Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

pierogi z ziemniakami

Tekst i foto kasiak 13-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20-30 szt.5 złprosty30-45 min.chyba średnia

Składniki:

Ciasto jak na pierogi (niezbyt grube): 1/2 kg mąki, woda, sól;
farsz: surowe ziemniaki (1 kg), cebula (2 duże), trochę tłuszczu dp smażenia.

Jak przyrządzić:

Przygotować ciasto na normalne pierogi i farsz: ziemniaki(1 kg) zetrzeć jak na placki i przysmażyć razem z cebulą na tłuszczu, posolić, popieprzyć do smaku. Jak ktoś lubi, można do farszu dodać zioła, np. tymianek, oregano... wg uznania. Po ostudzeniu farszu lepić pierogi i gotować normalnie jak zawsze.

Jak podawać?

Dobrze z surówką, np. z kapusty kiszonej.

Uwagi:

Te pierogi jada się w niektórych domach do dziś, w Sokołowie Podlaskim. Przepis jest bardzo prosty, a smak niezapomniany. Pierogi są dobre tuż po ugotowaniu, a także w ciągu kilku następnych dni po odsmażeniu np. na oliwie. To potrawa mojego dzieciństwa, a ma ... 60 lat (jak ten czas leci). Myślę, że z powodzeniem moglibyśmy je serwować pozostałej Europie w dziale "proste, fajne jedzenie".

Czas przygotowania:

Czas gotowania wg mnie zależy od umiejętności przygotowania ciasta na pierogi. Ziemniaki można zetrzeć w malakserze, co znakomicie skróci czas przygotowania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2006 Andyk

Bardzo ciekawy przepis. Nie trzeba, aby troszkę mąki, żeby się ziemniaki nie rozlatywały ?

Zgłoś 07.03.2006 ***Rosa***

Muszę przyznać, że przepis mnie zaciekawił. U mnie w domu robi się pierogi z ugotowanych ziemniaków (+ twaróg i cebulka) a tu pojawiają się surowe, ztarte... Muszę to kiedyś wypróbować...

... Pokaż więcej

Muszę przyznać, że przepis mnie zaciekawił. U mnie w domu robi się pierogi z ugotowanych ziemniaków (+ twaróg i cebulka) a tu pojawiają się surowe, ztarte... Muszę to kiedyś wypróbować...

Zgłoś 16.06.2006 dudek

cudze chwalicie swego nie znacie!!!!!!

extra danie! brawo! więcej takich przepisów! naprawdę mamy się czym pochwalić !

Zdrowa żywność, to produkty jak najmniej przetworzone.

... Pokaż więcej

cudze chwalicie swego nie znacie!!!!!!

extra danie! brawo! więcej takich przepisów! naprawdę mamy się czym pochwalić !

Zdrowa żywność, to produkty jak najmniej przetworzone.

Zgłoś 19.08.2006 Tomek

Świetny przepis!! W Polsce najczęściej robi się takie pierogi z gotowanych ziemniaków, ale z nim jest coś nie tak... szukałem właśnie takiego przepisu, gdyż podobne pierogi jadłem na Ukrainie! W... Pokaż więcej

Świetny przepis!! W Polsce najczęściej robi się takie pierogi z gotowanych ziemniaków, ale z nim jest coś nie tak... szukałem właśnie takiego przepisu, gdyż podobne pierogi jadłem na Ukrainie! Wareniki z kartoflju - bardzo dobre, ale zdecydowanie nie mają w sobie gotowanego kartofla!

Zgłoś 21.11.2006 dyzio

Smak pierogów niepowtarzalnyi oryginalny.Wypróbowałam i polecam MIESZAĆ farsz ziemniaczany w czasie smarzenia. Uzyskuje wtedy fantastyczną konsystencje.

Zgłoś 05.12.2006 autorka kasiak

Do farszu nie mozna dodawać mąki -wystarczy czasami jak jest duzo sosu po prostu go odsączyć i odparować.Cieszę sie że zą fani tych polskich pierożków - tanich i smakowitych.

