Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierogi z kaszą gryczaną

Tekst i foto Waldemar 26-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-6 porcji8 złśredni60 min.średnio dużo

Składniki:

- szklanka kaszy gryczanej,
- dwie szklanki wody,
- 1 kostka białego świerzego twarogu chudego 25 dkg,
- 1 duża cebula,
- ćwierć kostki margaryny stołowej,
- mała łyżeczka masła,
- sól,
- pieprz,
- mąka wrocławska,
- 1 jajko.

Jak przyrządzić:

Ugotować kaszę na sypko w dwóch szklankach wody delikatnie osolonej.
Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemno złoty kolor na margarynie z odrobiną masła
pokruszyć twaróg, dodać do kaszy, wymieszać, zalać tłuszczem z przyrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz (pieprz można delikatnie przedawkować).
Wymieszać, w miarę możliwości maksymalnie ostudzić
ciasto jak na makaron, szklanką wykrawamy krążki i nadziewamy nadzieniem, starać się w miarę możliwości wypełnić maksymalnie ciasto.
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku, uważając aby maksymalną ilośc wody odcedzić
pierogi podajemy polane przyrumienionym masłem, lub tłuszczem z drobno pokrojonego boczku, przyrumienionego razem z drobno posiekaną cebulą
do dania można podawać maślankę lub kwaśne mleko
smacznego.

Potrzebne przybory:

Drewniana łyżka, durszlag.

Jak podawać?

W naczyniu żaroodpornym na stół. Konsumenci sami nakładają sobie dowolną ilość pierogów na talerz.

Uwagi:

Ostudzone pierogi są bardzo smaczne usmażone na patelni na tłuszczu z omasty. Uwaga: pierogi wrzucamy na wrzącą wodę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2003 puchatek77

ta potrawa to regionalna wiejska potrawa z okolic lubelskiego. moja babcia podawala takie pierogi podsmazane na chrupiaco ze smietana - palce lizac! polecam!

Zgłoś 25.02.2003 Cosi

Sa pyszne ze smietanka! Polecam :))

Zgłoś 04.11.2002 Waldemar

odpowiedź dla 'maka"

aby kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystarczy wsypać szklankę kaszy gryczanej do garnka 3-litrowego i zalać 2 -ma szklankami zimnej wody, delikatnie osoli... Pokaż więcej

odpowiedź dla 'maka"

aby kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystarczy wsypać szklankę kaszy gryczanej do garnka 3-litrowego i zalać 2 -ma szklankami zimnej wody, delikatnie osolić, włożyć do wody 1/2 łyżeczki masła i zagotować, a nstępnie przez około 10-15 min "ciągnąć" na małym ogniu, aż do wyparowania wody, następnie drewnianą łyżką delikatnie przemieszać kaszę, przykryć pokrywką, zawinąć garnek w ręcznik i stare gazety

( zapobiegają szybkiej utracie ciepła) i wstawić w tzw. bety czyli pod kołdrę i poduszki na około 60 min.

gwarantuję że kasza będzie się rozsypywała z łyżki

życzę powodzenia, pozdrawiam i czekam na wiadomość czy się udało ugotować kaszę na sypko

Waldemar

Zgłoś 03.11.2002 mak

Zapewne bardzo smakowity przepis.

Nie bardzo tylko wyobrażam sobie ugotowania

na sypko (!) jednej szklanki kaszy w dwóch

szklankach wody.

Mnie to się udaje jedynie w ... Pokaż więcej

Zapewne bardzo smakowity przepis.

Nie bardzo tylko wyobrażam sobie ugotowania

na sypko (!) jednej szklanki kaszy w dwóch

szklankach wody.

Mnie to się udaje jedynie w proporcjach 1:1

Pozdr.

Zgłoś 31.10.2002 Kucharka

Wyprobuje;))

Zgłoś 15.09.2003 seledynooka

dziwi mnie połączenie kaszy z serem i mąką .... ale czemu by nie spróbować?!

