Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierogi z kurkami i jajkiem

Tekst i foto Danka Daniłowska 25.08.2013

Pierogi to najbardziej popularne danie w Polsce, tradycja ich wyrobu sięga XII wieku. Dawniej pierogi przygotowywano głównie na święta, dziś znacznie częściej, chociaż nadal uważamy, że jest to danie bardzo pracowite. Zmieniły się też farsze, są bardziej urozmaicone, przyrządzane z większą fantazją. Pierogi z kurkami i jajkiem są delikatne i bardzo aromatyczne, wybornie smakują z grzybowo – śmietanowym sosem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
633 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

Ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 30 dag kurek, 3 jajka na twardo, cebula, łyżka masła, 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki, jajko surowe, sól, pieprz. Sos: łyżka masła, 10 dag kurek, śmietana kremowa – 200 ml, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać olej, wodę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło. Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojone kurki i cebulę, smażyć 10 minut. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do kurek. Do farszu wbić surowe jajko, dodać pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, wykrawać kółka i na każde nakładać farsz. Pierogi dokładnie zlepiać.
Gotować w lekko osolonej wodzie. 10 dag pokrojonych kurek podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

Pierogi podawać razem z sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.08.2013 gość

Do czasu gościu, do czasu. Teraz są wakacje. Później się zacznie...

Zgłoś 03.09.2013 Arim

Można z pieczarkami samymi , z kapustą kiszoną z pieczarkami, /1/2kg kapusty , opakowanie pieczarek, 3 marchewki starte na grubej tarce, cebula smażona, kminek, sól pieprz, kucharek / moje ulub... Pokaż więcej

Można z pieczarkami samymi , z kapustą kiszoną z pieczarkami, /1/2kg kapusty , opakowanie pieczarek, 3 marchewki starte na grubej tarce, cebula smażona, kminek, sól pieprz, kucharek / moje ulubione . kurkami, z prawd****ami

Zgłoś 26.08.2013 gość

fiu, fiuu, fiu... jaka tu kulturka!

Zgłoś 19.09.2013 gość

To w końcu mleko czy wodę do ciasta ? bo w składnikach mleko a w przyrządzaniu mowa o wodzie.

Zgłoś 26.09.2013 gość

no chyba woda, ha,ha

Zgłoś 27.05.2014 gość

super propozycja :) http://oobzarciuch.blogspot.com/

Zgłoś 27.05.2014 gość

polecam pierogi leniwe na słodko

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html

Zgłoś 27.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)