Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierogi z kapustą i grzybami

Tekst i foto Ewa Kubicka 15.12.2002

Najlepiej zrobić ich za jednym zamachem jak najwięcej. Część zachomikować na później. Zawsze znajdą amatora. Składają się z kapusty wigilijnej i prostego ciasta. Tymczasem można je jeść i jeść...
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
50 szt.10 złprosty150 min.mało

Składniki:

Ciasto na pierogi:
- mąka ok. 1 kg,
- woda,
- 1 łyżki oleju,
- sól.

Farsz do pierogów:
- 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej,
- garść grzybów suszonych,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapusta:

1) Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, kładziemy wypłukane z piasku grzyby i 1 łyżkę masła (oleju). Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka przerywamy gotowanie.



2) Na dużej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę na maśle. Dodajemy do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy nieco pieprzu.



3) Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

Ciasto:

1) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.



2) Odkrawamy nieduży kawałek i wałkujemy na cienki placek podsypując mąką. Resztę ciasta chowamy do woreczka z folii, aby nie wyschło.



3) Za pomocą szklanki lub innej "foremki" wykrawamy w placku okrągłe placuszki.



4) Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą koniuszków palców robimy falbankę. Gotowy odkładamy na serwetę oprószoną mąką.



5) Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.



6) W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch, dać im się pogotować chwilkę na powierzchni. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową na przelany zimną wodą talerz. Do gotowania nastepnej porcji nie zmieniać wody, a jedynie uzupełnić jej ilość i dosolić.



7) Świeżo ugotowane podajemy z przysmażoną cebulką.



8) Aby przechować je dłużej polewamy cienkim strumykiem oleju, lub smarujemy jeszcze ciepłe masłem. Są wielbiciele odsmażanych w równie dużej ilości - jak świeżych.

Uwagi:

Dlaczego ciasto do pierogów jest bez jajka?
Dlatego że jest bardziej elastyczne. Lepiąc pierogi "wyciągamy" brzegi ciasta, aby lepiej i łatwiej się zlepiły. Dzięki dodatkowi oleju ciasto nie zsycha się tak szybko.
"Moja szkoła lepienia pierogów", mówi, że najsmaczniejsze są małe pierogi. Takie, które mieszczą się na raz do buzi bez żadnych problemów.
Z proporcji jakie tutaj podałam wychodzi 50 słusznych piergów lub 70 mniejszych pierożków.<br>
Pierogi z kapustą można przygotować wcześniej. Ich robienie jest bardzo czasochłonne. Na szczęście możemy ugotowane przechować w lodówce 3 dni bez żadnego uszczerbku dla ich smaku. Można je też po ugotowaniu zamrozić.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2003 dana

Widząc ten przepis na pierogi zastanawiam się dlaczego nie mogę ich zjeść tylko patrzeć się na ten obrazek - (bez komentarza).

Zgłoś 12.02.2003 Qchcik Qba

Spróbuj sama zrobić kapustę. Mam nadzieję, że to nie jest trudne. I że jest możliwe (sól bez jodu). Podobno w całej Europie można kupić kiszoną kapustę w słoikach robioną, przez Krakusa. Może ni... Pokaż więcej

Spróbuj sama zrobić kapustę. Mam nadzieję, że to nie jest trudne. I że jest możliwe (sól bez jodu). Podobno w całej Europie można kupić kiszoną kapustę w słoikach robioną, przez Krakusa. Może nie w każdym sklepie, ale może da się namierzyć w jakimś egzotycznym sklepie. Reszta już pójdzie jak z płatka :-)

Zgłoś 08.02.2003 noa

mieszkam w hiszpani i jedynie moge liczyc na kapuste z puszki na winie cierpka i kwasna.

plucze ,plucze.plucze i obgotowywuje z 3 razy ale chyba nic nie pomaga

POMOCY MAM ZOSTAC B... Pokaż więcej

mieszkam w hiszpani i jedynie moge liczyc na kapuste z puszki na winie cierpka i kwasna.

plucze ,plucze.plucze i obgotowywuje z 3 razy ale chyba nic nie pomaga

POMOCY MAM ZOSTAC BEZ PIEROZKOW???????????'

co mam robic z ta puszkowa kapusta???????''

