Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - smarzone na głębokim oleju

Tekst i foto MaciejZal 20-12-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni120 min.-

Składniki:

Ciasto: 20g drożdży; 1/2 szklanki ciepłego mleka; cukier; 2 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli.
Farsz: jarzynka do smaku; 30g. grzybów suszonych (grzybów nie pieczarek ;)); 500g kapusty kiszonej;
1 cebula; 1 łyżka masła; pieprz

Jak przyrządzić:

Ciasto: Drożdże rozkruszyć, dodać odrobinę cukru i mleko. Rozprowadzić i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i dodać odrobinę soli i przygotowane drożdże i 1/2 szklanki wody (w sumie można dodać drugie pół szklanki mleka). Wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 0,5h do wyrośnięcia.
Farsz: Grzyby namoczyć (najlepiej na noc), ugotować, pokroić bardzo drobno. Kapustę ugotować, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na maśle. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić jarzynką i pieprzem.
A teraz lepimy pierogi. Można sposobem przedstawionym niżej lub też innym - tu można dowolnie podejść do tematu. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką, nakładać porcję farszu i zlepić tradycyjne. Pierogi wrzucamy na rozgrzany na patelni głęboki olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczem.

Jak podawać?

Jako dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego.

Uwagi:

Grzyby gotujemy w tej wodzie, co się w niej namaczały. Wodę możemy użyć do dosmaczenia barszczu.

Czas przygotowania:

Ogólny czas przygotowania zależy od szybkości lepienia pierogów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.12.2009

smażone a nie smarzone

ale przepis fajny

Zgłoś 23.12.2009 Maciejzal

Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten kardynalny błąd ortograficzny. Konstruktywna krytyka dotycząca ortografii zawsze mile widziana - choć nie sądzę by to miało wpływ na walory smakowe pierogów. P... Pokaż więcej

Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten kardynalny błąd ortograficzny. Konstruktywna krytyka dotycząca ortografii zawsze mile widziana - choć nie sądzę by to miało wpływ na walory smakowe pierogów. Pozdrawiam.

Zgłoś 03.01.2010 prof. Bralczyk

jan miodek sie znalazł ?