Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierogi z jagodami

Tekst i foto Ewa Kubicka 18.07.2004

Najsmaczniejsze ze świeżych jagód. Prawdziwie letnia uczta. Ze śmietaną lub masłem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-510 złśredni60 min.średnio dużo

Składniki:

Ciasto na pierogi:
- 50 dkg mąki,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki wody,
- mała szczypta soli.

Farsz:
- 50 dkg jagód.

Do wydania:
- masło,
- cukier,
- ew. kwaśna śmietana.

Jak przyrządzić?

Ciasto na pierogi:

1) Mąkę przesiewamy, formując z niej stożek, robimy wgłębienie pośrodku. Jajko mieszamy z częścią wody
i wlewamy do mąki. Zarabiamy je luźno. Solimy. Teraz zarabiamy je solidniej, starając się wyrobić elastyczną
i gładką masę. W miarę potrzeby podsypujemy nieco mąki. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je
na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, lub do foliowej torebki. Drugą wałkujemy, podsypując mąką
w razie konieczności, by nie lepiło się do wałka i podłoża. Jak grube powinno być ciasto? Jedni wolą cieńsze,
inni grubsze... Każdy rozwałkowywuje wedle własnych potrzeb.




2) W gotowym placku wycinamy krążki za pomocą szklanki lub innego narzędzia. Średnica może wynosić
7-10 cm. To zależy, czy lubicie małe pierożki, czy spore pierogi.




3) W wycięte kółko nakładamy farsz. Zalepiamy uważnie brzeg, a następnie "fryzujemy" go ozdobnie palcami.




Przygotowanie pierogów:

1) Jagody myjemy, odrzucamy pogniecione owoce i delikatnie suszymy z pomocą ręcznika kuchennego.



2) Do wyciętych z ciasta pierogowego kółek nakładamy jagody. Tyle, aby brzegi pozostały wolne do swobodnego
zalepienia. Brzegi zaciskamy starannie.



3) W dużym garnku zagotowywujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda jest w stanie wrzenia, na jej powierzchnię
wrzucamy delikatnie kilkanaście pierogów. Czekamy, aż całość ponownie się zagotuje. Pozostawiamy je w tym
stanie jeszcze kilka minut. Następnie delikatnie łyżką wyławiamy pojedyńczo na durszlak, do obcieknięcia.

Jak podawać?

Najczęściej - polane roztopionym masłem i posypane obficie cukrem. Drugim sposobem wydania
jest udekorowanie zimną, kwaśną śmietaną z dodatkiem grubego cukru.



Pierogi z jagodami są chętnie jadane na zimno. Wtedy najlepsze są ze śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.07.2004 Dolores

Pyszotka, przypominają mi się wakacje u dziadków w górach. Najpierw chodzenie po lesie i zbieranie jagóed, a później ........ pierogi z jagodami i świeżą śmietaną .............. mniam mniam.
Pokaż więcej

Pyszotka, przypominają mi się wakacje u dziadków w górach. Najpierw chodzenie po lesie i zbieranie jagóed, a później ........ pierogi z jagodami i świeżą śmietaną .............. mniam mniam.

Niedawno nauczyłam się robić pierogi i zazczyna to mi sprawiać wielką frajdę , szczegółnie kiedy zaangażujemy się do tego we dwoje (ja i mój narzeczony). Teraz robię pierogi, prawie ze wszystkim.

Dziękuję za przypomnienie tego przepisu, nie omieszkam skorzystać.

Dla łasuchów jagód, przypominam o zaopatrzeniu się w pastę i szczoteczkę do zębów, bo zostają piękne ślady po posiłku. To jest jedyna wada tych owoców.

