Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie serowym

Tekst i foto Daria 20-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6ok. 30 złśredni? min.?

Składniki:

Ciasto:
ok. 2,5 szklanki mąki pszennej,
woda,
surowe żółtko,
sól.
Farsz:
2 op. mrożonego szpinaku,
2 op. sera feta,
czosnek,
ok. 15 dag orzechów włoskich.
Sos:
Masło, mąka, bulion, zioła, starty żółty ser, śmietana.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
mąkę wymieszać z bardzo gorącą wodą, na początku pomogając sobie widelcem lub nożem (ale polecam raczej nóż), później zagniatamy ręcznie. Kiedy będzie jeszcze bardzo lepkie, dodać szczyptę soli - pod koniec żółtko. Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i kolor, odchodzić od rąk, ale nie może być zbyt twarde! W razie potrzeby dodajemy trochę mąki (za lepkie) lub wody.
Farsz:
rozmrożony szpinak odciskamy z wody, wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego rondla z rozpuszczonym masłem, mieszamy, zostawiamy bez przykrycia na małym ogniu. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną fetę oraz czosnek (ilość wg smaku) utarty z odrobiną fety, dokładnie mieszamy, aby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy do smaku (polecam zioła prowansalskie i biały pieprz - odradzam sól, feta jest słonym serem) oraz posiekane orzechy włoskie. Kiedy masa bardzo zgęstnieje, jest już gotowa - dla pewności można jeszcze za pomocą sita o drobnych oczkach odcisnąć nadmiar wody.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, dokładnie zaklejamy. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, delikatnie mieszając - pierogi są gotowe 3-4 minuty od wypłynięcia.
Sos:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zanim mąka się zrumieni, wciąż mieszając, dodajemy rosół. Po zagotowaniu całości dodajemy przyprawy do smaku - również polecam zioła prowansalskie i pieprz ziołowy - oraz utarty żółty ser. Po rozpuszczeniu sera całość zabielamy uprzednio zahartowaną śmietaną.

Gotowe pierogi polewamy sosem.
Smacznego!

Jak podawać?

Koniecznie gorące - zimny sos jest niedobry.

Uwagi:

Ponieważ ser feta jest sprzedawany w różnej wielkości opakowaniach, a i indywidualne upodobania są różne, radzę dodawać go stopniowo - sprawdzając smak całości.

Czas przygotowania:

Zależy od wprawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2006 Daria

Ups, uzupełniam : oczywiście zamiast rosół powinno być bulion lub wywar jarzynowy (jak to wypada w daniu bezmięsnym - jeżeli ktoś jada mięso, może być zwykły rosół), smak będzie nieco inny, ale ... Pokaż więcej

Ups, uzupełniam : oczywiście zamiast rosół powinno być bulion lub wywar jarzynowy (jak to wypada w daniu bezmięsnym - jeżeli ktoś jada mięso, może być zwykły rosół), smak będzie nieco inny, ale nie gorszy. Proporcje na sos : ok. 4 łyżki masła, dwie kopiate łyżki mąki pszennej, ok. jednej szklanki bulionu (wywaru, rosołu), ok. 20 dkg żółtego sera (może być więcej, wg uznania) oraz ok. jednej szklanki (opakowanie) kwaśnej śmietany 18%. Zwykle robię wszytko "na oko", stąd też często zapominam o podaniu proporcji, w razie wątpliwości - proszę pytać.

Zgłoś 13.05.2007

Zgłoś 16.12.2009 m.

Chyba bym oszalała, gdybym w taki sposób musiała robić ciasto na pierogi! Kupcie sobie thermomix a ciasto zagniecie w 3(!) minuty. Dzięki za przepis.

Zgłoś 16.04.2015 gość

Zrobiłam. Pyszne, tylko za szybko zostały zjedzone - o dziwo, zjadła je nawet córa, która nie cierpi szpinaku. Dzięki za przepis!