Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z kapustą i grzybai :)

Tekst i foto Kasia 03-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
12015 złprosty150 min.?

Składniki:

Farsz: 1,5 kg kapusty kiszonej, woreczek suszonych grzybow, pieprz, sól. Ciasto: 1 kg mąki, woda, jajko, sól.

Jak przyrządzić:

Ciasto ugniatasz jak na normalne pierogi, czyli mąka, sól, jajko (można dodać trochę oliwy), zalewasz wodą i ugniatasz, by miało idealną konsystencję. Kapustę wsadzasz do garnka, przyprawiasz pieprzem i gotujesz razem z grzybami przez około 1,5 do 2 godzin. Kapusta musi być miękka. Trzeba ciągle mieszać, bo będzie się przypalało. Po 2 godzinach wyjmujesz kapustę i miksujesz. Farsz gotowy! Potem wystarczy tylko wałkować ciasto i robić pierożki!

Uwagi:

Najlepiej smakują posypane przysmażoną cebulą i polane oliwą! Polecam odgrzewane następnego dnia.

Czas przygotowania:

Pierogi są gotowe po minucie, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.12.2006 a ile?

to jest woreczek grzybów-jeśli wolno spytać.

Zgłoś 05.12.2006 Vasco

Miksowanie farszu??? A co to takiego... Hmmm...

Zgłoś 12.12.2006 babona

Własnie robie te pierozki,tylko zamiast grzybów lesnych dodałam pieczarki,które wczesniej podsmazyłam,zobaczymy co z tego wyjdzie

Zgłoś 15.12.2006 monik*

kapuste wyciskamy z soku i drobno kroimy bez mielenia dodajemu tez do gotowanej kapusty procz grzybów nasaczonych i pokrojoną przysmazoną cebulke

Zgłoś 23.12.2006 Kasia

Woreczek grzybow to taki woreczek jak do kanapek :) Nie caly tel plowa lub 3/4 zalezy jak kto lubi. Naprawde polecam :) Wlasnie je robie :]

Zgłoś 25.11.2007 P.S.

No ja do tego farszu dodaje jeszcze lisc laurowy i ziele angielskie kilka sztuk (nie woreczkow),no i nie miksuje tylko kroje przed gotowaniem kapuste i jest ok.