto" plus sól i dużo pieprzu. ... Pokaż więcej

Kochani- to jest tak: rację mają Ci, którzy uparcie podają wersję nadzienia "ruskiego" BEZ boczku, kiełbasy itd..Ziemniaki, ser, cebulka "na złoto" plus sól i dużo pieprzu. Czyli jest to niewatpliwie danie wegetariańskie. Wersja z boczkiem (czy kiełbasą) spotykana jest czasem jako pierogi ukraińskie. Co do ciasta - moja Babcia nie dodawała jajka, ale rozpuszczoną w gorącej wodzie lyżkę tłuszczu- powoduje to miękkość ciasta, które mozna wtedy nagiąąagać ,aby zmieścić dużo nadzienia. Podawać mozna z roztopionym masłem, cebulką , skwareczkami, smietaną itd. Plus kefir a najlepiej prawdziwe zsiadłe mleko (ale kto ma jeszcze do tego dostęp !). Pozdrawiam pierogowo...

Zgłoś 13.10.2007 Kasia

z kiełbaską wyszły pyszne!! ale oczywiście co kto lubi.. choć uważam że zbrodnią to można nazwać jedzenie makaronu na słodko albo jajecznicy z ketchupem..

Zgłoś 11.10.2006 tova

ja pierogi ruskie robie tak jak sie robic powinno farsz z sera bialego ziemniakow cebulki przysmazonej dodaje pieprzu soli i mniamuśne nadzienie wyszlo,ciasto woda,maka jajko wszystko bolewam po... Pokaż więcej

ja pierogi ruskie robie tak jak sie robic powinno farsz z sera bialego ziemniakow cebulki przysmazonej dodaje pieprzu soli i mniamuśne nadzienie wyszlo,ciasto woda,maka jajko wszystko bolewam potem cebulka lub maselkiem i pyszkotka,moj facet sie tym zajada,a te kupne ze sklepu to masakra bleeeee

Zgłoś 13.10.2008 Vidka

Ojeju... To juz ze mnie kompletna grzesznica... Jadam pierogi ruskie z bekonem, jajecznice z keczupem i nieraz makaron na slodko... :O

Zgłoś 09.11.2006

Boczek dodaje pierogom fajnego smaczku ja tez dodaje i sa bardzo smaczne

Zgłoś 14.12.2006 nowa

ratunku!tyle przepisow na pierogi ruskie i wiele opin,ktory najlepszy!ten jednak nie mowi ile dac maki na ile pierogow?bede robic je pierwszy raz ale mam watpliwosci czy ciasto zrobic za pomoca ... Pokaż więcej

ratunku!tyle przepisow na pierogi ruskie i wiele opin,ktory najlepszy!ten jednak nie mowi ile dac maki na ile pierogow?bede robic je pierwszy raz ale mam watpliwosci czy ciasto zrobic za pomoca robota kuchennego?!

Zgłoś 15.12.2006 franciszek

bardzo pyszne pierożki tylko bez kiełbaski ale za to polewka na pierożki na boczku.Ciasto mięciutkie.Dodałbym jedynie że wycięte krążki najlepiej sklejać stroną przyległą do stolnicy bo ciasto s... Pokaż więcej

bardzo pyszne pierożki tylko bez kiełbaski ale za to polewka na pierożki na boczku.Ciasto mięciutkie.Dodałbym jedynie że wycięte krążki najlepiej sklejać stroną przyległą do stolnicy bo ciasto szybko wysycha z wierzchu.