Zgłoś 20.07.2004 mandaryna

Jedno z moich ulubionych dań, kwintesencja pyszotowości:)

Ciasto robię jednak bez jajka, dodaję natomiast około pół kostki masła. Nie mam wtedy problemów ze zbyt trwardą konsystencją cia... Pokaż więcej

Jedno z moich ulubionych dań, kwintesencja pyszotowości:)

Ciasto robię jednak bez jajka, dodaję natomiast około pół kostki masła. Nie mam wtedy problemów ze zbyt trwardą konsystencją ciasta, a dzięki masłu robi się ono aksamitnie gładkie. Jagody lekko ocukrzam, pierożki robię takie maleńkie żeby starczały na jeden kęs. A fioletowe zęby można doczyścić sokiem z cytryny:)

Zgłoś 22.07.2004 snaflak

ciasto na pierogi jest o wiele lepsze , gdy mąkę rozrobimy wrzącą wodą z dodatkiem łyżki oliwy i bez jajka . Jest ono delikatniejsze i bardziej plastyczne - po prostu rozpływa się w ustach . Trz... Pokaż więcej

ciasto na pierogi jest o wiele lepsze , gdy mąkę rozrobimy wrzącą wodą z dodatkiem łyżki oliwy i bez jajka . Jest ono delikatniejsze i bardziej plastyczne - po prostu rozpływa się w ustach . Trzeba tylko uważać aby się nie poparzyć

Zgłoś 23.07.2004 renata

Można dodać do jagód bułkę tartą, nie rozlewają się

Zgłoś 26.07.2004 tessa

Ja natomiast do ciasta dodaję gorącą przegotowaną wodę,bardzo szybko zagniata się ciasto i jest miękkie

Zgłoś 26.07.2004 Ulik

Pierogi z jagodami ! Pycha!!!!! Ja robię też ciasto zaparzane wodą pierogi nie pękają podczas gotowania, ale do jagód dosypuje cukier i dopiero zwijam pierożki. Jak sie je to bardzo dużo soku wy... Pokaż więcej

Pierogi z jagodami ! Pycha!!!!! Ja robię też ciasto zaparzane wodą pierogi nie pękają podczas gotowania, ale do jagód dosypuje cukier i dopiero zwijam pierożki. Jak sie je to bardzo dużo soku wypływa i o to chodzi !!!!!!!:)

Zgłoś 27.07.2004 Katarzyna

Do ciasta na pierogi z borówkami (czy innymi owocami) radzę dodać jeszcze rozgotowanego ziemniaka, wtedy ciasto bedzie bardziej "puszyste". Wspaniałe gdy się pierogi odsmaża! Wiem to o... Pokaż więcej

Do ciasta na pierogi z borówkami (czy innymi owocami) radzę dodać jeszcze rozgotowanego ziemniaka, wtedy ciasto bedzie bardziej "puszyste". Wspaniałe gdy się pierogi odsmaża! Wiem to od "starej gospodyni", i polecam teraz dalej...

Zgłoś 28.07.2004 Roma

Do jagód dodaję rozkruszony bialy ser, posypuję troszkę cukrem i robię pierogi. Pycha!!!!!!! Ser zatrzymuje nadmiar soku, a i pierogi są smaczniejsze niż z samych jagód. Spróbujcie! A może ktoś ... Pokaż więcej

Do jagód dodaję rozkruszony bialy ser, posypuję troszkę cukrem i robię pierogi. Pycha!!!!!!! Ser zatrzymuje nadmiar soku, a i pierogi są smaczniejsze niż z samych jagód. Spróbujcie! A może ktoś też tak robi ?

Zgłoś 02.08.2004 mala_mandaryna

może spróbuje to zrobic, ale nie wiem czy mi wyjdzie:P pozdrawiam:)

Zgłoś 02.08.2004 Ajwi

Mam pytanie. Jka smietana pasuje do zimnych pierogow? Prosze o szybka odpowiedz. Dzieki. Mam nadzieje ze mi sie uda...

Zgłoś 02.08.2004 misiak

Mniam.Uwielbiam takie pierogi.Tylko, że ja zamiast ze śmietaną jem je z waniliowym serkiem homogenizowanym. Pycha.

Zgłoś 03.08.2004 ajwi

no wlasnie serek homogenizowany. nie pomyslalam o nim. dzieki.

Zgłoś 04.08.2004 Marylka O

Moja stara świekra obsypuje jagody mąką ziemniaczaną, wówczas jagody nie puszczają soku i można je z powodzeniem zalepić w cieście a smakują bez zarzutu ! TEŻ POLECAM

Zgłoś 04.08.2004 Ajwi

Pierwsze koty za ploty. Wyszly, choc zrobilam z nadzieniem czosnkowo serowym.