Zgłoś 22.12.2002 Pierożek

Do mąki dobrze jest dodać garść otrąb , pierogi są zdrowsze (szczególnie w dużych ilościach) !

Zgłoś 19.12.2002 Asieńka

Ja do pierożków dodaję zawsze jeszcze ugotowanego ziemniaczka , przeciskam go przez praske i razem z farszem jest BOSKI , NIEBIAŃSKI , zwłaszcza gdy kupiłyście kochane kwaśną kapuchę i jete ta... Pokaż więcej

Ja do pierożków dodaję zawsze jeszcze ugotowanego ziemniaczka , przeciskam go przez praske i razem z farszem jest BOSKI , NIEBIAŃSKI , zwłaszcza gdy kupiłyście kochane kwaśną kapuchę i jete tak kwaśna nie da sie jej wypłykać .

Kochane kobitki spróbójcie ja zrobiłam furorę na świątki nawet teściowa mnie chwaliła i teraz nikt sie nie dotyka farszyu , zawsze jestem królową Boskiego farszu na pierozki .

A jeszcze jeden mój sekret zamiast suszonych grzybów ja zawsze robie kapustkę zasmażając ją na patelni z cebólką i dodaję pieczarki pokrojone w kawałeczki .Na koniec ugotowany ziemniaczek i pieprz sól do smaku , Jest to najlepszy przepis bo kapusta nigdy nie jest za kwaśna i konsystęcja farszu jest bardziej spójna . Polecam

Zgłoś 18.12.2002 Małgorzata

Ja jestem leniuchem, więc podzielę się z Wami wypróbowanym od lat sposobem na przechowywanie wcześniej zrobionych pierogów. Gdy robię pierogi to układam je surowe na oprószonych mąką tackach pla... Pokaż więcej

Ja jestem leniuchem, więc podzielę się z Wami wypróbowanym od lat sposobem na przechowywanie wcześniej zrobionych pierogów. Gdy robię pierogi to układam je surowe na oprószonych mąką tackach plastikowych, miękich typu "podkładka pod talerze" i po wypełnienu się tacki pierogami wkładam je do zamrażarki na ok. 6 lub więcej godzin. Następnie wyjmuję zamarźnięte na kość, przekładam do torby foliowej i spowrotem wkładam do zamrażalnika. Gdy mam na nie ochotę to stawiam garnek z wodą i na wrzącą wrzucam wyjęte z zamrażalnika. gotuję od czasu do czasu mieszając, od wrzucenia 10 minut, polewam np. słoninką. Pycha. Smacznego.

Zgłoś 18.12.2002 Qchcik Qba

Znam dwa sposoby, choć każdy z nich wymaga nieco pracy:

pierwszy - dołożyć mniej kwaśną kapustę i w ten sposób niejako "zrównoważyć" kwasowatość. Ponieważ przed Świętami zaczyn... Pokaż więcej

Znam dwa sposoby, choć każdy z nich wymaga nieco pracy:

pierwszy - dołożyć mniej kwaśną kapustę i w ten sposób niejako "zrównoważyć" kwasowatość. Ponieważ przed Świętami zaczyna się zwykle gotować bigos, nadmiar kapusty możesz odłożyć do tego celu.

drugi - odcisnąć bardzo mocno rzeczoną kapustę, jeszcze raz ją przesmażyć dodając masła, nieco więcej tartej bułki (1 łyżka), więcej grzybów ( to bardzo je uszlachetni). Te zabiegi dadzą rezultat wtedy, gdy rzeczywiście jest tylko trochę za kwaśna.