Zgłoś 13.01.2007 gocha12

wszystko ok... tylko to maja btc pierogi ruskie i jak ktos jest wegetarjaninem to ich niestety zjesc nie moze... prosze o tym pomyslec. do ruskich pierogow nigdy nie daje sie boczku lub kielbasy... Pokaż więcej

wszystko ok... tylko to maja btc pierogi ruskie i jak ktos jest wegetarjaninem to ich niestety zjesc nie moze... prosze o tym pomyslec. do ruskich pierogow nigdy nie daje sie boczku lub kielbasy!!! zatym czy jestes pewna ze tak wlasnie robi sie ciasto??? z samej maki,woy i soli?? cos mi sie nie wydaje zeby tak bylo..... sorry.... ale wsumie to ciekawe jak te twoje pierogi smakuja??? musze je zrbic i moze sie przekonam ze i ciasto dobre i z kielbasa czy tam boczkiem sa pyszne!!! nie moge sie docekac tej roboty!!! pychota!!!!!!!!!;)

Zgłoś 31.01.2007 wegetarianka

gdyby w jakiejś restauracji podano mi ruskie pierogi z mięsem, byłaby to moja ostatnia wizyta w tym lokalu... a jeśli taki numer wykręciłaby moja Babcia, już nigdy nie dałabym się zaprosić na ob... Pokaż więcej

gdyby w jakiejś restauracji podano mi ruskie pierogi z mięsem, byłaby to moja ostatnia wizyta w tym lokalu... a jeśli taki numer wykręciłaby moja Babcia, już nigdy nie dałabym się zaprosić na obiad

Zgłoś 18.01.2007 skili1

Troszeczkę posiekanego koperku do farszu da niepowtarzalny aromat!!

Przepis jak najbardziej prawidłowy, gdyż bez jajka, które powoduje że ciasto jest twarde. pozdrawiam

Zgłoś 08.06.2007 ague

co wy tam wiecie

Zgłoś 21.03.2007 najmrot

pierogi ruskie sa pychota a dotego latwo i szybko mozna je przygotowac.polecam!!!!

Zgłoś 24.03.2007 kwiatek

Najważniejsze w cieście pierogowym jest to aby woda była gorąca, ma aż pażyć w ręce, należy dodać jeszcze łyżkę rozpuszczonego tłuszczu i najlepiej tylko samo żółtko. A gdy pierogi już ugotujemy... Pokaż więcej

Najważniejsze w cieście pierogowym jest to aby woda była gorąca, ma aż pażyć w ręce, należy dodać jeszcze łyżkę rozpuszczonego tłuszczu i najlepiej tylko samo żółtko. A gdy pierogi już ugotujemy to trzeba je koniecznie zachartowac zimną wodą czyli polac na sitku przez sekundke zinmną wodą - bedą super. No i oczywiściwe bez tej kiełbasy !!! Polecam a nie chwaląc się jestem w pierogach mistrzynią.

Zgłoś 05.04.2007 A.

Jak najbardziej prawidłowe pierogi muszą być z boczkiem, do tego koniecznie koperek. A twaróg powinien być nieco starawy i dopiero powstaje niepowtarzalny smak.Ja lubie dużo pieprzu.

Wsz... Pokaż więcej

Jak najbardziej prawidłowe pierogi muszą być z boczkiem, do tego koniecznie koperek. A twaróg powinien być nieco starawy i dopiero powstaje niepowtarzalny smak.Ja lubie dużo pieprzu.

Wszystko jest kwestią gustu, zamiast krytykować trzeba się otworzyć na nowości.

Ciasto wedle uznania. Może być bez jajka. Dodanie masełka zwiększa elastyczność ciasta, dzięki czemu nie twardnieje.

Zgłoś 29.03.2011 Michał

Ciasto ma być możliwie cienkie. nie 5mm najwyżej 1-2 mm.Ja zalewam przygotowaną mąkę wrzącą wodą i odstawiam bez mieszania na około 10 min. potem można dodać jajko lub nie, tak przygotowane bard... Pokaż więcej

Ciasto ma być możliwie cienkie. nie 5mm najwyżej 1-2 mm.Ja zalewam przygotowaną mąkę wrzącą wodą i odstawiam bez mieszania na około 10 min. potem można dodać jajko lub nie, tak przygotowane bardzo dobrze się skleja przy formowaniu pierogów.

