Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z ziemniakami

Tekst i foto marcela 27-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni90 min.wysoka

Składniki:

Farsz: 0,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 10 dag boczku lub słoniny, sól, pieprz.
Ciasto na pierogi tradycyjne.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, boczek lub słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać starte ziemniaki i cebulę, posolić (sporo), popieprzyć, mieszać aż do usmażenia ziemniaków. Potrawa przywiera do patelni, ale nie trzeba zwracać na to uwagi, po prostu mieszać, odrywając łyżką przywierający farsz ok. 15 min. Po wystudzeniu robić pierogi.

Jak podawać?

Podawać z cebulą przysmażoną na smalcu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.01.2007 asiulka

mniam sama takie robię sa pyszne wprost

Zgłoś 22.02.2008 lopek

nie jadlem takich ale sprobuje a zobacz moj przepis golabki z ziemniakami mysle ze cie zainteresuje