Kwaśność kapusty trzeba sprawdzać przed rozpoczęciem gotowania. Dlatego często w przepisach spotykamy polecenie przepłukania kapusty przed rozpoczęciem gotowania. Ja już dawno nie spotkałam zbyt kwaśnej kapusty.

powodzenia

Zgłoś 17.12.2002 Anka

co zrobić gdy farsz z kapusty jest trochę za kwaśny

Zgłoś 17.12.2002 Agnieszka

kocham pierogi w każdej postaci, ale te świąteczne są wyjątkowe

Zgłoś 08.12.2003 Monika

Czy można do farszu użyć mrożonych grzybów?

Zgłoś 15.06.2012 decas

@noa

ja tez jestem daleko, kapuste kiszona sam robie.

przepisy mozna zlanesc na necie.

dodaja wode zasolona do ubitej kapusty , po paru dniach przekulawania kapusta jest gotow... Pokaż więcej

@noa

ja tez jestem daleko, kapuste kiszona sam robie.

przepisy mozna zlanesc na necie.

dodaja wode zasolona do ubitej kapusty , po paru dniach przekulawania kapusta jest gotowa, w moim klimacie to dosc szyko sie kisi

ja na tomias nie dodaje wody, tylko kroje na drobne paski,

potem do jakies miski, przesupujac warstwy sola byle by nie za

mozna dodac czsnku zabek, liscia bobkowego

ubijam tak az kapusta pusci sok, wystarczajaco by przysloniala po przaycisnieciu cala kapuste

przykladam talezem

i przyciskam, mozna kubel wody

ale jak stawiam szklanke potem pokrywe ale tak by powiertrze dochodzili

i to sciskam gumka

i co dziennie przekluwam

Zgłoś 23.12.2004 TOMEK PONTOI

PIEROG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOCHAM JE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A NAWET SAM ROBIE I SA -TAK MÓWIA!!! PYSZNE!!!!! TOMEK POZDRAWIAM KUCHARKI I KUCHARZY (25L)MAM. WESŁYCH PIEROGÓW...ZNACZY Ś... Pokaż więcej

PIEROG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOCHAM JE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A NAWET SAM ROBIE I SA -TAK MÓWIA!!! PYSZNE!!!!! TOMEK POZDRAWIAM KUCHARKI I KUCHARZY (25L)MAM. WESŁYCH PIEROGÓW...ZNACZY ŚWIAT ;)))

Zgłoś 23.12.2004 TOMEK PONTI

a do pierozków--- barszczyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 niebo w gebie !!!! jeszcze raz --kuoe piergów na stole w te bez sniezne swieta!!!

Zgłoś 22.12.2005 kucharz

no no calkiem calkiem ale uwaga przede mna 200 pierogow do zrobienia wiec uciekam do kuchni ,Smacznego pieroga :D

Zgłoś 04.01.2006 olka

witam..ktos pytal o szybki sposob klejenia pierogow,ja sklejam pierogi widelcem mianowicie po nalozeniu farszu zamykam kolko wyciete ze szklanki i koncami widelek uciskam brzegi pierozka,w ten s... Pokaż więcej

witam..ktos pytal o szybki sposob klejenia pierogow,ja sklejam pierogi widelcem mianowicie po nalozeniu farszu zamykam kolko wyciete ze szklanki i koncami widelek uciskam brzegi pierozka,w ten sposob mozna szybko je posklejac,zycze powodzenia

Zgłoś 06.11.2012 sandra

Ja wam proponuję jeszcze chłopskie z sosem borowikowym, możecie sobie najpierw spróbować w Królestwie Pierożka. Pycha.

Zgłoś 29.09.2006 Becia

Nigdy nie jadłam pierogów z kiszoną kapustą,ale te są po prostu pycha:D

Zgłoś 12.11.2006 oiooo

jakie jeszcze znacie??