Zgłoś 05.08.2004 Ewa

Pierogi pycha a najlepsze z białym serem na słodko, polane masłem i posypane cukrem, smacznego

Zgłoś 06.08.2004 pscoola

jakie w dotyku ma byc do ciasto? ja ostatnio robilam moj pierogowy debiut :), ale nie wg tego przepisu (nie dodawalam jajka , za to ciepla wode) i wyszlo takie podejrzliwie twarde :/ pierogi byl... Pokaż więcej

jakie w dotyku ma byc do ciasto? ja ostatnio robilam moj pierogowy debiut :), ale nie wg tego przepisu (nie dodawalam jajka , za to ciepla wode) i wyszlo takie podejrzliwie twarde :/ pierogi byly w prawdzie jadalne, aczkolwiek tylko swierzo po ugotowaniu. czesc wstadzilam do lodowki i gdy chcialam je zjesc po jakims czasie zamienily sie w jednego wielkiego pieroga bo wszystkie sie posklejaly na amen ;( (make i wode dodawalam na oko, nieswiadoma prawidlowych proporcji :P) pozdrawiam :)

Zgłoś 10.08.2004 aldosia

A i owszem są wyśmienite, jednak najbardziej podba mi sie państwa opis kaloryczny. To znaczy ile mogę zjęść tych pierogów aby kalroie mnie nie zjadły :-)

Zgłoś 12.08.2004 anisse

pscoola alez mnie twoj komentarz rozbawil;o)))))))))hehehhh pozdro!

Zgłoś 14.08.2004 zgagusia

Lektura komentarzy nie pomogła mi, niestety w dylemacie - dlaczego wychodzą mi twarde pierogi, skoro nie dodaję jajka i zaparzam mąkę gorącą wodą? Wprawdzie mąż potrafi zjeść je wszystkie nic ni... Pokaż więcej

Lektura komentarzy nie pomogła mi, niestety w dylemacie - dlaczego wychodzą mi twarde pierogi, skoro nie dodaję jajka i zaparzam mąkę gorącą wodą? Wprawdzie mąż potrafi zjeść je wszystkie nic nie mówiąc, tylko trzęsąc uszami przy jedzeniu, ja jednka chciałabym, żeby były miękkie...

Zgłoś 15.08.2004 emgie

musisz pomalutku wlewać wodę i delikatnie wyrabiac palcami. nie wiem dlaczego Ci nie wychodzi, może za grube placuszki sklejasz? spróbuj też zamiast w całości wody dodać też ciepłe mleko.

... Pokaż więcej

musisz pomalutku wlewać wodę i delikatnie wyrabiac palcami. nie wiem dlaczego Ci nie wychodzi, może za grube placuszki sklejasz? spróbuj też zamiast w całości wody dodać też ciepłe mleko.

Zgłoś 27.08.2004 ilce

Jagody przed włożeniem do ciasta posypuję cukrem i cynamonem pierogi są wtedy jeszcze smaczniejsze.

Zgłoś 19.09.2004 Iwka

Do jagód dodaję odrobinę bułki tartej.Później nie wycieka tyle soku.

Zgłoś 22.04.2006 Kasia

Mmmmm... Przepyszne są! :)

Do tej wersji ze śmietaną dodałabym świeże listki mięty. I pachniałoby i byłoby ładniej. :)

Ale jagódki w bardzo nadmiernych ilościach mogą przeczyścić, ... Pokaż więcej

Mmmmm... Przepyszne są! :)

Do tej wersji ze śmietaną dodałabym świeże listki mięty. I pachniałoby i byłoby ładniej. :)

Ale jagódki w bardzo nadmiernych ilościach mogą przeczyścić, więc radzę zachować umiar. ;)

Zgłoś 22.09.2008 Lukas

Jako, ze mam wiekla chcice na pierogi a Jacek jest chwalony to skozystam z porady coby wyszly mi jak najlepsze :D Co do robienia pierogow i ciast to czesto mam jakis dylemat ale powinno byc ok. ... Pokaż więcej

