Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ze śliwkami suszonymi

Tekst i foto Viki 03-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyto zależy min.?

Składniki:

Ciasto na pierogi: mąka, jajko, łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda.
Farsz: śliwki suszone (najlepsze kalifornijskie) wcześniej namoczone lub chwilę pogotowane, by były miękkie

Jak przyrządzić:

Przygotować ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką krążki, na środku położyć śliwkę i sklejać. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 7 min.

Potrzebne przybory:

Stolnica, szklanka, wałek do ciasta.

Jak podawać?

Najlepiej smakują polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Moja babcia polewała takie pierogi smażoną śmietaną, takimi wiórkami. Ale kto dzisiaj smaży śmietanę :-)

Uwagi:

W niektórych regionach Polski pierogi ze śliwkami suszonymi podawane są jako potrawa wigilijna. W czasach mojego dzieciństwa pierożki te podawane były często w okresie jesienno-zimowym jako drugie danie. Wszak gospodarze wędzili śliwki węgierki w przydomowych wędzarniach i robili z nich zapasy na zimowe dni. Dzisiaj bez trudu możemy kupić sliwki w sklepach i na bazarach. Radzę spróbować, bo smaczne.

Czas przygotowania:

Doświadczona kucharka powiedziała mi kiedyś, że ciasto pierogowe najlepsze jest z mąki wrocławskiej typ 500.
Uwaga: do środka pierogów nie dajemy cukru!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.03.2006 Taroti

Uwielbiam pierogi i suszone śliwki :) - zrobię na pewno. (Fajnie, że dodałaś te kilka słówek o przeszłości, wędzeniu śliwek i smażeniu smietany... - pozdrawiam)