Zgłoś 18.12.2011 kg_kasia

Dodaliśmy więcej grzybów, tyle ile mieliśmy - pierożki wyszły bardzo smaczne! Ale rzeczywiście z tym piaskiem trzeba uważać, najlepiej jeszcze po namoczeniu grzybów zobaczyć, co i jak i pozbyć... Pokaż więcej

Dodaliśmy więcej grzybów, tyle ile mieliśmy - pierożki wyszły bardzo smaczne! Ale rzeczywiście z tym piaskiem trzeba uważać, najlepiej jeszcze po namoczeniu grzybów zobaczyć, co i jak i pozbyć się ewentualnego piasku. Nasze pierożki nieco chrzęszczą ;).

Zgłoś 17.12.2006 Jowita

Bierobi dobre ale za dużo pisania do zeszytu ")

Zgłoś 20.12.2006 aneta

Pierogi są bardzo dobre!!!Zwłaszcza ciasto mieciutkie które nie twardnieje gfdy tylko odstawimy na boczek!!!Nie rozlatuje sie w gotowaniu! Polecam!

Zgłoś 13.12.2009 halszka

Bardzo proszę o dokładny przepis na ciasto na pierogi z grzybami i kapustą , mam zrobić około 150 pierożków wigilijnych, zależy mi by byłe smaczne, w tym przepisie nie ma ilości wody ?, pozdraw... Pokaż więcej

Bardzo proszę o dokładny przepis na ciasto na pierogi z grzybami i kapustą , mam zrobić około 150 pierożków wigilijnych, zależy mi by byłe smaczne, w tym przepisie nie ma ilości wody ?, pozdrawiam i cierpliwie czeka na odpowiedź .

Zgłoś 25.12.2006 Chetol

Witam,

pierozki pierwsza klasa, jednakze zastosowalem ilosc na ciasto podana w przepisie a farsz zobilem z okolo 0,75 kg i 5 moich duzych garsci grzybow i braklo mi farszu na okolo 40 pie... Pokaż więcej

Witam,

pierozki pierwsza klasa, jednakze zastosowalem ilosc na ciasto podana w przepisie a farsz zobilem z okolo 0,75 kg i 5 moich duzych garsci grzybow i braklo mi farszu na okolo 40 pierozkow.

Zgłoś 04.01.2007 Magda

Nareszcie znalazłam przepis na pierogi z kapustą i grzybami!Mam 1 lat i potrzebne mi było do szkoły!Mama wróci jutro rano wtedy gdy ja mam iść do szkoły a tata nie zna.Babcia mieszka daleko to z... Pokaż więcej

Nareszcie znalazłam przepis na pierogi z kapustą i grzybami!Mam 1 lat i potrzebne mi było do szkoły!Mama wróci jutro rano wtedy gdy ja mam iść do szkoły a tata nie zna.Babcia mieszka daleko to zostalo mi jedno wyjście poszukać w internecie!Dziekuje temu co stworzył tą stronę!Naprawdę dziękuje!

Zgłoś 04.01.2007 Magda

Zgubiłam 0 w poprzednim komentarzu.Mam 10 lat i dlatego przepis był mi potrzebny!

Zgłoś 16.12.2008 iga

normanie delicje

Zgłoś 10.05.2007 Kiciara

To sciema z tym gotowaniem kapusty! Juz 3 godzine gotuje a ona jeszcze twarda :/

Zgłoś 13.05.2007 ania_13

mam dobiero 13 lat ale i tak prubuje gotowac i robic rodzicom niespodzianki a wszystkie ulubione przepisy biore z wasze swietnej strony dzisjaj zrobialam rodzicom pierogi,rodzice sa zachwyceni a... Pokaż więcej

mam dobiero 13 lat ale i tak prubuje gotowac i robic rodzicom niespodzianki a wszystkie ulubione przepisy biore z wasze swietnej strony dzisjaj zrobialam rodzicom pierogi,rodzice sa zachwyceni a ja jeste z siebie dumna

