Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi tybetańskie

Tekst i foto pearl 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni40 min.?

Składniki:

750 g mąki,
3/4 szklanki wody,
2 cebule,
kawałek korzenia imbiru - 5 cm,
2-3 ząbki czosnku,
pęczek kolendry,
450 g kapusty,
450 g tofu,
225 g grzybów,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka sproszkowanego bulionu warzywnego

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Makę zmieszać z wodą, dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto, do czasu aż będzie gładkie. Zagnieść sprężyste ciasto. Gotowe ciasto odłożyć do naczynia z pokrywką na czas przygotowania pozostałych składników. Ciasto nie może wyschnąć, inaczej ciężko będzie je poddać kolejnym stopnim obróbki.
Nadzienie:
Drobno pokroić cebule, kawałek korzenia imbiru, czosnek, pęczek kolendry, kapustę, tofu, grzyby. Smażyć na patelni na odrobnie oliwy z oliwek. Dodać bulion.

Kiedy ciasto i nadzienie są gotowe, można zająć się lepieniem pierożków. Ciasto należy rozwałkować tak, aby nie było ani za cienkie, ani za grube. Ciasto powinno być nieco cieńsze niż dyskietka komputerowa. Z rozwałkowanego ciasta trzeba wykroić krążki za pomocą szklanki lub kubka. Kiedy krążki z ciasta są już gotowe, nadziewa się je farszem i lepi. Można lepić na wiele różnych sposobów: można nadawać im najróżniejsze kształty.

Zagotować wodę w dużym garnku do gotowania na parze. Natłuścić lekko powierzchnię naczynia przed włożeniem do niego pierożków, aby nie przylgnęły do metalu. Włożyć do granka tyle, ile tylko się zmieści, należy jednak uważać, aby pierożki się nie dotykały. Włożyć do garnka w momencie, kiedy woda się już gotuje. Gotować na parze przez 10 minut, podawać gorące z dodatkiem sosu sojowego lub ulubionego ostrego sosu, w którym można maczać gotowe już pierożki.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.11.2006 an.palka

pycha!!!