Zgłoś 14.06.2007 ania

Koperek? W pierogach ruskich? Raz miałam okazję spróbować takiej wersji. OBRZYDLISTWO. Wolę klasycznie-farsz z cebulką i dużą ilością pieprzu.

Zgłoś 24.06.2007

Do pierogów nie dodaje się kiełbasy i na 0.5 kilo sera białego daje się 1 kilo ziemniaków. Tak zawsze robi moja babcia i wychodzą pyszne. A na wierzch smażona cebulka pycha

Zgłoś 28.06.2007 sabina

ser, kielbasa, ziemniaki... cos mi sie to nie widzi.

a zeby ciasto nie bylo twarde po ugotowaniu to najlepiej dodac troche oleju no i jajko.

ja zawsze robie ciasto i nastepujacych ... Pokaż więcej

ser, kielbasa, ziemniaki... cos mi sie to nie widzi.

a zeby ciasto nie bylo twarde po ugotowaniu to najlepiej dodac troche oleju no i jajko.

ja zawsze robie ciasto i nastepujacych skladnikow i zawsze wychodzi miekie i szybko sie wyrabia:

50 dag maki

jedno jajko lub samo zoltko

lyzka oleju lub oliwy

szczypta soli

ok. 180 ml GORACEJ wody

Zgłoś 07.12.2008 ulka

Ja uważam,że w przepisie jest za dużo ziemniaków, a za mało sera. Kiedyś zrobiłam w takiej proporcji i dla mnie były mdłe. Od tej pory biorę więcej sera, mniej ziemniaków i oczywiście podsmażan... Pokaż więcej

Ja uważam,że w przepisie jest za dużo ziemniaków, a za mało sera. Kiedyś zrobiłam w takiej proporcji i dla mnie były mdłe. Od tej pory biorę więcej sera, mniej ziemniaków i oczywiście podsmażaną cebulkę, ale oczywiście jest to kwestia gustu i smaku.

Zgłoś 31.10.2007 Bolo

Moja babcia robiła do ruskich pierogów sosik z cebulki i śmietany. Pychotka. Najpierw podsmażała cebulke, aż się zeszkliła, potem dodawała słoką śmietankę (300 ml), trochę soli i gotowała na wol... Pokaż więcej

Moja babcia robiła do ruskich pierogów sosik z cebulki i śmietany. Pychotka. Najpierw podsmażała cebulke, aż się zeszkliła, potem dodawała słoką śmietankę (300 ml), trochę soli i gotowała na wolnym ogniu aż sos zgęstniał. Tym sosem polewała pierogi. Dla mnie pycha.

Zgłoś 13.10.2008 kasia

pierogi ruskie z kiełbasą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ktoś tu ma nierówno pod sufitem.

Zgłoś 31.10.2008 maciejka

zgadzam się z kwiatuszkiem,mąkę zalać gorącą wodą z łyżką tłuszczu,ale zalać wodą z ugotowanych ziemniaków ponieważ zawiera skrobia i ciasto jest super,ale na litość boską farsz bez kiełpasy,brr... Pokaż więcej

zgadzam się z kwiatuszkiem,mąkę zalać gorącą wodą z łyżką tłuszczu,ale zalać wodą z ugotowanych ziemniaków ponieważ zawiera skrobia i ciasto jest super,ale na litość boską farsz bez kiełpasy,brrrrrrrrrrrrrrr.

Zgłoś 06.10.2008 Jagoda

Jeżeli "ruskie" to farsz tylko taki: ziemniaki, twaróg, zrunieniona cebulka.

Ciasto w zależności jakie kto lubi - ja lubię lekko twarde - mąka, woda, jajko i trochęsoli. Pychotk... Pokaż więcej

Jeżeli "ruskie" to farsz tylko taki: ziemniaki, twaróg, zrunieniona cebulka.