Zgłoś 17.09.2003 puchatek77

zamiast cebuli i pieprzu mozna dodac odrobine cynamonu i wtedy pierogi sa troche na "slodko".

Zgłoś 03.12.2003 Dorka

Moja Mama takie pierogi robi-to jedno z moich ulubionych dan. Pewnie dlatego, ze jestem z lubelskiego. Danie wysmienite dla wielbicieli kaszy gryczanej. Mniam!

Zgłoś 03.01.2004 Myszka

Pierogi nawet mi wyszły, są pyszne:)

Zgłoś 15.01.2004 ada

Bardzo dobry przepis, bardzo dobre pierogi - tylko trzeba je przyprawić na ostro. Kilka razy juz robilam wlasnie w/g tego przepisu.

Polecam

Zgłoś 25.07.2004 asia

zamiast sera dodaję drobno usmażone pieczarki, cebulkę, pietruszkę, doprawiam i lepię pierogi, zamiast kwaśnego mleka lub maslanki , gotuję czerwony barszcz, czysty ale z dodatkiem czosnku, poda... Pokaż więcej

zamiast sera dodaję drobno usmażone pieczarki, cebulkę, pietruszkę, doprawiam i lepię pierogi, zamiast kwaśnego mleka lub maslanki , gotuję czerwony barszcz, czysty ale z dodatkiem czosnku, podaję go w bulionówkach do tego te pierogi i jest to

pyszne nawet dla zatwardziałego mięsożercy takiego jak ja!!!!!!

Zgłoś 03.08.2004 Me

Zamiast sera do kaszy dodawalam kapuste(slodka).Pycha.

Zgłoś 10.08.2004 MaryNata

Pytanie do Me - ta kapusta słodka ugotowana wcześniej i odciśnięta, czy surowa? Bo zrobiłabym te pierogi, ale wersja z kapustą bardziej mnie przekonuje. Choć może spróbuję i z serem...

... Pokaż więcej

Pytanie do Me - ta kapusta słodka ugotowana wcześniej i odciśnięta, czy surowa? Bo zrobiłabym te pierogi, ale wersja z kapustą bardziej mnie przekonuje. Choć może spróbuję i z serem...

Zgłoś 03.03.2005 agawa

z grzybkami już zrobiłam, fakt-pycha, odsmażone nastepnego dnia jeszcze lepsze, teraz poszukuję przepisu na pierogi z kaszą i wątróbką - wyczytałam gdzies, że takie właśnie pierogi wygrały jaki... Pokaż więcej

z grzybkami już zrobiłam, fakt-pycha, odsmażone nastepnego dnia jeszcze lepsze, teraz poszukuję przepisu na pierogi z kaszą i wątróbką - wyczytałam gdzies, że takie właśnie pierogi wygrały jakis konkurs kulinarny.

Zgłoś 19.09.2005 gbuska

a jakie ciasto do tego zrobić? ktoś poda przepis? bo nie zrozumiałam... ciasto jak na makaron???? czyli jakie?

prosze podac przepis

;)

Zgłoś 04.10.2005 aablasz

jadłem niealeko Sanoka Bardzo polecam fantazja!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 11.04.2006 mrowka

pierogi z kasza gryczana sa pyszne!!!nie raz je sporzadzalam,naprawde warto,polecam

Zgłoś 30.04.2006 morka

trochę boje sie tego sera z kaszą ale spróbuję raz kozie śmierć.

Zgłoś 06.05.2006 iwona

te pierogi są wysmienite :) smakują świetnie i na słono i na słodko mniam pycha polecam

Zgłoś 24.10.2006 anilewel

a ta kasza gryczana to palona czy nie?

Zgłoś 27.11.2006 beti

witam,przykro mi bardzo,robilam ta kasze na sypko z przepisu i nie wyszla.ale pierogi ogolnie dobre.pozdrawiam.