Zgłoś 10.10.2007 BETINA

TAKIE PIEROGI MOJA PRABABCIA NAZYWALA PIEROGAMI SZLACHECKIMI. SA WSPANIALE. DZIEKUJE I POZDRAWIAM

Zgłoś 15.02.2008 krymek

od kad pamietam moja bacia je robila..a w stronach mojej babci nosza nazwe: mlony

Zgłoś 22.02.2008 lopek

takich pierogow jeszcze nie jadlem ale pewnie beda pyszne jak wiekszosc potraw z ziemniakow ja dodalem przepis golabki z ziemniakami tez z tartych ziemniakow sa super jezeli masz ochote to wejdz... Pokaż więcej

takich pierogow jeszcze nie jadlem ale pewnie beda pyszne jak wiekszosc potraw z ziemniakow ja dodalem przepis golabki z ziemniakami tez z tartych ziemniakow sa super jezeli masz ochote to wejdz i poczytaj pozdrawiam

Zgłoś 04.08.2010 KasiaM

Ja jestem z okolic Sokołowa Podl. i potwierdzam, że te pierogi spotyka się na tym terenie dosyć często. U mnie w domu nazywaliśmy je "pierogi z betonem". Nazwa wzięła się od farszu: sz... Pokaż więcej

Ja jestem z okolic Sokołowa Podl. i potwierdzam, że te pierogi spotyka się na tym terenie dosyć często. U mnie w domu nazywaliśmy je "pierogi z betonem". Nazwa wzięła się od farszu: szary, o dość ścisłej konsystencji. Pyszne, polecam!

Zgłoś 05.11.2009 wera

a jak ma wygladac konsystencja farszu ?

Zgłoś 05.11.2009 wera

a jak ma wygladac konsystencja farszu ?

Zgłoś 19.06.2010 koper

Moi rodzice pochodzą z tamtych stron i te pierożki dość często jadłem Lubię pierogi w każdej postaci o ziemniakach nawet nie wspomnę. Najlepiej mi smakowały na następny dzień przepołowione i ods... Pokaż więcej

Moi rodzice pochodzą z tamtych stron i te pierożki dość często jadłem Lubię pierogi w każdej postaci o ziemniakach nawet nie wspomnę. Najlepiej mi smakowały na następny dzień przepołowione i odsmażone takie postawione chrupiące "łódeczki" pychota !!!

Zgłoś 07.10.2011 aga

Jako dziecko jadałam te pierogi u cioci na wsi, koło Sokołowa Podlaskiego, od wielu lat tam nie byłam, ciocia zmarła i myślałam, że nigdy już ich nie zjem, a tu proszę mam teraz przepis i nawet ... Pokaż więcej

Jako dziecko jadałam te pierogi u cioci na wsi, koło Sokołowa Podlaskiego, od wielu lat tam nie byłam, ciocia zmarła i myślałam, że nigdy już ich nie zjem, a tu proszę mam teraz przepis i nawet już raz je zrobiłam w swoim domu, niestety moim dzieciom nie smakowały, więc miałam niezłą wyżerkę sama.

Zgłoś 24.11.2011 Agusia

No nareszcie znalazłam. Te pierogi od zawsze goszczą u mnie w domu i są takim ,,kryzysowym daniem". Dodam, że jestem podlasiaczką znad Buga :) he he. Kiedy przeprowadziłam się do Warszawy w... Pokaż więcej

No nareszcie znalazłam. Te pierogi od zawsze goszczą u mnie w domu i są takim ,,kryzysowym daniem". Dodam, że jestem podlasiaczką znad Buga :) he he. Kiedy przeprowadziłam się do Warszawy wszyscy dziwili się, że takie pierogi istnieją....Dosłownie pychota !!! Polecam przepis. robię identycznie :)