Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z ziemniakami i grzybami

Tekst i foto deelfin 02-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty60 min.-

Składniki:

Ziemniaki,
grzyby (świeże lub suszone),
cebulka,
mąka,
woda,
przyprawy.

Jak przyrządzić:

Gotujemy ziemniaki i studzimy, można dzień wcześniej na obiad ugotować dużo więcej żeby wystarczyło nam do farszu. Grzyby niezależnie czy to świeże czy suszone gotujemy do miękkości według własnego uznania, każdy robi to różnie, ja płuczę dokładnie i gotuję w jednej wodzie. Studzimy.
Mielimy ziemniaki, cebulkę i grzyby przez maszynkę do mielenia. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy dokładnie farsz. Można w trakcie mieszania spróbować i ewentualnie dodać inne przyprawy jak ktoś lubi. Robimy ciasto na pierogi, tradycyjne z mąki, wody (ciepłej)odrobiny oleju i soli
Lepimy i gotujemy.

Jak podawać?

Świeżo ugotowane pierogi polewam stopioną słoniną ze skwarkami lub boczku. Niezdrowe ale cóż....smakuje. Bardzo lubię też przypiekane na patelni.

Uwagi:

Ja robie taką proporcje farszu:
grzyby 1/3,
ziemniaki 2/3,
ale każdy może zrobić według własnego gustu i smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2010 fajny farsz

zbieram farsze do pierogów, takiego jeszcze nie mam - dzięki