Jako, ze mam wiekla chcice na pierogi a Jacek jest chwalony to skozystam z porady coby wyszly mi jak najlepsze :D Co do robienia pierogow i ciast to czesto mam jakis dylemat ale powinno byc ok. Jak nie zapomne to odezwe sie jak wyszly :D pozdrawiam

Zgłoś 22.09.2008 Lukas

To znow ja, przypomnialo mi sie o wpisie. Zrobilem dzis pierogi (coprawda z kapusta i grzybami bo mnie naszla chcica) i wyszly perfect!! Dawno takich nie jadlem :) rozplywaja sie w ustach. Cies... Pokaż więcej

To znow ja, przypomnialo mi sie o wpisie. Zrobilem dzis pierogi (coprawda z kapusta i grzybami bo mnie naszla chcica) i wyszly perfect!! Dawno takich nie jadlem :) rozplywaja sie w ustach. Ciesze sie ze znalazlem Twoj opis. Pozdrawiam ;)

Zgłoś 16.04.2008 ania

najlepszy to jest tradycyjny przepis maka jajko szczypta soli i ciepla wodaaaaa! wlasnei jestem w trakcie zarabiania ciasta pozdrawiam buzka

Zgłoś 17.06.2008 Bojio

Trochę się dziwie odnośnie tzw farszu tj owoców jagód.

Powinno się: na krążek z ciasta trzymany w lewej dłoni najpierw w/g upodobania dodać cukier, potem jagody i dopiero uformować pieróg... Pokaż więcej

Trochę się dziwie odnośnie tzw farszu tj owoców jagód.

Powinno się: na krążek z ciasta trzymany w lewej dłoni najpierw w/g upodobania dodać cukier, potem jagody i dopiero uformować pieróg. Sztuka wymaga kobiecej umiejętności , zręczności i szybkości.

Śmietana słodka zmieszana z cukrem do polania na ugotowane pierogi.

Ciasto bez jajka za to rozrobione z ciepłym mlekiem - można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Cukier podczas gotowania łączy się ze sokiem jagód co sprawia że jagody stają się słodkie a cukier nie zgrzyta w zębach.

Smacznego !-proszę wypróbować.

Zgłoś 05.07.2008 ett.pl

Witam,

Jestem facetem więc kobiecej dłoni nie mam... :-)

Ale jeśli chodzi o pierogi to cieszą się uznaniem. Ja robię je też z pomocą gorącej wody. Nie ciepłej tylko mąkę zalewam wr... Pokaż więcej

Witam,

Jestem facetem więc kobiecej dłoni nie mam... :-)

Ale jeśli chodzi o pierogi to cieszą się uznaniem. Ja robię je też z pomocą gorącej wody. Nie ciepłej tylko mąkę zalewam wrzątkiem. Tu jeśli ktoś nie robił tego jeszcze powstaje zawsze dylemat jak to ciasto zagnieść? Ja wsypuję mąkę do miski , tyle ile chcę mieć pierogów. Na początek polecam robić za pomocą 1 kg. Wsypujemy cały kilogram pozostawiając ok 100-200gram na podsypkę (dobrzemieć troszkęmąki w zapasie jak komuś niedoświadczonemu naleje się za dużo wody i ciasto będzie za rzadkie). Wtedy bierzemy mikser i powolutku miksujemy w misce mąkę na najniższym biegu zalewając powoli wrzącą wodą. Miksujemy około 5minut do czasu uzyskania czegoś co przypomina miskę klusków. Wody musi być tyle aby ciasto było suchawe - takie pozlepiane kluchy z odrobinkami suchej mąki. Jak za dużo nalejemy to wyjdą naleśniki i tyle :-)

Na tym etapie warto dodać jajko (ciasto zdąży odrobinkę przestygnąć podczas miksowania). Wbić je do miski i można dalej miksować. Powinna zacząć się formować posklejana kula. Dzięki temu, że woda była gorąca to ciasto nie będzie się lepiło do rąk tak jak klej tylko będzie elegancko odlepiało się. No i pierogi będą miały miękkie ciasto. Odstawiamy mikser i ciasto można już ugniatać ostatecznie rękoma. Gdyby za bardzo się kleiło to można podstpać mąką i ugniatać do wyrobienia. Ostatecznie ciasto musi mieć taką formę , że powinna powstać kula która można przerzucić z dłoni do dłoni i nie będzie się kleić do rąk.

