Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ze szpinakiem

Tekst i foto Rudzielec 04-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

Farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 główki czosnku,
- 4 jaja,
- sól i pieprz do smaku.


Ciasto:
- 0,6 kg mąki,
- 1 jajo,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 ml ciepłej wody.

Jak przyrządzić:

Szpinak odmrozić w torebkach, następnie wyłożyc na sito - odcedzić. Do garnka włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Powstanie dość zwarta masa.

Zostawić do ostygnięcia, a w tym czasie wyrobić luźne ciasto na pierogi.

Potrzebne przybory:

Ggarnek teflonowy lub głęboka patelnia, sito, wałek do ciasta, garnek do gotowania, patelnia do bułeczki.

Jak podawać?

Z masłem i tartą bułką.

Uwagi:

Podana ilość ciasta jest na 2 opakowania szpinaku.
Mniej nie opłaca się robić. Można na drugi dzień obsmażyć na maśle lub jeszcze raz zagotować i polać jak wyzej.

Czas przygotowania:

Można zamrozić surowe, ale potem trzeba je gotować 8 minut na wolnym ogniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.02.2004 Marta

Fuj......... Nienawidzę szpinaku.

Zgłoś 10.02.2004 Rudzielec

Uwaga! Wody do ciasta w tej porcji mąki trzeba wlać 250 ml, a nie jak podałam 150. Przepraszam!

Zgłoś 07.03.2004 sorbonne

Jesli sie czegos nie lubi to sie tego nie robi glupi komentaez zostawia dla siebie! Bardzo dobry przepis.

Zgłoś 01.04.2004 Olivka

Prawda.A ja tam lubię szpinak i już na sam tytuł ślinka mi leci.Muszę go spróbować.Pozdrawiam!

Zgłoś 25.05.2004 tomek

Oj zeby tylko nie bylo tej calej roboty z robieniem pierogow, nigdy mi nie wychodzi ciasto i zawsze zajm,uje mi to pol dnia. Ale zjesc Bardzo chetenie:))))) Mniam mnia, jeszcze dodalbym do tego ... Pokaż więcej

Oj zeby tylko nie bylo tej calej roboty z robieniem pierogow, nigdy mi nie wychodzi ciasto i zawsze zajm,uje mi to pol dnia. Ale zjesc Bardzo chetenie:))))) Mniam mnia, jeszcze dodalbym do tego maselka na wierzchu smazone pieczarki:)))

Zgłoś 11.07.2004 Meg

jeśli umiesz zrobić pierogi w 10 min to chyba jesteś św Jackiem (z pierogami) :D

Ale potrawa sama w sobie jest pyszna.

Zgłoś 15.09.2004 mi

Marta! Też wydawało mi sie do ostatniej soboty,że nienawidzę szpinaku ale...koleżanka zaprosiła mnie do knajpki włoskiej i tam jadłam coś tak pysznego....To były takie malutkie pierożki z nadzie... Pokaż więcej

Marta! Też wydawało mi sie do ostatniej soboty,że nienawidzę szpinaku ale...koleżanka zaprosiła mnie do knajpki włoskiej i tam jadłam coś tak pysznego....To były takie malutkie pierożki z nadzieniem szpinakowym i z białym serem a posypane były parmezanem i szałwią...chodza za mn a od tej pory.Może ktoś zna przepis?

Zgłoś 09.11.2004 Rudzielec

Do Meg!

Te 10 minut to nie moja"sprawka" tylko moderatora, ale przepraszam, bo powinnam napisać jaki jest czas przygotowania. Myślę, że godzinę napewno. Pozdrawiam!

Zgłoś 15.01.2005 milosnik pierogow

Do ciasta do pierogow nie powinno sie dodawac jajek, staje sie one przez to gumowate i mniej smaczne. Ciepla woda + maka + sol i to wszystko.

Zgłoś 06.02.2005 stara kuchara

a ja poza maka, ciepla przegptpwana (nie wrzaca woda) i sola dodaje do ciasta pierogowego odrobinke miekkiego masla dla poprawy smaku i zoltko dla poprawy koloru. Bialek nie dodaje i popieram mi... Pokaż więcej

a ja poza maka, ciepla przegptpwana (nie wrzaca woda) i sola dodaje do ciasta pierogowego odrobinke miekkiego masla dla poprawy smaku i zoltko dla poprawy koloru. Bialek nie dodaje i popieram milosnika pierogow ze robi sie z nich cos okropnego. Chyba ze ktos lubi gume do zucia na obiad. Kiedys slyszalam ze ktos dodawal mleko do ciasta.... nie mysle zeby to byl najlepszy pomysl.

Zgłoś 24.02.2005 Taroti

do Tomka: zamiast do pierogów, możesz ten farsz wykorzystać do: naleśników, omletów, racuszków na słono, podsmażonych ziemniaczków, makaronu (duże muszle), tostów, itd.....:)

Pyszne ze ws... Pokaż więcej

do Tomka: zamiast do pierogów, możesz ten farsz wykorzystać do: naleśników, omletów, racuszków na słono, podsmażonych ziemniaczków, makaronu (duże muszle), tostów, itd.....:)

Pyszne ze wszystkim! Zwłaszcza po zapieczeniu lub polaniu sosem, np. czosnkowym.

