Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierogi z kapustą

Tekst i foto Zuza Gałuszka 11.12.2009

Wigilijne pierogi zwykle przygotowuje się z suszonymi grzybami. W niektórych domach jednak grzyby wędrują do innych potraw, pierogi zaś jada się z kiszoną kapustą gotowaną zaledwie chwilę. Ta wersja pierogów jest szybka, nie trzeba przygotowywać jej dużo wcześniej i moczyć grzybów poprzedniego dnia. Krótka obróbka kapusty chroni przed wygotowaniem większość z jej dobroczynnych dla zdrowia składników.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złśredni60 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
¾ szklanki wody.

Sól.

Farsz:

40 dag kapusty kiszonej,
½ szklanki wody,
10 dag pieczarek,
1 duża cebula,
½ łyżeczki nasion kopru,
1 jajo,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Z mąki, jajka i wody zagniatamy miękkie ciasto.

Odkładamy je zawinięte w ściereczkę na czas przygotowania farszu.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondelka, dolewamy pół szklanki wrzątku.

Dodajemy nasiona kopru, doprowadzamy do wrzenia, po czym odcedzamy kapustę na sitku.

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.

Smażymy je na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy kapustę i chwilę całość smażymy.

Tak przygotowany farsz odkładamy na kwadrans, po czym wbijamy do niego jajko i masę mieszamy.

Rozwałkowujemy ciasto na cienki płat i za pomocą odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.

Na każde z nich nakładamy łyżkę farszu i zawijamy.

Brzegi dokładnie zaciskamy.

Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tylko do chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.

Nakładamy na talerze.

Jak podawać?

Podajemy okraszone podsmażoną na oliwie cebulką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2009 Kamil

Ale super wyglądają, miło popatrzeć w niedzielne popołudnie. Głodny Student...

Zgłoś 13.12.2009 Mangoo

Ciasto na pierogi robię z ciepłym mlekiem (zamiast wody) i odrobiną oleju (oliwy). Jest wtedy miękkie, elastyczne i szybciutko się wyrabia :)

Zgłoś 14.12.2009 lubię pierogi

wnętrze pieroga wyląda strasznie brrrr.... Ja robię farsz z ugotowanej kiszonej kapusty z gotowanymi suszonymi grzybami pół na pół i mielę to w maszynce z dużą ilością zeszklonej cebulki. Pycha... Pokaż więcej

wnętrze pieroga wyląda strasznie brrrr.... Ja robię farsz z ugotowanej kiszonej kapusty z gotowanymi suszonymi grzybami pół na pół i mielę to w maszynce z dużą ilością zeszklonej cebulki. Pycha!

Zgłoś 14.12.2009 MaX

Pierogi z kapustą, ale nie kiszoną. Ja kapustę do pierogów przyrządzam tak:

kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko. Odlać dość dokładnie. Do kapusty dodać trochę pieprzu, p... Pokaż więcej

Pierogi z kapustą, ale nie kiszoną. Ja kapustę do pierogów przyrządzam tak:

kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko. Odlać dość dokładnie. Do kapusty dodać trochę pieprzu, pokrojone w drobną kostkę 2 cebule i 1/3 kostki masła. Wymieszać, ewentualnie dodać 1 - 2 łyżeczki mąki, żeby farsz nie był zbyt sypki. Po ostudzeniu - nadziewać pierogi. Podawać polane masłem z tartą bułką. Pychota....

Zgłoś 14.12.2009 MaX

Pierogi z kapustą, ale nie kiszoną. Ja kapustę do pierogów przyrządzam tak:

kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko. Odlać dość dokładnie. Do kapusty dodać trochę pieprzu, p... Pokaż więcej

Pierogi z kapustą, ale nie kiszoną. Ja kapustę do pierogów przyrządzam tak:

kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko. Odlać dość dokładnie. Do kapusty dodać trochę pieprzu, pokrojone w drobną kostkę 2 cebule i 1/3 kostki masła. Wymieszać, ewentualnie dodać 1 - 2 łyżeczki mąki, żeby farsz nie był zbyt sypki. Po ostudzeniu - nadziewać pierogi. Podawać polane masłem z tartą bułką. Pychota....

Zgłoś 11.12.2009 Pessstka

Ani do ciasta, ani do farszu nie dodawac jajka, bo ciasto bedzie twarde , a do kapuchy nie trzeba.

Zgłoś 11.12.2009 mari

a po co to jajko do tego farszu? ja robie bez sa smaczne i wygladaja naprawde apetyczniej niz te na zdieciu!!:-P

Zgłoś 11.12.2009 koko

Tak szczerze mowiac ,srodek pieroga nie wyglada zachecajaco.

Zgłoś 11.12.2009 chas

ja dodaję jajko do ciasta na pierogi i jest miękkie. widocznie wszystko zależy od ręki :-)

Zgłoś 12.12.2009 beata

bez jajek !!!

Zgłoś 12.12.2009 myszka

Ja do ciasta na pierogi dodaję odrobinę oliwy.

