Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z serem i szpinakiem

25.03.2011

Pierogi to potrawa, którą lubią wszyscy. Niestety często jemy gotowe ze sklepu, bo nie mamy czasu lub nie umiemy przygotować ich własnoręcznie. Z pomocą przychodzą nasze mamy lub babcie. Na nie zawsze możemy liczyć. Do sprawdzonego przepisu na ciasto można dodać nowoczesne składniki. Pierogi z serem ricotta i szpinakiem są delikatne i lekkostrawne. Mają niewielką zawartość tłuszczu. Przygotowanie farszu nie zabiera dużo czasu, musimy tylko uporać się z ciastem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni80 min.wysoka

Składniki:

35 dag mąki,
jajko,
½ szklanki wody,
szczypta soli,
40 dag sera ricotta,
pół kg mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka oleju,
sól,
pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula, ew. słonina.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki wbić jajko.

Dodać wodę i szczyptę soli.

Zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Rozmrożony szpinak smażyć z łyżką oleju, aż wyparuje z niego cała woda.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wystudzony szpinak połączyć z serkiem ricotta.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć z niego kółka, np. odwróconą filiżanką.

Na kółko kłaść łyżeczką porcję farszu, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać gorące, polane oliwą z oliwek, okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami ze słoniny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.03.2011 agnes

sprobuje zrobic wyglada apetycznie

Zgłoś 25.03.2011

bardzo apetycznie wygladaja

Zgłoś 24.05.2011 aga

robiłam takie z innym farszem pychota

Zgłoś 02.07.2012 kamka

Z innym farszem to rzeczywiście takie...