Zgłoś 06.07.2005 Gosia

Do ciasta polecam dodać mąke ziemniaczaną ponieważ wtedy ciasto jest takie bardzije rozciągliwe i np.podczas walkowania lubn przewracanuia na druga strone nie porobiuą nam sie dziury :).

... Pokaż więcej

Do ciasta polecam dodać mąke ziemniaczaną ponieważ wtedy ciasto jest takie bardzije rozciągliwe i np.podczas walkowania lubn przewracanuia na druga strone nie porobiuą nam sie dziury :).

Czy moglabym dostać jakis namiar na osobę która podala ten przepis ? bo mam do niej pare pytań.

pozdrawiam

Zgłoś 23.08.2005 piotrek

jak byłem mały to nie lubiałem ,teraz jestem duzy i bardzo mi smakuje.A też przez 20 lat mówiłem feeeeeeee, dopuki nie SPRÓBOWAŁEM.polecam

Zgłoś 05.09.2005 kicia

no ja akurat niewyobrazam sobie pierogow ze szpinakiem fuuuuuuj

Zgłoś 07.12.2005 robak

pierogi wychodzą pyszne polecam!!!

Zgłoś 11.03.2006 Hermes

Hmmm albo błąd w przepisie jest albo jak dla mnie 1/2 główki czosnku to dla mnie zbyt dużo:) Pozdrowionka!

Zgłoś 17.03.2006 SZPINAK

tu gdzie mieszkam i pracuję prowadzę zajęcia "FOLKLORYSTYCZNĄ ŚCIEŻKĄ" w Chałupie u Szpinaka.

Oczywiście danie firmowe to pierogi ze szpinakiem ale przed podaniem ich dzieciak... Pokaż więcej

tu gdzie mieszkam i pracuję prowadzę zajęcia "FOLKLORYSTYCZNĄ ŚCIEŻKĄ" w Chałupie u Szpinaka.

Oczywiście danie firmowe to pierogi ze szpinakiem ale przed podaniem ich dzieciakom mała ściema - to pierogi z sałatą japońską która pomaga w opanowaniu ORTOGRAFII .Ilość smakoszy szpinaku wzrasta chociaz z tym żelazem to ...tyż ściema... a do nadzienia można dodać tartej bułki. Najlepsze

odgrzewane na wędzonej słoninie lub boczku.

Zgłoś 03.05.2006 madzia

pychotka;)))

Zgłoś 18.05.2006 Michał

Pierogi są SUPER !! Robie według własnego przepisu...TYlko jeszcze przed polaniem bułka z maslem klade na pierogi plasterek sera żółtego !! DOPIERO SUPER !!

Zgłoś 09.07.2006 Natalia

Co oznacza określenie 6 porcji ?czyli ile tego będzie ? a dwie torebki szpinaku ? ile tam tego jest ?

Zgłoś 05.08.2006 Dominika

zakrotkie

Zgłoś 17.08.2006 andzia

a jeszcze smaczniejsze są polane sosem serowym, może być knorra,

albo samemu sobie zrobić ten sos serowy

Zgłoś 13.05.2007 Halszka

Hym przepis ciekawy na pewno wypróbuję .Co do ciasta to nie zgadzam się z niektórymi komentarzami ,robię pierogi od lat i zawsze dodaję całe jajka i ciepłe mleko ,ciasto jest idealne,mięciutkie ... Pokaż więcej

Hym przepis ciekawy na pewno wypróbuję .Co do ciasta to nie zgadzam się z niektórymi komentarzami ,robię pierogi od lat i zawsze dodaję całe jajka i ciepłe mleko ,ciasto jest idealne,mięciutkie i można je cieniutko wałkować.Z mieszaniny mąki i gorącej wody powstaje ciasto bardzo kluchowate takie jak w kupnych pierogach. Cała sztuka polega na odpowiednim dobraniu składników i dokładnym wyrobieniu ciasta bo niestety mąka mące nie równa.

Zgłoś 20.04.2009 Krystyna

pierogi z farszem serowo-szpinakowym,to rewelacja,

a odnośnie ciasto pierogowego-to nie takie łatwe,bo ja dopiero po wielu latach doszłam do wprawy.Przepis wzięłam od siostry zakonnej i ... Pokaż więcej

pierogi z farszem serowo-szpinakowym,to rewelacja,

a odnośnie ciasto pierogowego-to nie takie łatwe,bo ja dopiero po wielu latach doszłam do wprawy.Przepis wzięłam od siostry zakonnej i dopiero mi wyszło,szkoda ze szybciej tego nie zrobiłam.Od tej pory nie mam problemu z ciastem pierogowym

Zgłoś 19.11.2008

Sosik serowy do tego i rewelacja :) Kocham szpinak !

Zgłoś 09.11.2008

ja kupiłam gotowe pierogi ze szpinakiem i niebo w gębie . Serdrcznie polecam.