Zgłoś 12.02.2007 Iza z Lublina

Pierogi pyszne, ale do kaszy i sera koniecznie dodaje się mięty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Palce lizać. A potem polać słodką śmietanką. Marzenie...

Zgłoś 04.02.2007 Liluś 27

Polecam pierogi z kanii (grzyb) .Prawdziwe niebo w gębie.Robiłam też flaczli ,ale pierogi są odlotowe.Ciasto pierogowe robię zawsze lepszej gatunkowo mąki.POLECAM

Zgłoś 21.03.2007 aniuska

Witanko.

Mam jedno male pytanko. Slyszal ktos kiedykolwiek o PARANIOCHACH? Moja babcia zawsze je robila i do tego barszczyk podawala. Pychota. Niestety jakos nigdy przepisu na nie nie m... Pokaż więcej

Witanko.

Mam jedno male pytanko. Slyszal ktos kiedykolwiek o PARANIOCHACH? Moja babcia zawsze je robila i do tego barszczyk podawala. Pychota. Niestety jakos nigdy przepisu na nie nie mialam tylko tak "na oko" je robilam i nigdy nie smakowaly jak u babci. Moze ktos z was moze mi pomoc.

anka

Zgłoś 21.03.2007 magoou

Moja babcia pochodzi z lubelskiego. Często robi te pierogi. Wszystkim bardzo smakują. tylko kaszę zamiast we wodzie gotuje na mleku. O wiele lepiej wtedy smakują :)

Zgłoś 13.01.2008 Krusik

Moja babcia robi pierogi z Kaszą są małych rozmiarów i mi nie smakują są jakieś suche ,

Dobrze że niedaleko mieszka moja ciotka która jak zrobi te pierogi to płakać się chce jak się je j... Pokaż więcej

Moja babcia robi pierogi z Kaszą są małych rozmiarów i mi nie smakują są jakieś suche ,

Dobrze że niedaleko mieszka moja ciotka która jak zrobi te pierogi to płakać się chce jak się je je są takie pyszne i do tego ta lubelsko - zamojska śmietana i mleko do popicia świerze z obory Najlepsze danie po jej rosole bo rosół to robi Najlepszy na świecie , ale i tak nie ośmielił bym się wybrać które danie jest lepsze bo bez tych 2 dań nie wyobraezam sobie egzystować , nie jakdłem już tych dań ze 3 lata Bardzo tęsnie za nimi :)

Zgłoś 29.04.2008 marta

Właśnie smażę cebulkę,bo nareszcie postanowiłam zrobić te pierogi,"chodzą" za mną od dawna.Mąż ma dystans do tego przepisu,a ja jestem pewna,że będą pyszne.Opowiem am potem jak byłó...... Pokaż więcej

Właśnie smażę cebulkę,bo nareszcie postanowiłam zrobić te pierogi,"chodzą" za mną od dawna.Mąż ma dystans do tego przepisu,a ja jestem pewna,że będą pyszne.Opowiem am potem jak byłó....pozdrawiam marta

Zgłoś 02.05.2008 abdank

Bede musial sprobowac . Jest to farsz, korego szukalem... ale do dania zwanego pierogiem (z kresow wschodnich). Pamietam to danie z dziecinstwa - palce lizac! Jedyna roznica byla forma; miano... Pokaż więcej

Bede musial sprobowac . Jest to farsz, korego szukalem... ale do dania zwanego pierogiem (z kresow wschodnich). Pamietam to danie z dziecinstwa - palce lizac! Jedyna roznica byla forma; mianowicie caly farsz owijany byl ciastem drozdzowymi i pierog byl zapiekany w piekarniku tak jak "kulebiak", ciasto posmarowane bialkiem. Nie jestem pewien czy procz twarogu i kaszy grycznej nie byly dodane ziemniaki tak jak przy klasycznych ruskich. Po upieczeniu pierog krajany byl w solidne plastry i podawany na goraco, smarowany maslem i popijany kwasnym mlekiem. Czy ktos pamieta takiego pieroga