Zgłoś 17.11.2008 iza.j

Witam wszystkich. Mój mąż robił wczoraj to danie, wracam do domku a tu taka niespodzianka. Rewelacyjne. Dziś ja robię. Dzięki

Zgłoś 25.10.2007 mysza

Właśnie przed chwilą skończyłam lepienie:) pierożki wyszły lux - dziękuję za przepis

Zgłoś 09.12.2008 killer

pierożki naprawde zajebiste niebo w gebie zrobiliśmy je na praktykach :PP

Zgłoś 21.11.2008

pycha

Zgłoś 11.12.2007 amorek

te pierogi są niesamowite/ polecam

Zgłoś 07.11.2008 aniah

PIEROGI SA WYSMIENITE:):):) NIE SZUKAM JUZ INNEGO PRZEPISU BO NIE MA LEPSZYCH.DZIEKI WIELKI. MAZ BYŁ ZACHWYCONY...:)

Zgłoś 19.12.2007 Łukasz

właśnie skończyłem je robić są świetne

Zgłoś 20.12.2007 kropcia

bardzo dobre muszą być ale uważam że według przepisu mojej mamy są inne chociaż nie będę się kłucić:):):):)

Zgłoś 20.12.2007 mila maki:):):):):)

z tego przepisu korzystała moja mama i uważam że były one świetne teraz też je robi i bardzo się cieszę. bo je uwielbiam i na świeta bedę miała ucztę:):):)

Zgłoś 23.12.2007 Gosia

O rany, ale pyszne!

Pierwszy raz w zyciu sama robilam pierogi i udalo sie! Nawet wiecej niz sie udalo- sa wysmienite.

Dziekuje za ten przepis. Wydrukowalam go sobie i bede czescie... Pokaż więcej

O rany, ale pyszne!

Pierwszy raz w zyciu sama robilam pierogi i udalo sie! Nawet wiecej niz sie udalo- sa wysmienite.

Dziekuje za ten przepis. Wydrukowalam go sobie i bede czesciej robic. Cos wspanialego.

Ps. Widze, ze przepis byl dodany 5 lat temu. Musi byc jednym z lepszych, skoro utrzymuje sie na samej gorze w Google.

Zgłoś 24.12.2007 meksyk83

hej gosia!! popieram w 100%! ja tez robilam 1 raz w zyciu i tez uwazam ze sa wysmienite ;)

Zgłoś 24.12.2007 Arek C.

Czasem w domu gdzieś się zapodzieje wałek do ciasta! I co wtedy? Można zamiennie stosować puszkę z piwem!! Preferowany jest sprzęt żywiecki! No, w ostateczności może być sprzęt karpacki! Pozdrow... Pokaż więcej

Czasem w domu gdzieś się zapodzieje wałek do ciasta! I co wtedy? Można zamiennie stosować puszkę z piwem!! Preferowany jest sprzęt żywiecki! No, w ostateczności może być sprzęt karpacki! Pozdrowienia!

Zgłoś 26.01.2008 Młody

mama zapedzila mnie do pierogow super sprawa uwielbiam pierozki mniam mniam mniam.......................

Zgłoś 26.04.2008 IWONA

TE PIEROGI SA SUPER!!!!!

Zgłoś 04.11.2009 Natalka Martyna

wajowskie !!!!!!!!!!