Ciasto w zależności jakie kto lubi - ja lubię lekko twarde - mąka, woda, jajko i trochęsoli. Pychotka

Zgłoś 15.02.2008 aggy&reny

Nikt nie uwierzy, ale pierogi są pyszne po dodaniu do farszu kilku posiekanych i podsmażonych pieczarek! Palce lizać!

Zgłoś 31.10.2008 tomasz

czytam wasze komentarze i powiem wam ze ten przepis na pierogi ruskie jest najlepszy jaki mozna wymyslec.pracuje w restauracji 9 lat i korzystam wlasnie z tego przepisu a jesli chodzi o wedzonke... Pokaż więcej

czytam wasze komentarze i powiem wam ze ten przepis na pierogi ruskie jest najlepszy jaki mozna wymyslec.pracuje w restauracji 9 lat i korzystam wlasnie z tego przepisu a jesli chodzi o wedzonke dodawana do farszu (boczek z cebulka) ten wlasnie boczek nadaje smak bez tego farsz jest mdly.jest to najlepszy przepis na pierogi ruskie jaki znalazlem.aha i jeszcze proporcje w niektorych przepisach widzialem 1kg ziemniakow na 15g bialego sera.przeciez nikt nie chce jesc ziemniakow w pierogach z dodatkiem bialego sera ludzie. 50/50 to jest najlepsza proporcja. smacznego

Zgłoś 08.01.2008 centka

rany!!!!!!!!!!!!ludzie co z wami nie tak.ja tez jadam pierogi ruskie z bekonem i nie widze w tym nawet kszty bluznierstwa.co kto lubi!!!!!!!!!!!zaloze sie ze pochodzimy z roznych stron Polski a ... Pokaż więcej

rany!!!!!!!!!!!!ludzie co z wami nie tak.ja tez jadam pierogi ruskie z bekonem i nie widze w tym nawet kszty bluznierstwa.co kto lubi!!!!!!!!!!!zaloze sie ze pochodzimy z roznych stron Polski a kazdy region ma inne tradycje i sposoby wykonywania roznych potraw.choc maja ta sama nazwe moga sie radykalnie roznic dodatkami.dla mnie pierogi z tego przepisu pycha i tyle.

Zgłoś 15.01.2008 Monika

Przepis ok, ale bez kiełbasy. Pierogi ruskie są uważane od zawsze za danie postne, nie ma w nich miejsca na żaden boczek czy inne mięsiwo. Ja do farszu dodaję trochę ostrego sera pleśniowego no ... Pokaż więcej

Przepis ok, ale bez kiełbasy. Pierogi ruskie są uważane od zawsze za danie postne, nie ma w nich miejsca na żaden boczek czy inne mięsiwo. Ja do farszu dodaję trochę ostrego sera pleśniowego no i do cebulki przysmażony ząbek czosnku. Polecam

Zgłoś 06.02.2008 ala

Ewcia 2006-03-23 18:21:22

do ciasta najlepiej dodac gorącą wodę i litosci żadnej kiełbasy, bo to już nie ma nic wspólnego z ruskimi pierogami. I tak najlepsze pierogi robi moja Mama:)
... Pokaż więcej

Ewcia 2006-03-23 18:21:22

do ciasta najlepiej dodac gorącą wodę i litosci żadnej kiełbasy, bo to już nie ma nic wspólnego z ruskimi pierogami. I tak najlepsze pierogi robi moja Mama:)

fiona 2006-03-31 20:47:20

A nie bo moja babcia:)

A właśnie, że nie mama i nie babcia /j.w/ lecz ja robię najlepsze pierogi!!!

Zgłoś 20.02.2008 Krycha

najlepsze robi MOJA MAMA!!!!!

a tak na powaznie ja najbardziej uwielbiam pierogi w takiej postaci: czekam az ostygna po ugotowaniu, smaze je na patelni na rumiany kolor i takie jem z ketc... Pokaż więcej

najlepsze robi MOJA MAMA!!!!!

a tak na powaznie ja najbardziej uwielbiam pierogi w takiej postaci: czekam az ostygna po ugotowaniu, smaze je na patelni na rumiany kolor i takie jem z ketchupem - pychotka.