Zgłoś 12.12.2009 Uśka

Ja zawsze ciasto robię z cieplej wody z olejem, mąke zwsze sole. Ciasto zarabiam w melaserze. Po zrobieniu odstawiam na 1/2 godziny przykryte ściereczka aby odpoczeła. Ciasyo jest elastyczne. Ka... Pokaż więcej

Ja zawsze ciasto robię z cieplej wody z olejem, mąke zwsze sole. Ciasto zarabiam w melaserze. Po zrobieniu odstawiam na 1/2 godziny przykryte ściereczka aby odpoczeła. Ciasyo jest elastyczne. Kapuste obgotowuje, szatkuję w malakserze na mniejsze kawałki, grzyby namoczone ( około 6 godzin) gotuję. Na oleju smarzę cebulkę drobo pokrojoną, dodaję pokrojone grzybki i kapustę, podsmarzam. pozdrawiam i zyczę smacznego.

Zgłoś 12.12.2009 Alladynka

Na pewno pyszne pierogi z kapusta a ja polecam niecodzienna zupe z piernika(moczka)

pierniki lukrowane lub nie gotujesz 10 - 15 minu az beda miekkie i mozesz przetrzec przez sito pierniki... Pokaż więcej

Na pewno pyszne pierogi z kapusta a ja polecam niecodzienna zupe z piernika(moczka)

pierniki lukrowane lub nie gotujesz 10 - 15 minu az beda miekkie i mozesz przetrzec przez sito pierniki i potem dodajesz rodzynki orzechy,czeresnie z kompotu,agrest,sliwki kandyzowane i to gotujesz i podajesz na stół mozesz tez dodac czekoladę zwykla bedzie tego wiecej.

Zgłoś 12.12.2009 jowe

zdecydowanie wole z kapustą słodką i grzybami, niż kiszoną ... a ciasto w malakserze - polecam - szybko i bardzo dobre, elastyczne ... jak opisane powyżej.

Zgłoś 12.12.2009 Zofia

...ja do farszu dodaję jeszcze łyżeczkę powideł z czerwonego buraka...pychotka

Zgłoś 12.12.2009 Agnieszka

Ja zamiast farszu z kapusty i pieczarek stosuję farsz ze śledzia (solonego). P O L E C A M

Zgłoś 13.12.2009 kora

Ja również jestem za , żeby nie dawać jajek . Otóż mąkę należy sparzyć wrzątkiem odczekać aż troszkę wystygnie i zagnieść ciasto .Do ciasta proponuję wlać łyżkę oliwki . Co do kapusty , opcji je... Pokaż więcej

Ja również jestem za , żeby nie dawać jajek . Otóż mąkę należy sparzyć wrzątkiem odczekać aż troszkę wystygnie i zagnieść ciasto .Do ciasta proponuję wlać łyżkę oliwki . Co do kapusty , opcji jest kilka . Ja np . kapustę lekko opłukuję i wrzucam na patelnie wlewam oliwkę , pieprz ziołowy i pokrojoną drobno cebulkę i smażę , jak jest zbyt gęsta wlewam odrobinę wody . Długość smażenia zależy od upodobań . pozdrawiam i życzę wszystkiego najsmaczniejszego

Zgłoś 17.12.2009 Asia

Przepis klapa (ale oczywiście co kto lubi). Do wigilijnych pierogów pieczarki? To porażka.

Poza tym do ciasta jajko? Do farszu jajko? Spróbuj bez tego, będą smaczniejsze.

No i nie cz... Pokaż więcej

Przepis klapa (ale oczywiście co kto lubi). Do wigilijnych pierogów pieczarki? To porażka.

Poza tym do ciasta jajko? Do farszu jajko? Spróbuj bez tego, będą smaczniejsze.

No i nie czaruj, że to są pierogi lepione ręką. Widać, że z maszynki, też taką posiadam, ale niezbyt często wykorzystuję. Wolę ręcznie pozlepiać.

Zgłoś 18.12.2009 wa

Pierogi z kapustą polane bułką i masłem .........hm....pierwsze słyszę o czymś takim ............

Zgłoś 06.12.2012 Nekrofil

Dawać muszelkę babci Haliny !!!

Zgłoś 06.12.2012 gość

Ryleighann Chronister <a href="http://writebuy.com#vxexr">writing a research paper</a> [url="http://writebuy.com#vxexr"]writing a research paper[/url] http://writ... Pokaż więcej

Ryleighann Chronister <a href="http://writebuy.com#vxexr">writing a research paper</a> [url="http://writebuy.com#vxexr"]writing a research paper[/url] http://writebuy.com#vxexr writing a research paper 8-PPP <a href="http://pharmacieenfrance.com/#xmdrd">

Zgłoś 06.12.2012 gość

I się wysrałem za cały tydzień. Uff jaka ulga...

Zgłoś 06.12.2012 gość

Pierogi dla ubogich !!! brrrr

Zgłoś 06.12.2012 gość

Pierogi dla ubogich !!! brrrr