Pozdrówka

Zgłoś 11.12.2009 lipsofanangel

Witam. Czy mogłabym prosić o podanie ilości wody oraz soli do ciasta ? Będę robić pierożki pierwszy raz i jeszcze nie wiem zbytnio co i jak...nie orientuje się po prostu w proporcjach... Pomocy ... Pokaż więcej

Witam. Czy mogłabym prosić o podanie ilości wody oraz soli do ciasta ? Będę robić pierożki pierwszy raz i jeszcze nie wiem zbytnio co i jak...nie orientuje się po prostu w proporcjach... Pomocy ;)

Zgłoś 15.12.2009 ines

Pierożki z kapustką i grzybami są naprawde pyszne ale ja radzę grzybki kilka godzin wcześniej namoczyć i ugotować w osobnym garnku,potem zmielić i dopiero połączyć z poszatkowaną kapustą

(... Pokaż więcej

Pierożki z kapustką i grzybami są naprawde pyszne ale ja radzę grzybki kilka godzin wcześniej namoczyć i ugotować w osobnym garnku,potem zmielić i dopiero połączyć z poszatkowaną kapustą

(grzyby w kwaśnej kapuście będą twarde).

Osobiście nie dodaję bułki tartej do farszu a na 1 kg mąki biorę 20 dkg grzybów suszonych i ok. 2 kg kapusty.

To sprawdzony przepis.

Zgłoś 16.12.2009 Madziucha

Czarna Olivka nigdy nie zawodzi :))) zawsze korzystam z tych przepisow, są THE BEST !!!

Zgłoś 22.12.2009 ania

dzis wlasnie zrobilam farsz do pierozkow rewelacja:)palce lizac moj pierwszy samodzielny farsz do pierogow polecam naprawde pyszny:)

Zgłoś 23.12.2009 Szpieg

Asieńka!!!, Pieczarki nadają sie tylko na zapiekanki:), Prawdziwie prawdziwe grzyby to te LEŚNE, borowiki, kozaki, podgrzuybki, sprubój z nimi, daje głowe do przodu, że Ci csenka opadnie:), Poz... Pokaż więcej

Asieńka!!!, Pieczarki nadają sie tylko na zapiekanki:), Prawdziwie prawdziwe grzyby to te LEŚNE, borowiki, kozaki, podgrzuybki, sprubój z nimi, daje głowe do przodu, że Ci csenka opadnie:), Pozdrawiam.

Zgłoś 23.12.2009 sensymilia

Witam.Właśnie skończyłam lepienie pierożków.Wyszły rewelacyjne!!! z przepisu wyszło mi 165szt :) wykrajane kółka o śr.ok. 4cm....do farszu dodałam ok 800gr kapusty....polecam kapustę z Lidl'... Pokaż więcej

Witam.Właśnie skończyłam lepienie pierożków.Wyszły rewelacyjne!!! z przepisu wyszło mi 165szt :) wykrajane kółka o śr.ok. 4cm....do farszu dodałam ok 800gr kapusty....polecam kapustę z Lidl'a.Sprzedawana jest w puszkach, robiona na białym winie.Gotuje się około 15min i nie jest za kwaśna.POLECAM ten przepis bo przede wszystkim jest łatwy :)

Zgłoś 12.03.2010 alicja

ja myśle że te przepisy są super :) jest super

Zgłoś 23.12.2010 Anna Piróg

WITAM WSZYSTKICH:)

SPRÓBUJCIE TEGO!!!

*GŁÓWKA KAPUSTY,PRZEKROIĆ NA 4 I GOTOWAĆ AŻ GŁĄB:) BĘDZIE MIĘKKI

*MIĘKKĄ KAPUSTĘ WYJĄĆ Z GARNKA I ODCEDZIĆ NA DURSZLAKU,GDY PRZESTYGNIE WY... Pokaż więcej

WITAM WSZYSTKICH:)

SPRÓBUJCIE TEGO!!!