Widzialam jak jadl tak znajomy to postukalam w glowe mu - ale jak sama zjadlam hmmmm, pyszne

pozdr.

Zgłoś 01.04.2008 mała

i czosnek , koniecznie dużo czosnku !!!

Zgłoś 13.05.2008

moja teściowa dodaje trochę żółtego sera tak żółtego sera!!!! powiem wam ze są przepyszne!!!!!!!!!!!

Zgłoś 01.08.2008 Kasia0123

pierogi pycha miękkie przepyszne ale tylko domowej roboty

Zgłoś 01.08.2008 Kasia0123

pierogi pycha miękkie przepyszne ale tylko domowej roboty

Zgłoś 01.10.2008 magdalena

Ja farsz robie zupelnie inaczej. normalnie daje ziemniaki, twaróg, sól, pieprz, no i cebulke. a dodatkowo daje magi, papryke słodka i ostra. jest mniam, pyszne - polecam.:) pozdrawiam

Zgłoś 19.08.2008 Pietrucha

przepis kontrowersyjny aczkolwiek potrawa wyśmienita. Jasno opisany, wszystko elegancko wychodzi i nawet udało mi się zmieścić w podanej cenie (co często graniczy z cudem)

Zgłoś 15.11.2009 moniks

Koszmarrrr!!!! Farsz ugniatany widelcem!!! ciasto grube na 5 mm!!!!!

Dodawać soli do ciasta!!! zgroza! I ten farsz z kiełbasą, czarna rozpacz, a nie czarna oliwka. Może to jest jakiś przep... Pokaż więcej

Koszmarrrr!!!! Farsz ugniatany widelcem!!! ciasto grube na 5 mm!!!!!

Dodawać soli do ciasta!!! zgroza! I ten farsz z kiełbasą, czarna rozpacz, a nie czarna oliwka. Może to jest jakiś przepis, ale nie na ruskie i nie na pierogi, tylko na jakieś kluchy w wersji do wykonania w akademiku!

Zgłoś 14.11.2009 Greti

Zupełnie nie rozumię dlaczego tak się oburzacie na pierogi ruskie z mięsem. Co prawda nigdy takich nie jadłam, ale jest to na pewno ciekawy pomysł na kolejne nadzienie.

Dziękuję za ten prz... Pokaż więcej

Zupełnie nie rozumię dlaczego tak się oburzacie na pierogi ruskie z mięsem. Co prawda nigdy takich nie jadłam, ale jest to na pewno ciekawy pomysł na kolejne nadzienie.

Dziękuję za ten przepis i nowy pomysł.

Zgłoś 13.01.2010

Panie jakieś nie miłe.....

każdy robi to co lubi!!:P

Zgłoś 09.10.2009 Pierogożerca

Ten przepis to przepis na pierogi chłopskie, a nie ruskie... W ruskich nie ma mięsa... No ale co kraj to obyczaj...

Zgłoś 26.06.2009 repka

Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować. Niezły przepis na pierogi ruskie znalazłam też ostatnio nahttp://kuchnia.netbird.pl/a/296/2921,1 , wypróbowałam i muszę powiedzieć, że wyszły ... Pokaż więcej

Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować. Niezły przepis na pierogi ruskie znalazłam też ostatnio nahttp://kuchnia.netbird.pl/a/296/2921,1 , wypróbowałam i muszę powiedzieć, że wyszły rewelacyjnie. Polecam.