Zgłoś 11.02.2008 Yiddish

Właśnie wykonałem pieroszki są dobre lecz musze zasugerować mocne ich doprawienie i dodanie do nich podsmarzanych grzybków ja już namaczam prawdziwki i jutro robie szpinak bis. Ktoś wcześniej py... Pokaż więcej

Właśnie wykonałem pieroszki są dobre lecz musze zasugerować mocne ich doprawienie i dodanie do nich podsmarzanych grzybków ja już namaczam prawdziwki i jutro robie szpinak bis. Ktoś wcześniej pytał ile to jest porcja szpinaku mrożonego.

otóż większość producentów robi porcje po około 450g co bardziej pomysłowi robią porcjke 600g ale więcej w niej lodu niż szpinaku.

Teraz jade po moją kobite niech ona oceni jak smakują. AUtorowi dziękuje za inspiiracje od dawna myślałem o pierogach ze szpinakiem :)

Zgłoś 20.02.2008 m4ri4n

Witam Jadłem cos takiego w Alpach Włoskich mniam !!!

Zgłoś 12.03.2008 Krewetka

Ja do farszu dodaję jeszcze gotowane ziemniaki [jak do tych z serem - pierogi robią się treściwsze i nie są plaskate po ugotowaniu], bazylię, trochę tymianku i zielony pieprz. Nikt do tej pory n... Pokaż więcej

Ja do farszu dodaję jeszcze gotowane ziemniaki [jak do tych z serem - pierogi robią się treściwsze i nie są plaskate po ugotowaniu], bazylię, trochę tymianku i zielony pieprz. Nikt do tej pory nie narzekał ;-)

A najprostsze ciasto pod słońcem to mąka, wrzątek i oliwa z oliwek - na dołek w środku kopczyka mąki leje się odrobinę oliwy i wrzątek - nie za dużo, bo wtedy wychodzi klucha, potem wszystko zagniata nożem, a potem normalnie. Można dodać żółtko, ale nie trzeba. Ciasto musi odchodzić od rąk i być sprężyste. W razie lepkiej kluchy, czyli przegięcia z wodą - dosypywać mąki; a jak za suche, to dolewać wrzątku. Proste jak cep, a wiem co mówię, bo do robienia ciasta zupełnie nie mam talentu :-)

Zgłoś 06.06.2008 kropek

własnie pichce te pierożki :) zobaczymy co to wyjdzie..

Zgłoś 16.06.2008 Baśka

pierogi ze szpinakiem - pychota!!! Polecam dodać do farszu fetę lub bryndzę.

i na pewno skorzystam z pomysłu użycia sosu serowego jak nie do tych to do innych pierożków.

A'pro... Pokaż więcej

pierogi ze szpinakiem - pychota!!! Polecam dodać do farszu fetę lub bryndzę.

i na pewno skorzystam z pomysłu użycia sosu serowego jak nie do tych to do innych pierożków.

A'propos dodawania jajka do ciasta. Ja przez długi czas nie dodawałam - mąka ciepła woda i sól ;-) ale od paru miesięcy cyklicznie wrzucam jedno jajko (na ponad 3 szklanki mąki). Szczerze mówiąc większej róznicy nie widzę a juz tym bardziej nie zgodzę się z opinią mówiącą o gumowatości. Jestem doświadczoną "pierogarą" - lepię pierogi od dobrych ponad 15 lat. Grunt to dobre wyrobienie ciasta.

A z ostatnich smaczków - polecam pierogi z mięsem i fasolą - rewelacja!!!

Zgłoś 17.09.2008 asia

Polecam pierożki polać sosem czosnkowym! pyszne!

Zgłoś 17.11.2009 krysia

do ciasta pierogowego jak najbardziej można dodawać mleka,odrobinę mniej niż wody.popieram same żółtka. Co do farszu robię identyczny i jest super!

Zgłoś 16.10.2009 Ada

Moi drodzy co do przepisu : szpinak podsmażyć z cebulką dodać ser feta i wyrobić mase. Na koniec jajkami gotowanymi na twardo posypać gotowe pierożki - rewelacja dla oka i podniebienia.

Zgłoś 05.08.2009 Zuzka

A ja dodaję do szpinakowego farszu ser riccota i troszkę gorgonzoli. Na talerzu pierożki polewam sosem śmietanowo-pomidorowym. Pychaaaaa

Zgłoś 15.09.2011 Aneta

Nie wolno odgrzewac szpinaku. Je sie tylko swiezy, tzn poddany po raz pierwszy obrobce termicznej, gotowany czy smazony. Odgrzewany wydziela substancje szkodliwe. A pierogi to potraw gotowanych,... Pokaż więcej

Nie wolno odgrzewac szpinaku. Je sie tylko swiezy, tzn poddany po raz pierwszy obrobce termicznej, gotowany czy smazony. Odgrzewany wydziela substancje szkodliwe. A pierogi to potraw gotowanych, a nastepnie podgrzewanych naleza.

Zgłoś 15.06.2012 EwaEG

Rezepta brzmi super, dzis bede po parcy experymetowac, napisze wam czy smakowaly....!! pozdrawiam i zycze smacznego