Wówczas można oderwać kawałek i zacząć rozwałkowywać do grubości okolo 3mm. Wycinamy kółka. Ja robię to pucharkiem do lodów bo ze szklanki wychodza strasznie malutkie i bardzo mało jagód da się do środka włożyć. To ciekawe ale ilość jagód jaką można do środka wpakować rośnie znacznie bardziej niż zwiększana średnica krążka. Ja do środka wkładam jagody mocno obsypane cukrem. Ile cukru? Jak kto lubi ale ja traktuję to tak jakbym chciał je zjeść same na surowo z cukrem tylko to właśnie tyle bym go dodał. No może do pierogów sypię ociupinkę więcej.

Przy sklejaniu ciasto delkiatnie naciągam jakby robiąc w placku w dłoni takie zagłębienie do którego nakładam farsz. Reszta to juz zdolności manualne i fantazja w zaklejaniu. Ja sklejam normalnie na pół składając krążek a potem trezma palcami robię takie fałdki dla lepszego zaklejenia. Tak przygotowane ciasto idealnie skleja się ze sobą ale nie klei się do rąk! No i ostatnia rada. Do garnka z wodą trzeba dolać około pół szklanki oleju roślinnego. Brzmi to może dziwacznie ale zapewniam, że na pierogach nie pozostawia praktycznie śladów ale za to po wyjęciu ugotowanych pierogów nigdy nie zrobi sie jeden wielki pieróg :-)

Oczywiście warto wykładać pierogi na duże płaskie talerze w jednej warstwie do wyschnięcia. O ile nie znajdą sie jakieś głodomory które na bierząco będą wchłaniać nasze smakołyki. SMACZNEGO !!!!

Jacek

Zgłoś 18.07.2008 Adam

Brawo Jacek!

Po tak dokładnym opisie niewiele można dodać.

Ja mąke na którą leje się wrzątek mieszam drewnianą chochelką. Rozkładanie w pojedyńczej warstwie zawsze zapobiega zlepi... Pokaż więcej

Brawo Jacek!

Po tak dokładnym opisie niewiele można dodać.

Ja mąke na którą leje się wrzątek mieszam drewnianą chochelką. Rozkładanie w pojedyńczej warstwie zawsze zapobiega zlepianiu się pierogów (kopytek etc.) - a łakomczuchy - nie pozwolą zapełnić więcej niż 4 talerze :)

A ile czasu gotować? Najlepiej po ok 2 - 3 minutach od wypłynięcia wyjąć pieroga i go spróbować, bo może się okazać że trzeba gotować trochę dłużej

pozdrawiam - smacznego

Adam

Zgłoś 22.07.2008 młoda M.

Super Jacku!

Wykorzystalam dzis przepis i powiem szczerze ze pierwszy raz wyrabialam ciasto na pierogi. Robilam tak jak pisales i udalo sie:). Uzylam tylko proporcji produktow tak jak w p... Pokaż więcej

Super Jacku!

Wykorzystalam dzis przepis i powiem szczerze ze pierwszy raz wyrabialam ciasto na pierogi. Robilam tak jak pisales i udalo sie:). Uzylam tylko proporcji produktow tak jak w przepisie na stronie dodajac jednak wiecej wrzątku. Zpowodzeniem ugoscilam znajomych :)

Dzieki!!!:)))

Zgłoś 22.07.2008 ilona

wlasnie robilam pierozki super smaczne polecammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Zgłoś 28.08.2008 ajra

Super Jacku Twój przepis to majstersztyk,chyba pażda chciałaby mieć takiego faceta w domu,.

Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznaego ja też dziś robiłam pierogi ale według starego przepis... Pokaż więcej

Super Jacku Twój przepis to majstersztyk,chyba pażda chciałaby mieć takiego faceta w domu,.

Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznaego ja też dziś robiłam pierogi ale według starego przepisu następnym razem wyptóbuję Twój