Zgłoś 17.08.2009 zdziwiona

Jakoś moja babcia robiła pierogi z ruskie z mięsem i wszystkim smakowały. Zresztą ja problemu nie widzę , kto chce robi z mięsem kto nie chce mięsa po prostu go nie dodaje. Tak ... a podobno Pol... Pokaż więcej

Jakoś moja babcia robiła pierogi z ruskie z mięsem i wszystkim smakowały. Zresztą ja problemu nie widzę , kto chce robi z mięsem kto nie chce mięsa po prostu go nie dodaje. Tak ... a podobno Polska to tolerancyjny kraj, w którym mieszkają ludzie na poziomie, czy oby na pewno skoro farsz do pierogów stanowi dla nich problem :)

Zgłoś 15.08.2009 anonim

tradycyjne ruskie pierogi są właśnie z mięsem, bez mięsa to oczywiście polski wynalazek

Zgłoś 20.12.2009 T

Zamrazanie: ja porzadnie sklejam pierogi /dobrze zeby farsz nie wlazl miedzy brzegi pierogow, bo wtedy sie rozklejaja/, ukladam na tacce posypanej maka i wkladam do zamrazalnika. Jak juz troche ... Pokaż więcej

Zamrazanie: ja porzadnie sklejam pierogi /dobrze zeby farsz nie wlazl miedzy brzegi pierogow, bo wtedy sie rozklejaja/, ukladam na tacce posypanej maka i wkladam do zamrazalnika. Jak juz troche sie zamroza i beda twarde wrzucam delikatnie do workow - najlepsze te zamykane, np z IKEI - i wkladam do zamrazarki. Mroze partiami na tacce i wtedy sie raczej nie sklejaja.

Zgłoś 20.12.2009 T

Jezeli chodzi o ciasto to ja stosuje do wszytskich pierogow taki przepis:

3 szkalnki maki, pol lyzeczki soli - zalac w misce 3/4 szklanki wrzatku. Pomieszac lyzka, odstawic na 15 minut prz... Pokaż więcej

Jezeli chodzi o ciasto to ja stosuje do wszytskich pierogow taki przepis:

3 szkalnki maki, pol lyzeczki soli - zalac w misce 3/4 szklanki wrzatku. Pomieszac lyzka, odstawic na 15 minut przykryte sciereczka. Dodac 1/4 szklanki zimnej wody i znowu wymieszac lyzka i odstawic przykryte sciereczka na kolejne 15 minut. Potem wyrabia na stolnicy az bedzie gladkie. Tyle. Wychodzi miekkie.

Do farszu dodaje troche majeranku.

Zgłoś 26.01.2010 babi

Do ciasta do pierogów nie daje się jajka, najlepiej mąkę sparzyć wrzątkiem, potem wyrabiać na gładką masę dosypując trochę mąki. Nie próbowałam z tłuszczem ale sprawdzę. Pierogi po zrobieniu trz... Pokaż więcej

Do ciasta do pierogów nie daje się jajka, najlepiej mąkę sparzyć wrzątkiem, potem wyrabiać na gładką masę dosypując trochę mąki. Nie próbowałam z tłuszczem ale sprawdzę. Pierogi po zrobieniu trzeba ugotować wystudzić ukladać na tacach wysmarowanych olejem i tak mrozić. To sprawdzony sposób, po włożeniu do woreczków nie kleja się do siebie.

Zgłoś 15.03.2010 mmisia

ja uwarzam że boczek jest niezbędny, bez niego pierogi są takie ubogie jak na stolówce i bez smaku

Zgłoś 28.09.2010 neutrino

każdy ma własny smak. ja nie czuję kiełbasy w ruskich, ale dodaje OREGANO i wszystkie pierogi bez tej przyprawy są dla mnie pozbawione cudownego aromatu i niepowtarzalnego smaku. sprawdźcie! wys... Pokaż więcej

każdy ma własny smak. ja nie czuję kiełbasy w ruskich, ale dodaje OREGANO i wszystkie pierogi bez tej przyprawy są dla mnie pozbawione cudownego aromatu i niepowtarzalnego smaku. sprawdźcie! wystarczy dodać 1 łyżeczkę. albo na koniec zróbcie 2 pierogi na próbę z minimalnym dodatkiem oregano.