*GŁÓWKA KAPUSTY,PRZEKROIĆ NA 4 I GOTOWAĆ AŻ GŁĄB:) BĘDZIE MIĘKKI

*MIĘKKĄ KAPUSTĘ WYJĄĆ Z GARNKA I ODCEDZIĆ NA DURSZLAKU,GDY PRZESTYGNIE WYCIĄĆ GŁĄB,RESZTĘ KAPUSTY POSZATKOWAĆ JAK NAJDROBNIEJ NA DESCE

*2GARŚCIE SUSZONYCH GRZYBÓW NAMOCZYĆ OK 15 MIN. NASTĘPNIE RÓWNIEŻ DROBNO JE POSZATKOWAĆ

*NA PATELNI ZARUMIENIĆ 2 MAŁE LUB 1 DUŻĄ CEBULKĘ(JAKO TŁUSZCZU UŻYJ MASŁA DOŚĆ OBFICIE)

*GDY CEBULKA SIĘ ZARUMIENI DODAJEMY POSZATKOWANĄ KAPUSTĘ I GRZYBKI I SMAŻYMY CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC

*DO SMAKU DODAĆ SOLI I PIEPRZU,POLECAM DODAĆ WIĘCEJ PIEPRZU ,GDY FARSZ JEST PIKANTNY W PIEROGACH SMAKUJE SUPER

NAPRAWDĘ BARDZO POLECAM TEN FARSZ MMMMMNIA -PYCHA

POZDRAWIAM

Zgłoś 22.09.2011 max2990

Ile pierogow mozna zrobic z tych skladnikow?

Zgłoś 15.12.2011 Anna

Do kwasnej kapusty mozesz dodac cukru, ja tak robie i jest ok.

Zgłoś 22.12.2011 Dżola

Właśnie skończyłam lepić i gotować - rewelacja:) , odrobinkę dosoliłam farsz.

22.12.2011

Zgłoś 09.11.2012 seb12

Moim zdaniem to jak dodasz jajka do ciasta to właśnie wówczas mamy ciasto bardziej elastyczne . Ja tak robię i pierogi lepiej się wtedy lepi .

Zgłoś 11.12.2012 gość

Lepsze jest przeciez w smaku ciasto z jajkiem, w moim domu rodzinnym zawsze pierogi mialy jajko. Jesli farsz traci po 2-3 dniach smak w pierogach, bo tak jest - wchodzi chyba do ciasta?- zostaje... Pokaż więcej

Lepsze jest przeciez w smaku ciasto z jajkiem, w moim domu rodzinnym zawsze pierogi mialy jajko. Jesli farsz traci po 2-3 dniach smak w pierogach, bo tak jest - wchodzi chyba do ciasta?- zostaje pyszne ciasto - zolciutkie i dobre.

Zgłoś 11.12.2012 gość

Lepsze jest przeciez w smaku ciasto z jajkiem, w moim domu rodzinnym zawsze pierogi mialy jajko. Jesli farsz traci po 2-3 dniach smak w pierogach, bo tak jest - wchodzi chyba do ciasta?- zostaje... Pokaż więcej

Lepsze jest przeciez w smaku ciasto z jajkiem, w moim domu rodzinnym zawsze pierogi mialy jajko. Jesli farsz traci po 2-3 dniach smak w pierogach, bo tak jest - wchodzi chyba do ciasta?- zostaje pyszne ciasto - zolciutkie i dobre.

Zgłoś 17.12.2012 Adam Lundin

Super dzieki za super przepis!

Zgłoś 24.12.2012 BERNARD

jak wypłukać suszone grzyby z piasku

Zgłoś 21.01.2013 gość

Many of us speak multiple lagaegnus and are switching between them constantly. My life on the Internet is mostly English while it is Dutch locally.Please make Android a bilingual robot. Allow us... Pokaż więcej

Many of us speak multiple lagaegnus and are switching between them constantly. My life on the Internet is mostly English while it is Dutch locally.Please make Android a bilingual robot. Allow us to specify multiple lagaegnus for keyboards and voice search

Zgłoś 22.01.2013 gość

8Yicub <a href="http://rcpiypmkjdsa.com/">rcpiypmkjdsa</a>

Zgłoś 24.01.2013 gość

shIzEm <a href="http://rloockyleyhe.com/">rloockyleyhe</a>