Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z tuńczykiem

Tekst i foto ROMMAR 18-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.średnia

Składniki:

Farsz:
- tuńczyk w oleju z puszki
- biały zwięzły ser (ilość taka jak połowa ilości objętościowej tuńczyka lub mniejsza)
- biała część pora (ok. 1/4 części tuńczyka)
- marchew surowa (tyle co pora)
- ząbek czosnku
- lubczyk suszony do smaku (dość sporo)
- sól do smaku
Ciasto pierogowe:
- 1/2 jajka
- 1/2 kg mąki
- ok. 220 ml wody (niepełna szklanka)

Jak przyrządzić:

I. FARSZ:
1. tuńczyka odcedzamy z oleju,
2. marchewkę tniemy w drobniutkie paseczki (naprawdę chude i krótkie)
3. pora również tniemy, tyle że w chude talarki,
4. podsmażamy krótko na oleju marcheweczkę oraz pora (pora na olej dajemy chwilę po marchewce), wygniatamy do tego ząbek czosnku, solimy do smaku, oraz doprawiamy lubczykiem suszonym,
5.mieszamy podsmażone warzywa z tuńczykiem i serem,

II. sporządzamy ciasto pierogowe i robimy małe pierożki (mniejsze są smaczniejsze ze względu na proporcje farszu do ciasta)

Potrzebne przybory:

zręczne palce do klejenia pierożków,
może być gruba tarka do marchwi

Uwagi:

fajnie jest konsumować te małe pierożki jak paszteciki, tyle że z rosołem, lub polane sosem pomidorowym lub słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:

pierogi gotujemy ok. 8 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.07.2005 ROMMAR

czemu nikt nie komentuje?, Czy to takie niedobre?, czekam na komentarze mojego patentu

Zgłoś 01.11.2005 mmm

na oko wydaje się nie dobre i nikt nie ryzykuje, przykro mi, ale musisz się z tym pogodzić

Zgłoś 20.01.2006 ROMMAR

myślałem, że to strona dla prawdziwych ludzi z pasją i eksperymentatorów, a tu cóż to za płytkie stwierdzenia (czy może rada, mam ją w głębokim poważaniu), nie nie będę się z tym godził, bo pier... Pokaż więcej

myślałem, że to strona dla prawdziwych ludzi z pasją i eksperymentatorów, a tu cóż to za płytkie stwierdzenia (czy może rada, mam ją w głębokim poważaniu), nie nie będę się z tym godził, bo pierogi są naprawdę rewelacyjne, tak to bym ich tu nie zamieszczał, pozdrawiam wszystkich!

Zgłoś 20.01.2006 ROMMAR

myślałem, że to strona dla prawdziwych ludzi z pasją i eksperymentatorów, a tu cóż to za płytkie stwierdzenia (czy może rada, mam ją w głębokim poważaniu), nie nie będę się z tym godził, bo pier... Pokaż więcej

myślałem, że to strona dla prawdziwych ludzi z pasją i eksperymentatorów, a tu cóż to za płytkie stwierdzenia (czy może rada, mam ją w głębokim poważaniu), nie nie będę się z tym godził, bo pierogi są naprawdę rewelacyjne, tak to bym ich tu nie zamieszczał, pozdrawiam wszystkich!

Zgłoś 24.03.2006 zuzia

a ja zrobilam i wyszlo super, tylko jak byly juz zimne podgrzalam na olieiw na patelni. dziekuje panu , ludzie niewiedza co traca. pozdrawiam

Zgłoś 18.03.2012 ola

Zaraz je zrobię.zobaczymy jak wyjdą .