Zgłoś 21.05.2008 Katia

Tego szukałam, zmodyfikowałam trochę po swojemu - dość ostro przyprawiłam, zamiast twarogu pokruszone kulki mozarelli i wszystko władowałam w kilka wielkich pierogów z ciasta francuskiego i zapi... Pokaż więcej

Tego szukałam, zmodyfikowałam trochę po swojemu - dość ostro przyprawiłam, zamiast twarogu pokruszone kulki mozarelli i wszystko władowałam w kilka wielkich pierogów z ciasta francuskiego i zapiekłam w piekarniku. Błogostan nie schodził z twarzy smakowiczów do wieczora.

Zgłoś 24.11.2008 Bekon

Supe przepis na ciasto. Z tego przepisu dowiedziałem się jak zrobić farsz do pierogów. Następnym razem zamówię w sklepie albo w restauracji na wynos. Przypomniała mi sie równie dokładna definicj... Pokaż więcej

Supe przepis na ciasto. Z tego przepisu dowiedziałem się jak zrobić farsz do pierogów. Następnym razem zamówię w sklepie albo w restauracji na wynos. Przypomniała mi sie równie dokładna definicja z lekcji informatyki z liceum. - Aby kliknąc myszką trzeba chwycić myszke w dłoń i ... kliknąć myszką.

Aby zrobić pierogi trzeba zrobić farsz i ... zrobić pierogi.

W życiu nie jadłem lepszej kaszy gryczanej z serem.

Nie pozdrawiam autora

Zgłoś 26.01.2011 kira9

chciałam wam tylko powiedzieć, że "świeże" piszemy tak, czyli przed z z kropką, I durszlak! Dziękuję za uwagę

Zgłoś 26.10.2009 agnieszka

sa rewelacyjne:)

polecam:):)

Zgłoś 16.03.2011 Lwowianka

A gdyby zamiast sera dodać bryndzy?

Mogłoby być niezłe.

Zgłoś 09.01.2010 wojtej

Moja mama robi super pierożki pieczone w piekarniku na cieście drożdżowym to poezja smaku. farsz to ubite ugotowane ziemniaki, kasza, pieprz sól i podsmażana cebulka. w ciasto drożdżowe i do pie... Pokaż więcej

Moja mama robi super pierożki pieczone w piekarniku na cieście drożdżowym to poezja smaku. farsz to ubite ugotowane ziemniaki, kasza, pieprz sól i podsmażana cebulka. w ciasto drożdżowe i do piekarnika. Pierożki super, skórka chrupiąca polecam z mlekiem lub galaretą z mięskiem. Super wypasione danko a skąd wiem bo jestem z lubelskiego i moja mama robi najlepsze na świecie !!

Zgłoś 17.04.2011 grazia

zmiencie proporcje wiecej sera jajko do srodka dobrze tez cynamonem przyprawic robilam sprawdzone

Zgłoś 30.12.2011 polonistka

w języku polskim nie ma zwrotu "we wodzie" ani też "ze serem", oczy i uszy bolą od takich błędów ortograficznych, gramatycznych i innych

Zgłoś 14.01.2014 EDITH

koniecznie musze spróbować.....to może być calkiem,calkiem...

Zgłoś 20.06.2014 wojtek

Spróbójcie pierogów z kaszą gryczaną pieczonych a nie gotowanych w cieście drożdzowym to dopiero pychota z zimnym mlekiem albo z galaretką z mieskiem . Skład: mąka woda drożdze jajka do farszu k... Pokaż więcej

Spróbójcie pierogów z kaszą gryczaną pieczonych a nie gotowanych w cieście drożdzowym to dopiero pychota z zimnym mlekiem albo z galaretką z mieskiem . Skład: mąka woda drożdze jajka do farszu kasza gryczana ziemniaki sól pieprz . Spróbójcie !!