Zgłoś 14.10.2010 elea

Ja ciasto robię na mleku, jest delikatniejsze i dodaje jedno jajko.Ale na Boga bez żadnej kiełbasy!!!!!!!!!!!Jedynie przysmażony boczek z cebulką.Są pyszne.

Zgłoś 22.10.2011 Smakosz

żadna zbrodnia dodać do farszu mięsa. Będąc we Lwowie w restauracji na placu , niedaleko Teatru była restauracja. Tam jadłem pierogi ruskie , gdzie we farszu były skwarki zrumienionego boczku, ... Pokaż więcej

żadna zbrodnia dodać do farszu mięsa. Będąc we Lwowie w restauracji na placu , niedaleko Teatru była restauracja. Tam jadłem pierogi ruskie , gdzie we farszu były skwarki zrumienionego boczku, bekonu. To on z cebulką nadawał piękny smak pierogom. Pierogi były podane z kwaśną śmietaną.

Od tego czasu w domu robimy tylko ruskie w tej formie. A jak smakują? żaden problem siadamy drodzy czytelnicy i sami dokonujemy eksperymentów.

Ocena należy do Was.

Zgłoś 10.11.2011 kjm

Ciasto bez jajka OK bo jest bardziej miękkie i delikatne no i smak nieco inny... bardziej "ruski" zaś skleja się znakomicie o ile nie jest za suche no i musi być dobrze, bardzo dobrze ... Pokaż więcej

Ciasto bez jajka OK bo jest bardziej miękkie i delikatne no i smak nieco inny... bardziej "ruski" zaś skleja się znakomicie o ile nie jest za suche no i musi być dobrze, bardzo dobrze wyrobione żeby przy sklejaniu rozciągało się a nie pękało (świetnie robi rzucanie na stolnicę lub z ręki do ręki prawie wyrobionym już ciastem).

Farsz heh oczywiście, że bez żadnych boczków i bez pieprzu.

Pierogi ruskie to danie jarskie z pochodzenia chłopskie więc skąd niby ten pieprz? Pieprz wprowadziła gastronomia robiąca masówkę raz na tydzień a po to by zabijał smak zjełczałego z czasem sera - przy okazji zabija cały aromat ruskich. Farsz może być z cebulką leciutko zarumienioną na maśle lub z miętą. Kto choć raz w życiu smażył cebule na prawdziwym maśle wie o co chodzi z aromatem pierogów ruskich subtelnym i delikatnym tak, że dodanie pieprzu jest zbrodnią. Ale jeżeli ktoś nie potrafi jeść bez pieprzu i boczku to zawsze można użyć tych że do omasty :) ale nigdy do farszu. Bo wtedy nie są to już pierogi ruskie.

Zgłoś 12.01.2012 FIONA

5 kilo ziemniaków na 0,5 kilo sera - to chyba ziemniaczane a nie ruskie, gówno wiecie o ruskich

Zgłoś 14.03.2013 goÅÄ

5KRfu3 <a href="http://soyacwflvngt.com/">soyacwflvngt</a>, [url=http://owtghqkenzji.com/]owtghqkenzji[/url], [link=http://kcnkgjenajoy.com/]kcnkgjenajoy[/link], http://dw... Pokaż więcej

5KRfu3 <a href="http://soyacwflvngt.com/">soyacwflvngt</a>, [url=http://owtghqkenzji.com/]owtghqkenzji[/url], [link=http://kcnkgjenajoy.com/]kcnkgjenajoy[/link], http://dwjpxjhqfwkd.com/

Zgłoś 27.04.2013 ania

Moja prababcia byla bialorusinka i w mojej rodzinie z dziada pradziada do farszu ZAWSZE dodaje sie nieduzo przesmazonego wedzonego boczku

Zgłoś 29.11.2013 łuksz

ja jadę na podkarpacie ja jestem z katowic to zawsze ciotka robi piątek pierogi z ziemakami

Zgłoś 12.08.2016 JimmiXS

VNFgmx http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com